Rusko varuje USA před rozmístěním nových raket v Evropě

28. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Vysoce postavený ruský diplomat varoval před plánovaným odstoupením USA od smlouvy o raketách středního a kratšího doletu. Podle něj to kriticky ohrožuje stabilitu v Evropě, napsali Sylvie Corbetová a Vladimir Isačenkov.


Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že pokud USA v Evropě rozmístí střely středního doletu, umožní to Washingtonu zasáhnout cíle hluboko uvnitř ruského území. Rusko pak podle něj bude muset podniknout "účinnou reakci". Tu dále nerozvedl.

Smlouva o střelách středního a kratšího doletu (INF) podepsaná Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem, byla považována za značné posílení globální stability a pomohla ukončit studenou válku. Pakt zakázal USA a Rusku vlastnit, vyrábět nebo testovat pozemní jaderné střely s plochou dráhou letu a balistické rakety o doletu 500 - 5 500 km.

USA tvrdí, že Rusko porušilo pakt testováním a rozmisťováním nové pozemní střely s plochou dráhou letu s doletem přes 500 km. Rjabkov to zpochybnil a tvrdil, že USA přišly s úmyslem odstoupit od dohody bez toho, aby počkaly na ruskou reakci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7457

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2018