Němečtí umělci odhalují identitu ultrapravicových demonstrantů ze Saské Kamenice

5. 12. 2018

čas čtení 3 minuty
Centrum pro politickou krásu chce dosáhnout identifikace osob zúčastněných na ultrapravicových demonstracích ve východním Německu vloni v létě. Skupina na svém webu zveřejnila snímky asi 7 000 demonstrantů.


Skupina politických umělců vyzvala veřejnost k odhalení identity ultrapravičáků zúčastněných na letošních násilných protipřistěhovaleckých protestech ve východním Německu.

V rámci kampaně "Zvláštní komise Chemnitz" umělci z Centra pro politickou krásu (ZPS) prohlašují, že nabídnou finanční odměnu každému, kdo jim s pomocí zveřejněných snímků odhalí identitu 7 000 protestujících.

"Odsuďte dnes své kolegy ze zaměstnání, sousedy nebo známé a získejte ihned hotovost," prohlásila skupina. "Pomozte nám odstranit tyto problémové Němce z ekonomiky a veřejných úřadů." Odměny se pohybují v rozpětí 30 - 120 eur, ačkoliv uživatelé webu mají možnost zvýšit odměny darováním peněz.

Využití internetu ke zjištění a zveřejnění identit je známo jako "doxing" a bylo již využito k odhalení příznivců krajní pravice, rasistů a xenofobů po celém světě. Tato praktika zůstává kontroverzní, protože zahrnuje odhalení soukromých informací a může vést k dopadům v osobním životě, včetně ztráty zaměstnání.

Na webu ZPS nedochází k odhalování žádné takové soukromé informace, avšak uživatelé jsou vyzýváni, aby zasílali jména, adresy a zaměstnání ultrapravicových demonstrantů. Kancelář německého komisaře pro ochranu dat oznámila, že stránku analyzuje.

Kampaň vyvolala protireakci v pondělí odpoledne, když se skupina lidí označená ZPS jako "maskovaný dav" objevila v kanceláři v Saské Kamenici (Chemnitz). ZPS přivolala policii, která reagovala konfiskací všech plakátů zachycujících ultrapravicové demonstranty. "Saská policie se během deseti minut rozhodla řídit radou rozhněvaného davu, jehož přítomnost porušovala zákony o svobodě shromažďování," tvrdí ZPS.

Policejní verze vypadá odlišně. "Protože na sociálních médiích došlo k výzvám provést v kancelářích poškození vlastnictví,... policie se rozhodla odstranit a zkonfiskovat plakáty, aby předešla nebezpečí." Další policejní prohlášení tvrdí, že plakáty označují zobrazené osoby jako "zločince", z čehož plyne podezření z "pomluvy" a porušuje to právo na soukromí.

Policie dále prohlásila, že ZPS "nemělo povolení" publikovat na své kampaňové stránce číslo policejního telefonu a že neexistuje spojení mezi kampaní a probíhajícím policejním vyšetřováním zločinů spáchaných na demonstracích v Kamenici. Neexistuje ovšem povinnost získat svolení k publikaci veřejně dostupného policejního telefonního čísla.

Lídr ZPS Philipp Ruch sdělil agentuře epd news, že by veřejnost neměla nechat všechnu práci spojenou s bojem proti ultrapravicovému extrémismu jen na politicích a policii. Přišel podle něj čas "denacifikovat" Německo.

ZPS tvrdí, že snímky publikované na jejím webu pocházejí z veřejných zdrojů, včetně facebookových profilů lidí, kteří sami prohlašují, že se zúčastnili demonstrací v Kamenici.

Skupina dále tvrdí, že identifikovaní mohou dosáhnout odstranění snímků ze stránky, pokud v písemném prohlášení uvedou, že jsou oddáni hodnotám demokratického Německa.

ZPS v minulosti vyvolala kontroverzi, když v roce 2017 postavila repliku berlínského památníku holokaustu před domem poslance ultrapravicové strany AfD Björna Höckeho.

Höcke, který vede AfD v Durynsku, je považován za mluvčího pravého křídla strany.

Počátkm roku 2017 odsoudil berlínský památník holokaustu jako "památník hanby" a vyzval k "obratu o 180 stupňů" od německé tradice připomínání nacistické minulosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9840

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018