Pozoruhodné názory z České republiky

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Andrewu Stroehleinovi, mediální ředitel organizace Human Rights Watch (několikrát nedávno mezinárodními organizacemi označenému za jednoho z dvaceti nejvlivnějších globálních analytiků na Twitteru)  "vysvětlili" ve čtvrtek čeští uživatelé Twitteru zásadní věci:

Andrew Stroehlein: Takže dnes mi různí Evropané sdělili:

'No, nacisté vraždili civilisty, tak proč by je bývali neměli vraždit i západní Spojenci?"

(Toto konstatoval jeden docela známý český novinář v souvislosti s válečným zločinem Británie a USA, jímž bylo plošné bombardování Drážďan před 75 lety, dne 13. února 1945, kdy vznikla ohnivá bouře a v ní bylo udušeno a upáleno 25 000 civilistů. Docela známý český novinář se vyjádřil, že s tím naprosto souhlasí.)
 
"No, Saúdská Arábie trestá lidi za jejich názory a za jejich náboženství, proč bychom to tedy neměli dělat i my?"

Opravdu, lidi: Najděte si lepší vzory.


HRW: Seznamte se s panem Křečkem

13. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Seznamte se se Stanislavem Křečkem.

Věří v ultrapravicovou konspirační teorii, že sem "muslimové přicházejí, protože nás chtějí nahradit".

Říká, že s muslimy by se nemělo zacházet jako s jednotlivými lidmi.

Je to nový český obmudsman, jehož úkolem je hájit lidská práva.


Rozhovor Britských listů 259. Byla jsem u hranic Islámského státu

7. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Psychiatr Kateřina Duchoňová byla jako jediná účastnice z východní Evropy na mezinárodní konferenci zabývající se traumatem válkou postižených lidí v iráckém Duhoku, nedaleko hranic oblasti ovládané Islámským státem. O jejích pozoruhodných zkušenostech, které Kateřina Duchoňová doprovází svými fotografiemi, s ní hovoří Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. února 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Syrské nemluvně s rodinou na útěku před ruským bombardováním umrzlo v táboře

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V severozápadní Sýrii je -7 stupňů Celsia. Desetitisíce civilistů prchajících před ruským a Asadovým bombardováním nemají kde se skrýt. Nemají možnost se ohřát a většinou nemají k přespání ani stany, informoval ve čtvrtek v poledne rozhovorem s jedním syrským lékařem na místě rozhlas BBC.

Nemluvně, žijící v táboře umrzlo. Andílek Imán nedávno uprchla se svou rodinou před hrozbou smrti od ruského a Asadova bombardování. Její tvář, připomínající ducha, je jako statisíce dalších tváří dětí, které jsou ohroženy stejným osudem.

Staif Hammadi, jeho manželka, dítě Hoda a vnučka Hour - to byla rodina, která uprchla ze svého bydliště v Idlíbu v důsledku režimního a ruského bombardování. Tatínek se zoufale snažil zachránit rodinu, aby neumrzla, a tak ohříval jejich primitivní stan uhlím. Udusili se ve spánku kysličníkem uhelnatým.


Boris Johnson nesnese jediný nezávislý hlas: O skandálním odchodu britského ministra financí

13. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lhář Boris Johnson asi před šesti nedělemi:  Dám vám absolutně kategorické ujištění, že si ponechám Sajida Javida jako svého ministra financí. Co tomu říkáte? Myslím, že je to fajn chlap a myslím, že dělá fantasticky dobrou práci. A jsem hrdý, že ho mohu počítat mezi své kolegy.

Dne 13. února 2019 byl nucen Sajid Javid na funkci ministra financí rezignovat.



Údajně mírná restrukturalizace konzervativní vlády Borise Johnsona poté, co zvítězil v prosincových volbách, ve čtvrtek vyvrcholila skandálním a dramatickým odchodem nejdůležitějšího ministra, totiž ministra financí Sajida Javida. Ten byl ve funkci teprve od července 2019 a dosud projevoval všechny znaky úslužnosti vůči Johnsonovi. Přestože ještě před dvěma lety varoval, že brexit bude pro Británii hospodářskou katastrofou (a toto varování zůstává na jeho stránkách), od doby jmenování Johnsonovým ministrem financí úslužně opakoval fráze, že brexit bude pro Británii "velmi úspěšný" a "nový začátek".

Zde varuje Sajid Javid, že odchod Británie z jednotného evropského trhu bude katastrofou: Pod tím pak jásá Sajid Javid nad brexitem: Oslavujme ho speciální mincí! 

