Německý poslanec: Měli bychom přehodnotit právoplatnost plynovodu Nord Stream 2

3. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Poslanec Roderich Kiesewetter (CDU) prohlásil v rozhovoru pro list Tagesspiegel, že plynovod Nord Stream 2 je "geopolitický projekt" a němečtí politici by měli přehodnotit jeho právoplatnost.


Kiesewetter je prvním německým politikem, který má navštívit Rusko po krizi kolem Kerčské úžiny.

"Vyžádalo si léta, než kancléřka připustila: ´Tohle není jen ekonomický projekt.´ Podobně jako jiní politici z frakce specializovaní na zahraniční politiku považuji Nord Stream 2 za omyl, poněvadž je to také geopolitický projekt," prohlásil Kiesewetter.

"Potřebujeme evropskou energetickou a energetickou zahraniční politiku, ale nemáme ji kvůli svévoli Gerharda Schrödera," dodal.

Poslanec obdržel dotaz, zda výstavba plynovodu v této fázi výstavby může být zastavena. "V případě další eskalace by měl být vyvíjen tlak na Nord Stream 2, abychom vyjádřili jasné sdělení: ´Nechceme tento projekt!´, řekl poslanec.

"Nemůžeme v tomto projektu pokračovat bez ohledu na cenu. Německo by mělo strategicky vyhodnotit, zda ve střednědobém výhledu bude způsobena větší škoda pokračováním nebo zpochybněním tohoto projektu," zdůraznil Kiesewetter.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7590

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2018