Egyptský student z Bologni zatčen po příletu ve vlasti

11. 2. 2020 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty


Patrick George Zaky je 27letým egyptským občanem, který se snaží aktivně o zlepšení situace ohledně lidských prav v Egyptě, kde generál Abd al-Fattáh as-Sísí nastolil krutý režim. Působí v organizaci Egyptská iniciativa pro lidská práva a zabývá se především otázkami LGBT.

Před půl rokem se zapsal na Univerzitě v Bologni na master Erasmus Mundus GEMMA z oboru genderová studia. Mezitím egyptská služba státní bezpečnosti vydala zatýkací příkaz, aniž by ho s tím seznámila. Minulý týden se pan Zaky vydal na cestu do vlasti, aby navštívil rodinu. Dne 6. února byl hned po příletu zatčen a nikdo rodinu nevyrozuměl, takže ho hledala 27 hodin, než byl konečně nalezen v zadržovacím zařízení ve městě Al-Mansura.


Amnesty International je ve styku se Zakyho advokáty, kteří sdělili, že byl vystaven mučení. Prý spáchal zločiny proti státní moci a šířil nepravdivé zprávy, které mohly narušit společenský řád.

Vazbu lze v Egyptě opakovaně prodlužovat a jsou na místě obavy z  budoucího zacházení ze strany egyptských orgánů, které zadržely od nástupu k moci as-Sísího režimu přes 70.000 občanů, ze kterých mnozí zmizeli či byli zavražděni.

As-Sísí je očekáván letos v Praze jako pozvaný host, aby zahájil famózní egyptologickou výstavu vNárodním muzeu.

Studenti univerzity v Bologni pořádají už dva dny demonstrace za osvobození spolužáka a solidaritu s panem Zaky vyjádřiki i rektor univerzity a primátor města, který připomněl, že radnice dlouhodobě vystavuje transparent s heslem „Pravda pro Giulia Regeniho“, jímž vyzývá egyptské orgány, aby vnesly světlo do osudu univerzitního badatele a učitele, umučeného v Egyptě před 4 lety. Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio zaktivoval italské velvyslanectví v Egyptě.


Zdroje: Amnesty International, Radio Popolare, Il fatto quotidiano

0
Vytisknout
7307

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2020