Proč je korupce jako sníh?

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

V zemích, kde bývá množství sněhu, mají i množství slov k jeho označení. A totéž platí pro korupci. Kde je spousta korupce, má mnoho jmen, napsal Moisés Naím.

Jak zvolit doktora Křečka, aneb Konec ombudsmanů v Čechách

13. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká společnost strašená demagogy se seběhla do nervózního houfu a děsí se veškerých odlišností, které normálně představují zdravou pestrost fungující society. Poměrně nedávno byli ještě Češi proslulí liberálním postojem k homosexuálům nebo sympatiemi pro Židy. Dnes se Českem opět šíří zakrytá i nezakrytá homofobie ZDE a narůstá i antisemitismus ZDE. Společný jmenovatel obou fenoménů je zřejmý: Kategorické vyžadování "povinné" stejnosti. - Jistým dovršením zmíněné instinktivní homogenizace se stalo úterní zvolení Stanislava Křečka do funkce ombudsmana - navzdory faktu, že se kandidát opakovaně s opovržením vyjádřil v neprospěch obrany práv menšin.

Brit přespává v Evropě na ulici, poté, co mu britské ministerstvo vnitra sebralo pas a odmítlo ho vpustit do země

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Britské úřady zabránily britskému občanuve  vstupu na území Británie, když se vracel z dovolené v Evropě. Bez varování mu odebraly jeho britský pas, a protizákonně ho tak učinily člověkem bez státní příslušnosti.

Fatushi Lalovi, 33, který žil v Británii od svých čtrnácti let, sdělili imigrační úředníci, když se v Bruselu pokusil vrátit zpět domů do Británie, že na to nemá právo.

Lala, který žije v severním Londýně, je nucen už tři týdny nyní žít v Bruselu na ulici. Britské ministerstvo vnitra nereagovalo na dopis od jeho poslance, odeslaný před týdnem. 

Kdo se bojí demokratického socialismu?

13. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Vermontský senátor Bernie Sanders zvítězil v primárkách v New Hampshire a podle aktuálních průzkumů veřejného mínění má největší šanci získat demokratickou nominaci na boj o Bílý dům i největší šanci porazit Donalda Trumpa v listopadových volbách. Dosavadní úspěch demokratického socialisty stojí na entuziastickém hnutí, jakož i podpoře progresivních zákonodárců. Vedení Demokratické strany má co dělat s revoltou ve svých vlastních řadách, ba co více; má co do činění s patrně nejnebezpečnějším prezidentem amerických dějin, který by se po případné prohře nemusel dobrovolně vzdát úřadu.

Prestižní nezisková společnost pro boj s rakovinou v Dánsku se ujala klinického testování antabusu

13. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na stránkách Danish Cancer Society (něco jako naše Liga proti rakovině) se před pár dny objevil v dánštině (lze si ho snadno přeložit do angličtiny pomocí online překladače) text, oznamující veřejnosti, že tato úctyhodná společnost spustila hned dva klinické testy antabusu (disulfiramu): zaprvé proti rakovině prsu, zadruhé proti rakovině střev.

Důležité je, že v tom textu se reflektuje, že antabus je lék, který není možné dostat do kliniky standardní cestou, tedy přes komerční klinické testy. Musí se ho ujmout někdo, kdo působí na nekomerční, neziskové bázi – a Danish Cancer Society se právě proto k antabusu hlásí, rozhodla se ho ujmout. Je logické, že právě společnosti jako Danish Cancer Society mají dělat tuhle práci. Co naše Liga proti rakovině?

Česká vděčnost je jako beduínské plavání

13. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Beduínské kmeny žijí v poušti a životu zde se takřka dokonale přizpůsobily. Kočovné pastevectví sebou zajisté nese výhody i nevýhody - o tom však psát nechci. Spíše hodlám upozornit na nikoliv zcela nepochopitelný fakt, že beduíni při svém způsobu života příliš často neholdují plavání. Prostě pro ně historicky vzato neměli vhodné podmínky.

Diagnóza příčin volební porážky Labour Party

13. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Země potřebuje silnou opozici. Británie bude mít lepší vládu, pokud těm, kdo vládnou, bude někdo koukat pod prsty. Navíc Labour Party ve svých nejlepších dobách představovala velkou sílu bojující za slušnost, hovořící za lidi po celé zemi a zajišťující, že nikdo nebude zapomenut. Potřebujeme tuto roli obnovit, napsal ve své analýze konzervativec lord Ashcroft.

