Průzkum CNN odhalil v Evropě hluboký antisemitismus

28. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Každý dvacátý respondent nikdy neslyšel o holokaustu. Více než čtvrtina si myslí, že židé mají v obchodu a financích příliš velký vliv. Každý pátý se domnívá, že antisemitismus je reakcí na každodenní jednání židů, upozornil Allen Greene.


Antisemitské stereotypy jsou v Evropě na tom dobře, zatímco vzpomínka na holokaust začíná mizet, ukázal nový průzkum pro CNN.

Víc než čtvrtina dotázaných Evropanů si myslí, že židé mají příliš velký vliv v obchodu a financích. Takřka čtvrtina tvrdí, že židé mají příliš velký vliv na konflikty a války po celém světě. Každý pátý se domnívá, že mají příliš velký vliv v médiích a stejný podíl věří, že disponují příliš velkým vlivem v politice.

Přitom třetina dotázaných Evropanů prohlásila, že ví jen velmi málo nebo neví nic o holokaustu, genocidě šesti milionů židů na území kontrolovaném režimem Adolfa Hitlera ve 30. a 40. letech minulého století.

Průzkum byl proveden na vzorku více než 7 000 lidí z celé Evropy, s více jak tisícovkou z Rakouska, Francie, Německa, Británie, Maďarska, Polska a Švédska.

Průzkum proběhl před zabitím 11 osob v synagoze v Pittsburgu - což představuje nejkrvavější antisemitský útok na židovskou komunitu v dějinách USA.

Průzkum odhalil komplikované, kontrastující a někdy znepokojivé postoje k židům, a občas překvapivou ignoranci.

V Rakousku, kde se narodil Adolf Hitler, 12 % mladých lidí prohlásilo, že nikdy neslyšelo o holokaustu. Rakousko má také nejvyšší počet lidí v průzkumu, kteří tvrdí, že o holokaustu vědí "jen málo" - čtyři z deseti dospělých.

V zemích Evropy, kde se průzkum konal,  polovina respondentů tvrdila, že toho ví "trochu" o holokaustu, zatímco jen každý pátý "hodně".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9067

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2018