Převlečený nacismus

23. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
V Saské Kamenici byla ultrapravice vytlačena ultraultrapravicí, píše Josephine Huetlinová.


Když v neděli německá kancléřka dorazila do východosaského města, Mustafa B., turecký student medicíny, se snaží zjistit, zda je bezpečné přejít ulici. Důvod rozpaků se nachází na druhé straně ulice: Skupina mužů oblečených v černém začala pochodovat sem a tam. "Díky, Merkelová!", křičeli, zatímco jejich lídr, bývalý člen neonacistického hnutí Blood and Honor, vykřikoval další hesla do mikrofonu.

Mustafa B. se obrátil na nedaleké policisty, aby se jich zeptal na účel protestu. Policista odtušil: "Rozumíte sarkasmu?"

Od ultrapravicových protestů na konci srpna a v září se v Saské Kamenici každý týden konají demonstrace proti přistěhovalcům a vládě, která je považována za toho, kdo je vpustil do země. Skupina protestujících zahrnuje osoby zjevně napravo od silně antiemigrantské Alternativy pro Německo (AfD). Politici AfD "jen nastoupili do svých drahých aut a zmizeli", říká Benjamin Jahn Zschocke, mluvčí místního právníka Martina Kohlmanna, který pravidelně vystupuje na pátečních demonstracích. Kohlmann se účastní setkání s účastí bývalých členů SS a popíračů holokaustu, kteří zde pronášejí projevy o životě v nacistickém Německu. Sám vyzývá k ozbrojenému "odporu" proti německé vládě.

Podle některých místních obyvatel německá a mezinárodní média tyto události zbytečně nafukují. Nicméně nevládní organizace zaznamenaly v Saské Kamenici, Sasku i celém Německu významný nárůst zločinů z nenávisti paralelně s rozvojem ultrapravicové aktivity. A je jich dost na to, aby se každý, kdo se vymyká - člověk s antifašistickou nálepkou na batohu či jiný s obličejem, který nevypadá dostatečně "německy" - začal obávat o bezpečnost.

V roce 2016 byl v Německu zaznamenán dramatický nárůst xenofobních útoků. Avšak vloni, navzdory zvolení xenofobní AfD do Bundestagu, tento počet klesal. Proto opětovný nárůst počtu těchto činů v Kamenici od srpna (zdvojnásobení) vyvolává nové obavy. Podobný vzorec jako v Kamenici platí i pro saský Wurzen.

Před několika týdny ovšem radnice v Kamenici instalovala nové kamery v centru města. V Berlíně vyšlo v říjnu do ulic 242 000 lidí, aby protestovali proti ultrapravici. Protirasistického koncertu v Kamenici v září se zúčastnilo 75 000. Příští týden se poprvé neuskuteční páteční ultrapravicové shromáždění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9454

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018