Pálení knih od Franze Kafky, likvidace domorodých indiánů: Návrat nacismu do Brazílie

10. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 17 minut

 

Více než 20 000 internetových serverů v Brazílii otevřeně oslavuje nacismus. Téměř 200 000 lidí se oficiálně nechalo registrovat jako nacisté

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se ani nesnaží skrývat své fašistické tendence. Jeho nejbližší spojenci bezostyšně znovu zavádějí základní nacistické charakteristiky a taktiky do této největší jihoamerické země.

Těm čtenářům, kteří mohou být překvapeni nad formulací "znovu zavádějí" ve vztahu k něčemu, co se zrodilo v Evropě, v souvislosti se zemí, o níž si většina lidí myslí, že tam většinou žijí lidé s hnědou kůží, chci zdůraznit, že Brazílie má téměř 10 milionů obyvatel, jejichž jediné příjmení je německého původu. Nemluvě o dalších 20 milionech, jako jsem já, kteří jsou potomky alespoň jednoho německého imigranta.

Burning Kafka's books, exterminating native Indians: the return of Nazism in Brazil

10. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut



Over 20 000 websites in Brazil openly celebrate Nazism, almost 200 hundred thousand people have officially registered as Nazis


Brazilian president Jair Bolsonaro is not even trying to hide his fascist tendencies, while his close allies are unashamedly bringing back Nazi characteristics and tactics to the largest Latin American country.

To those who may be surprised at the expression "bringing back", related to something that was indigenous to Europe, in connection to a country that most people see as being inhabited by mostly brown-skinned people, may I point out that Brazil has almost 10 million inhabitants whose surname is of German origin. Not to mention another 20 million, like me, who are descendants of at least one German immigrant.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nový Trumpův rozpočet financuje nekonečnou válku a jaderné zbraně, zatímco trestá chudé

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump tento týden představil nový návrh rozpočtu, který obsahuje také masivní škrty ve federálních programech poskytujících mnoha Američanům zdravotní péči či potravinové lístky. Návrh počítá s podstatným zvýšením financí na obranu. Za výstavbu Trumpovy zdi mají být utraceny dvě miliardy dolarů.

Co udělá Kongres s Trumpovým obranným rozpočtem?

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Prezident Trump představil svůj poslední federální rozpočet znovuzahájením dohadování s Kongresem, které ukončil teprve loni v létě. Tento zlom dohodu ruší a zajišťuje, že jeho návrh financování je hned po doručení na Capitol Hill fakticky mrtev, upozorňuje Mackenzie Eaglenová.

Neexistuje žádný „velký americký návrat“

13. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se spoléhá na pracující třídu, kterou přitom podvedl nejvíce. Prezident Trump se ve svém projevu o stavu Unie chvástal „velkým americkým návratem“ a „boomem modrých límečků“ a zásluhy si samozřejmě připisuje sám sobě. Aby bylo jasno: Neexistuje žádný „velký americký návrat“, píše editor Foreign Policy in Focus Peter Certo.

PPF zaplavuje veřejný prostor dezinformační mlhou falešného hodnotového konfliktu

7. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Projednání stížnosti AK Vyskočil – Home Credit na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 29. 1. ukazuje, že pro Home Credit, a potažmo PPF je vlastní přesně to chování, na které četní komentátoři a analytici poukazují, a že Home Credit Petra Kellnera v Číně „ničí životy desetitisíců lidí“ (ZDE).

Kromě nekalých obchodních praktik to jsou i různé formy vynucování si veřejného souhlasu s aktivitami, které jsou problematické nejen z etického pohledu, ale mnohdy i z pohledu zákonů ČR. V neposlední řadě je samotné projednání komentáře Apoleny Rychlíkové na Radě Českého rozhlasu nebezpečnou legitimizací nátlaku na novináře.


Sýrie: Apel světu. Slyšíte nás? V úterý bylo usmrceno 12 lidí, včetně 7 dětí

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Apel světu. Jsme v Idlíbu. Slyšíte nás? Tragické okamžiky ze záchranné operace Bílých helm - zachraňujeme tři děti, které byly zraněny v úterý při leteckých úderech režimu, které usmrtily 12 lidí včetně 7 dětí.

Krev, ničení a zlomená srdce.

