Jak se dalo očekávat, blokace twitterového účtu Andrewa Stroehleina Evropskou lidovou stranou vyvolala mezinárodní skandál

4. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Twitterový účet Evropské lidové strany (EPP), poslaneckého klubu s největší přítomností v Evropském parlamentě, zablokoval o minulém víkendu účty dvou vysokoprofilových komentátorů na Twitteru poté, co zveřejnili kritiku ultrapravicového maďarského premiéra Viktora Orbána.



Navzdory tomu, že EPP napsala v neděli večer na Twitteru, že tyto účty byly zablokovány "náhodou", a byly pak odblokovány, incident poukázal na hluboké rozporu uvnitř EPP ohledně Orbána a jeho strany Fidesz.

Stroehlein poukázal na svůj výrok na Twitteru, který vyvolal zablokování jeho účtu:

"Nemůžete říci, že jste skupinou politických stran, které podporují demokracii, a přitom podporujete v Maďarsku vládnoucí stranu Fidesz, která ochromila akademickou svobodu, mediální svobodu, a další základní práva. Strana EPP opustila základní demokratické hodnoty."

EPP zablokovala také Simona Rippona, profesora na Středoevropské univerzitě v Budapešti, který v pondělí oznámil, že se univerzita po právním sporu s maďarskou vládou   stěhuje do Rakouska. Rippon poukázal na to, že byl zjevně zablokován také proto, že kritizoval vazby EPP na Orbána.

0
Vytisknout
7250

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018