Maďarský ministr zahraničí: Potřebujeme "silnou Evropu" národních států

28. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Ministr zahraničí Peter Szijjártó v pondělní přednášce na Bonnské univerzitě argumentoval ve prospěch silné Evropy tvořené silnými národními státy, napsala Alexandra Béniová.


"Pokud je tu nějaká země, která potřebuje silnou Evropu, je to určitě Maďarsko," řekl - a dodal, že Maďarsko ležící ve středu Evropy, s otevřenou ekonomikou, má historii proher v konfliktech mezi východem a západem.

Evropa, dodal, čelí historickým výzvám, takže je přirozené, že existují debaty o její budoucnosti a o tom, jak zajistit silnou Evropu. Kdykoliv někdo v debatě o budoucnosti EU "zbloudí od mainstreamu", je špatné, je-li ihned označen za "neevropského", řekl ministr.

Podle Szijjárta si někteří přejí slabé členské státy EU v jakýchsi spojných státech evropských. Je však prý obtížné dosáhnout silné integrace mezi slabými státy. Dále dodal, že Maďarsko věří v potřebnost silných členských států.

Szijjártó zmínil mezi současnými výzvami EU migraci. Podle něj zvýšila hrozbu terorismu v Evropě. Když statisíce lidí mohou vstupovat bez kontroly na kontinent, někteří teroristé využívají takové laxní politiky, tvrdil ministr.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6586

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2018