Město Idlíb v pondělí bombardovala režimní letadla. 12 lidí bylo usmrceno, včetně 7 dětí. 40 lidí bylo zraněno, včetně 9 dětí. Situace v oblasti je děsivá. Nezůstává žádné bezpečné místo. Tisíce rodin prchají poté, co režimní jednotky dobyly v této oblasti mnoha měst. Režim zintenzivnil letecké údery a zabíjí desítky civilistů. Situace v Aleppu je velmi podobná. Takže kdybyste byli v Idlíbu či v Aleppu, co budete dělat, abyste přežili?


22827

Spojení krajní pravice s tzv. levicí ve jménu Hradu a Křečka

12. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V polední publicistice Radiožurnálu jsem slyšel spekulaci, že má dojít ve Sněmovně ke spojení ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Co je spojuje? Prezident republiky. V tomto konkrétním případě prezidentův kandidát na ombudsmana Stanislav Křeček.

Pan Křeček už byl v pozici zástupce ombudsmanky Anny Šabatové (2013-2019) a i přes svou snahu tuto pozici ve Sněmovně obhájit neuspěl. Pan Křeček také původně nebyl kandidátem Hradu na ombudsmana. Hrad totiž navrhoval nejprve poslankyni za ANO Helenu Válkovou, a když to s ní skončilo špatně (ani se nedostala k volbě), navrhoval poslankyni za ČSSD Kateřinu Valachovou, která kandidovat ovšem odmítla.

Podobně jako v ČR, i v Polsku se vyhazují z práce nepohodlní historikové

12. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Obdobně jako nedávno šokujícím způsobem donutil k rezignaci Martinu Lehmanovou, historičku-ředitelku lidickém památníku český "ministr kultury" Zaorálek, protože se mu nelíbily výsledky její věcné práce historika  (jak je to možné, že si "ministr" osobuje právo rozhodovat, kdo smí zveřejňovat jaké informace??) oznámil nyní svou rezignaci i Dariusz Stola, bývalý ředitel Polinského muzea historie polských židů. Dal najevo, že odstupuje od své kandidatury na znovujmenování do funkce ředitele muzea, přestože zvítězil v otevřeném konkurzu. K jeho odchodu dochází - podobně jako v ČR v Zaorálkově případě - po  konfliktu s polským ministerstvem kultury.

V květnu 2019 byl Stola doporučen konkursním výborem za podporuy města Varšavy a Asociace židovského historického institutu (podobně jako Martinu Lehmannovou podpořili další historici v lidickém památníku). Od té doby odmítl ministr kultury Piotr Gliński oficiálně potvrdit jmenování konkursního výboru a světoznámé muzeum tak zůstává bez ředitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

ANO, zatočíme s korupcí!

12. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Čím větší gauner, tím víc vystupuje proti malým gauneřinám. Čím větší vrah, tím víc brečí nad utrpením mladého Werthera. Řeknu vám, pane kolego, v tom je nějaká zákonitost."

Jan Zábrana: Vražda v zastoupení

Policejní detektivové vyšetřují podezření, že syn šéfa poslanců vládního hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka Jiří vymáhal v Brně horentní úplatky. Mezi důkazní materiály patří i audiozáznam rozhovoru politika ANO Jiřího Švachuly s podnikatelem Samanem El-Talabanim, v němž se vyskytuje výslovná zmínka o obou Faltýncích ZDE.

Nejmladší výsadkář z kostela

12. 2. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 6 minut

Dne 12. února 1920 se v Bánově u Uherského Brodu narodil Josef Bublík. Přišel na svět v rodině dělníka z kamenolomu a bývalého legionáře, a v dalších letech se rozrostl počet jeho sourozenců. Jemu samotnému osud vyměřil pouhých dvaadvacet let.

Turecko bude přispívat na ukrajinskou armádu

12. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Turecký prezident Erdogan se v pondělí připojil k ukrajinskému protějšku Zelenskému před kyjevským Marijinským palácem z 18. století, aby provedl přehlídku ukrajinské jednotky. Hudba zahrála hymny obou zemí. Podél okolních ulic vlály turecké a ukrajinské vlajky, napsal Nolan Peterson.

Jak se Čína snaží uvalit karanténu na pravdu o koronaviru

12. 2. 2020

čas čtení 4 minuty

Lze v plném rozsahu pozorovat uplatnění autoritářského scénáře - cenzuruj, odváděj pozornost, lži, napsali Peter W. Singer, Peter Wood a Alex Stone. Čínská vláda ve svém boji o zadržení koronaviru přijala širokou škálu opatření, od uzavření měst až po využití bezpilotních prostředků k monitoringu dodržování svých výnosů ohledně veřejného zdraví. Ale režim vede také druhou bitvu: Kampaň ohledně kontroly světové debaty o boji s virem.

