Ústřední Anglická banka: Brexit bez dohody bude horší než finanční krize z roku 2008

29. 11. 2018

čas čtení 2 minuty


"Nebude nám vadit, že budeme chudí, ale budeme svobodní!"

Ve středu vydala ústřední Anglická banka varování, že v případě odchodu Británie z EU bez dohody dojde k okamžitému hospodářskému krachu. HDP poklesne o 8 procent a nezaměstnanost stoupne na 7,5 procenta. Ceny domů a bytů poklesnou o 30 procent a inflace vzroste na 6,5 procenta.  Má dojít také ke krachu libry. Odejde-li Británie z EU na základě nějaké dohody, dopady budou méně tvrdé, avšak stále budou horší, než kdyby Británie setrvala v Evropské unii.

BBC: "Za odchod z Evropské unie ekonomicky zaplatíme, ať to uděláme jakkoliv. Čím menší bude koordinace s EU, tím větší bude cena."



 

Totéž varování zveřejnilo ve středu britské ministerstvo financí, které varovalo, že všechny scénáře odchodu Británie z EU britskou ekonomiku a jednotlivé občany finačně poškodí. Podle vládní analýzy by britský HDP mohl být za 15 let nižší až o 10,7 procent, než jaký by byl, kdy Británie z EU neodešla. V případě odchodu Británie z EU podle nějaké dohody - tu, kterou vyjednala Mayová s EU, Dolní sněmovna zuřivě odmítá - byl byly hospodářské škody Británii nižší, přesto však stále podstatné.

Šílenství mezi mnohými Angličany však přetrvává. Zaslechl jsem ve středu v podvečer v britském rozhlase jakéhosi politika, který tvrdil:

"Nebude nám vadit, že budeme chudí, ale budeme svobodní!" - poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 


 

0
Vytisknout
8119

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2018