Brexitéři vyhrožují "zrádkyni Mayové" oprátkou

9. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Faisal Islam, editor Sky News: Toto zveřejnil reportér tiskové kanceláře Press Association. Nevzpomínám si, že by se něco takového kdy dosud dělo během britských politických demonstrací.

Sam Blewett: Zde na demonstraci proti "zradě brexitu" stojí muž s šibenicí a oprátkou. Uvedl své jméno jako Laukan Creasey z města Stevenage. Zeptal jsem se, proč to nese. "To si zaslouží zrádkyně Mayová. Tak dopadnou zrádci." 

V úterý 11. prosince se má v Dolní sněmovně konat parlamentní hlasování o "dohodě" o odchodu Británie z EU, kterou Mayová "vyjednala" s EU. Dolní sněmovna je ostře proti této dohodě, odmítají ji jak brexitéři, tak stoupenci setrvání v EU. Jedni argumentují, že dohoda "není brexit", druzí, že setrvání Británie v EU by bylo daleko výhodnější.

Brexitéři posílají Mayovou do Bruselu aby vyjednala dohodu jinou, ovšem Evropská unie odmítla další vyjednávání, i když bývalý italský premiér Romano Prodi o tomto víkendu spekuloval, že by Brusel, pokud Dolní sněmovna dohodu Mayové odmítne, dalšímu vyjednávání prý otevřen byl.

Hlavním problémem je otázka severoirské hranice. Dokd nebude zajištěno, aby zůstala otevřená nějakými údajnými technickými prostředky, které neexistují, Británie bude muset zůstat členem evropské celní unie a nebude moci vyjednávat o svých samostatných obchodních smlouvách s vnějším světem (které stejně žádné neexistují). Irská republika trvá na otevřenosti této hranice, aby nevznikl znovu severoirský terorismus, a Brusel ji proti Británii silně podporuje.

Irsko-britské vztahy se v posledních dnech výrazně zhoršily, když se fundamentalistická stoupenkyně brexitu, konzervativní ministryně Pritty Patel, vyjádřila, že by měla Británie Irské republice zastavit dodávky potravin z hlavního britského ostrova, dokud se Irská republika nevzdá svých požadavků na otevřenou severoirskou hranici.

Pritty Patel se dotkla drastické historické zkušenosti, o níž Angličané nic nevědí, ale irské děti se o ní učí ve školách. Anglie v devatenáctém století způsobila v Irsku umělý hladomor, v jehož důsledku zemřel milion lidí a milion lidí byl nucen emigrovat.

0
Vytisknout
7728

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018