Předsedkyně Evropské komise: Johnsonův poslední plán brexitu je odchodem bez dohody

12. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Tvrzení Borise Johnsona, že by Británie mohla obchodovat s EU za stejných podmínek jako Austrálie, by se rovnalo brexitu bez dohody, prohlásila předsedkyně Evropské komise.

"Británie přežila dvě světové války, poradí si i s brexitem" - tvrdí lidé, kteří zanechávají na pospas svá auta, když napadne 1 milimetr sněhu.


Americké ministerstvo spravedlnosti svévolně snížilo trest pro Trumpova kamaráda, dva prokurátoři z protestu rezignovali

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Dva kariérní prokurátoři, kteří pracovali na případu Rogera Stonea, kamaráda Donalda Trumpa, v úterý rezignovali na svou funkci poté, co americké ministerstvo spravedlnosti dalo najevo, že plánuje snížit vězeňský trest, který pro Stonea doporučili. Třetí prokurátor požádal, aby byl osvobozen od práce na tomto případu.

K rezignaci prokurátorů došlo krátce poté, co vysoký činitel ministerstva spravedlnosti řekl reportérům, že je ministerstvo "šokováno", že prokurátoři navrhují pro Rogera Stonea vězeňský trest sedmi až devíti let a bude žádat o mírnější trest.

Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti zrušit návrh prokurátorů a následná rezignace prokurátorů  odhalila napětí mezi prokurátory a vedením amerického ministerstva spravedlnosti a vyvolává nové znepokojení ohledně politizace Trumpova ministerstva. poznamenává Washington Post.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V televizi Fox News se Trump hned poté chvástal, že si může dělat s ministerstvem spravedlnosti absolutně, co chce. Vůbec nerozumí dělbě moci v demokracii:

Roger Stone lhal Kongresu a vyhrožoval svědkovi, nutil ho, aby utajil styky Trumpovy kampaně s WikiLeaks. Byl shledán vinným ze všech trestných činů. To, že na Trumpův nátlak Barr zrušil rozhodnutí prokurátorů, je ostudným útokem na zákonnost. Už nemá ministerstvo spravedlnosti vůbec žádnou nezávislost?


Británie: Teď se prokázalo, že je Johnsonova vláda i rasistická

12. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

 

"Některé osoby deportované v rámci kontroverzního letu na Jamajku mají vazby na narkotika typu A", konstatovala britská vláda bez jediné známky ironie - napsal na Twitteru  satirický televizní pořad Have I Got News for You nad fotografií Borise Johnsona a jeho zástupce Michaela Govea - protože oba byli TAKÉ přistiženi při konzumaci drog typu A - je však nikdo nedeportuje. Jsou běloši.



V minulých dnech zuří v Británii neuvěřitelný skandál. Podobně jako za komunismu režim zbavoval nepohodlné občany československého občanství a deportoval je do zahraničí, tuto praxi si ve stále komunističtější Británii nyní zamilovala vláda. Rozhodla se, že odsouzené pachatele trestných činů, kteří si odpykali vězeňská trestY, deportuje do zahraničí. Ovšem musejí to být černoši.

CIA ovládala globální šifrovací firmu po dlouhé desítky let, vyšlo najevo

12. 2. 2020

čas čtení 5 minut



Švýcarská vláda nařídila vyšetřování, poté, co vyšlo najevo, že firmu Crypto AG vlastnily a provozovaly německá a americká výzvědná služba


Výrobky, které prodávala švýcarská firma Crypto AG se sídlem v městě Zug, měly zadní vrátka, které umožňovaly americké CIA a německé tajné službě BND sledovat komunikaci nepřátel i spojenců, zatímco vydělávaly miliony dolarů z prodeje šifrovacího zařízení. Zjistili to list Washington Post a německá televize ZDF studiem interní historie obou výzvědných organizací.

Nelhat ve veřejném prostoru!

12. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Každý má právo na svůj názor. Ale nikdo nemá právo vydávat své názory za fakta.

Dnes vznikl spolek proti lhaní ve veřejném prostoru ZDE.

Píše na své facebookové stránce:

Nenechat postulovat reklamu na dezinfo webech by mělo být součástí společenské odpovědnosti firem i institucí. V kampani NELEŽ se budeme snažit tuto ideu podporovat. Dnes jsme ji oficiálně spustili. Podporovat budeme ty firmy a instituce, které ji přijmou za vlastní. Mezi společnosti, které tak už učinily, patří Česká spořitelna, Komerční banka, T-Mobile CZ nebo HBO CZSK. Společně s Asociace společenské odpovědnosti se nám pravděpodobně brzy podaří tento seznam velmi významně rozšířit. A nechceme se omezovat pouze na ČR! Dává Vám to smysl? Ozvěte se, případně šiřte dál. Děkujeme.

Corbyn poukázal na dvojí metr Borise Johnsona

12. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Přímo obviňuji nekompetenci odcházejícího  šéfa britské Labouristické strany Jeremyho  Corbyna z katastrofy brexitu. Jeho vystupování v parlamentě bývalo příslovečně chabé. Teď se ale vzmužil a řekl něco skutečně zásadního. Proč takhle nemluvil pořád? (JČ)


Tato krutá a bezcitná vláda se snaží lhát britskému lidu. Tvrdí mu, že deportuje jedině cizince, kteří spáchali vraždu, znásilnění a další vážné trestné činy. Zjevně tomu tak není. Vezměme si příklad mladého černocha, který přišel do Británie ve věku pěti let a je nyní odsud deportován poté, co si odseděl vězeňský trest za trestný čin s narkotiky. Jestliže existoval případ mladého bělocha, se světlými vlasy, který později fušoval do narkotik třídy A a spikl se s kamarádem za účelem zmlácení jednoho novináře, deportoval by pan premiér i tohohle hocha, anebo je to, že platí jeden předpis pro mladé černochy z karibské oblasti a jiný předpis pro bělošské chlapce z USA?


 

Malé zrnko měsíčního prachu, velký skok pro lunární studia

12. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Vědci objevili nový způsob, jak analyzovat chemické složení měsíční půdy s využitím zrnka prachu, které v roce 1972 přivezli astronauti z Apolla 17. Tato technika může pomoci zjistit více o podmínkách na povrchu Měsíce a formování vzácných zdrojů jako voda a hélium.

Hovořme s extremisty!

11. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

13. února 1945, tento týden před pětasedmdesáti lety,  vybombardovala britská letadla Drážďany a vyvolala tam ohňovou bouři, v níž zahynuly tisíce lidí. Vybombardování Drážďan bylo od samého počátku považováno za velmi kontroverzní, zhrozil se nad ním i Winston Churchill. Je velmi pravděpodobné, že by mělo být charakterizováno jako válečný zločin. Leteckého masakru a zničení Drážďan také systematicky využíval východoněmecký komunistický režim, který jím dokazoval údajnou vražednost "západního imperialismu". V posledních letech zneužívají výročí brutálního vybombardování Drážďan ultrapravicové síly. Sjednocení Německa se nepodařilo, i když se do samotných, v devadesátých letech pečlivě znovu vybudovaných Drážďan (zničené barokní historické budovy byly pečlivě postaveny znovu) nastěhovali západní Němci a v městě samotném se rodí spousta dětí, jen pár kilometrů za Drážďanami je ekonomická poušť - prázdné vesnice, bez téměř jakýchkoliv pracovních příležitostí.

Nový etalon české "levice" - vyhnat chudé děti na ulici za trest za jejich rodiče

11. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

V nedělních Otázkách V. Moravce ekonomický expert Štěpán Jurajda opakoval levicové političce s titulem z London School of Economics, která je nyní v české vládě ministryní práce a sociálních věcí, že není možné trestat děti za jejich rodiče, že tvrdým faktem dávno dokonale ověřeným v rámci sociálních věd je to, že investice do znevýhodněných dětí se mnohonásobně vrací.

Brazilská vojenská elita považuje za největší hrozbu Francii

12. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Brazilská vojenská elita očekává, že se Francie v příštích 20 letech stane největší vojenskou hrozbou a může v roce 2035 provést invazi do Amazonie. Uvádí to tajná zpráva publikovaná minulý pátek brazilskými médii. Ačkoliv francouzské velvyslanectví žertem "salutovalo" její "neomezené představivosti", vojenský dokument má redefinovat zahraničněpolitickou strategii země a může přidat další problematickou kapitolu ke vztahům s Francií, napsal Henrique Valadares.

Sýrie: Válka v gigantickém uprchlickém táboře

11. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

"Neměla by probíhat válka v tom, co je v podstatě gigantický uprchlický tábor. Ženy, děti, prchající, aby si zachránili život. "

Proč takto nevystupují čeští diplomaté? (JČ)


Jan Egeland, generální tajemník, Norská rada pro uprchlíky: Tři miliony civilistů v relativně malé oblasti naprosto obklíčené útočícími armádami a uzavřenou hranicí do Turecka. Takže Idlíb vlastně nemá obdoby. Je to místo, kam lidé během této dlouhé války uprchli. Přišli z Aleppa, přišli z jiných částí Sýrie, kde byli terčem útoků. V Idlíbu to mělo být bezpečnější. A teď je tato vyhnaná komunita sama terčem útoků. A já jsem opravdu zděšen: Jak se to mohlo dostat do této situace? Kde jsou světoví diplomaté? Neměla by probíhat válka v tom, co je v podstatě gigantický uprchlický tábor. Ženy, děti, prchající, aby si zachránili život.

Moderátorka: Takže ta většina uprchlíků jsou ženy a děti? Říkáte, že se nesmí vést válka v uprchlickém táboře. Že to porušuje všechny mezinárodní normy. A kde jsou diplomaté? No, kde jsou? Pracuje na tomhle vůbec někdo? Vyvíjí někdo nějaký vliv? Posílají se nějaké demarše syrskému režimu?

Jan Egeland:
Ano, existuje tým diplomatů z OSN, který pracuje velmi usilovně na tom, aby se tohle nedělo. Avšak původním hříchem v tomto konfliktu bylo,že obě strany v tomto konfliktu získaly dva týmy mezinárodních mocností, které je začaly podporovat.   Příliš mnoho lidí přilévalo oleje do tohoto ohně. A příliš málo lidí se snažilo bránit krutým mužům se zbraněmi. A teď máte drtivou vojenskou převahu syrské vlády, kterou podporuje Rusko a Írán a ti útočí na tuto oblast. Kde je také mnoho extremistů. Ale je tam mnoho, mnoho nemluvňat, v Idlíbu. Pak jsou tam i špatní lidé, pokud chcete. To kříčí na svět, potřebuje to, aby celá řada zemí do toho vstoupila a řekla, tohle se nesmí dít, přestaňte, musí být příměří, musejí se konat rozhovory a musí to skončit bez krvavé lázně. 

Bloomberg srovnává státnické americké prezidenty s Trumpovými sprosťárnami

11. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Toto je předvolební reklama Michaela Bloomberga, kandidáta amerických prezidentských voleb. Zhlédlo ji více než 3 miliony lidí.


"Naše země má bohatou historii prezidentů, kteří respektovali moc, dekorum a vliv svého úřadu.

Bohužel ta bohatá historie skončila dnem, kdy se stal prezidentem Trump."




J.F. Kennedy: Neptejte se, co pro vás může udělat vaše země...

Donald Trump: Byly to všechno kraviny.

J.F. Kennedy: ...ptejte se, co vy můžete udělat pro svou zemi!

Donald Trump: Dejte mu do držky, jó?

Lyndon Johnson: Jejich věc musí být i naší věcí.

Donald Trump: Mohl bych se postavit doprostředka Páté avenue a zastřelit někoho a o žádné voliče bych nepřišel.

Lyndon Johnson: A zvítězíme.

Donald Trump: Jakmile jsme vodešli, začali se mlátit na sračky.

Ronald Reagan: Pane Gorbačove, strhněte tuto zeď.

Donald Trump: Postave tu zeď! Postavte tu zeď!

George W. Bush: Američané jsou velkomyslní a silní a slušní, ne proto, že věříme sami v sebe...

Donald Trump: Rád bych mu dal pěstí do držky.

George W. Bush: Ale proto, že věříme v něco, co je nad námi.

Donald Trump: Chytněte je za kundu.

Ronald Reagan: Budoucnost nepatří lidem, kteří nemají odvahu.

Donald Trump: Tohle jsou ta hovna, která musíme přijímat?

Ronald Reagan: Patří odvážným.

Donald Trump: Nechci, aby o mně kdy říkali, že jsem prohrál.

Barack Obama: Žádám vás, abyste věřili nikoliv v mé schopnosti, že přivodím změny, ale ve vaše.

Donald Trump: Co když si vezmu jeho peníze, ale nakonec ho pošlu do prdele a nic pro něj neudělám?

VRAŤME NA SCÉNU ZNOVU PREZIDENTSKÝ PŘÍSTUP
 

Trump chce popravovat prodejce drog, jak to dělají v Číně

11. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Trump navrhuje napodobit americký trestní zákon o prodeji narkotik v autoritářských systémech jako v Číně, kde jsou prodejci popravováni: "Země s mocným trestem smrti, s férovým, ale rychlým procesem, nemají problém s drogami. Taková je i Čína."


Z východního Německa přichází znepokojující ozvěna Výmarské republiky

11. 2. 2020

čas čtení 4 minuty



V Durynsku se mainstreamové strany spojily s ultrapravicovou AfD. Reakce byla zuřivá a chaotická


Dnešní Německo není Výmarská republika. Avšak mnoho Němců nyní činí paralely mezi nedávným politickým zemětřesením a jedním z nejčernějších okamžiků v jejich historii.

Minulou středu, poprvé od druhé světové války, byl zvolen v Durynsku zemský premiér za podpory ultrapravicové strany - AfD. Tím byl zlikvidován cordon sanitaire, který po dlouhá léta bránil hlavním stranám ve spolupráci s ultrapravicovými politiky. Ve východoněmecké zemi Durynsko byl zvolen málo známý politik z liberální Strany svobodných demokratů (FDP) Thomas Kemmerich, porazil existujícího zemského premiéra Boda Ramelowa ze strany Die Linke jediným hlasem. Výsledek umožnila tichá zemská aliance politiků z FDP, středopravicové CDU a ultrapravicové AfD, píše James Angelos.

Podvodník a lhář Michael Gove sdělil britským podnikatelům, že vláda zavádí celní prohlídky zboží z EU

11. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Defacto náměstek Borise Johnsona Michael Gove, sdělil v pondělí britským podnikatelům, že se budou muset připravit na "podstatné změny", totiž "nevyhnutelné" pohraniční kontroly pro všechy, "kdo dovážejí zboží z EU".

Oficiálně potvrdil, že šílenci v britské vládě uvalí na obchod s Evropskou unií celní bariéry. Jen nenormální vláda záměrně zhoršuje podmínky pro mezinárodní obchod svých podnikatelů.

Lhář Gove dosud tvrdil, že žádné celní kontroly po brexitu zavedeny nebudou:

"Volný obchod s Evropskou unií skončí v roce 2020" horší podmínky, než byly původní plány britské vlády pro vypadnutí Británie z EU bez dohody. Gove tvrdí, že je to v pořádku, protože podnikatelům to bylo řečeno hodně napřed. Mnoho podniků zbankrotuje, ale to je v pořádku, protože věděly, co musejí udělat. Šílenství.




Zdroj v angličtině ZDE
 

Egyptský student z Bologni zatčen po příletu ve vlasti

11. 2. 2020 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty


Patrick George Zaky je 27letým egyptským občanem, který se snaží aktivně o zlepšení situace ohledně lidských prav v Egyptě, kde generál Abd al-Fattáh as-Sísí nastolil krutý režim. Působí v organizaci Egyptská iniciativa pro lidská práva a zabývá se především otázkami LGBT.

Před půl rokem se zapsal na Univerzitě v Bologni na master Erasmus Mundus GEMMA z oboru genderová studia. Mezitím egyptská služba státní bezpečnosti vydala zatýkací příkaz, aniž by ho s tím seznámila. Minulý týden se pan Zaky vydal na cestu do vlasti, aby navštívil rodinu. Dne 6. února byl hned po příletu zatčen a nikdo rodinu nevyrozuměl, takže ho hledala 27 hodin, než byl konečně nalezen v zadržovacím zařízení ve městě Al-Mansura.

Co znamená vítězství strany Sinn Féin v irských volbách?

11. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Sinn Féin, politická strana historicky spjatá s teroristickou Prozatímní Irskou republikánskou stranou získala v irských všeobecných volbách největší počet hlasů. Skončil monopol dvou irských hlavních politických stran, který měl kořeny v občanské válce před sto lety. Nikdo neví, jak bude vypadat příští irská vláda, píše Peter Geoghean.

Strana Sinn  Féin získala v prvním preferenčním hlasování v sobotních volbách 24,5 procent hlasů, čímž téměř zdvojnásobila svůj počet hlasů ve srovnání s volbami v roce 2016. Podařilo se jí soustředit hněv voličů proti bezdomovectví, rychle rostoucím činžím a rozpadávajícím se veřejným službám.

Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
26259