Dohoda OSN o migraci: Evropské vlády se chovají jako idioti

7. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Žádná krize neexistuje, evropské vlády však zaujaly ostudně odmítavý postoj vůči mírné a nedokonalé smlouvě o migraci



Většina nesmyslných politických protiargumentů proti mírné mezinárodní dohodě o migraci byla vznesena až poté, co vlády letos v červenci její návrh schválily, píše týdeník Economist.p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 115%; }

Na Slovensku, například, tato dohoda vyvolala naprosto zuřivé reakce poté, co předseda parlamentu, uprostřed skandálu týkajícího se plagiátství, se pokusil změnit veřejné téma. Vláda pak svůj podpis pod dohodou odvolala, což vedlo ministra zahraničí, bývalého předsedu Valného shromáždění OSN, k tomu, že nabídl svou rezignaci. V Německu hádka ohledně této dohody, vyvolaná ultrapravicovou stranou Alternative fuer Deutschland, donutila kandidáty, kteří se ucházejí po Merkelové o funkci šéfa CDU, přiznat, zda jsou pro tuto dohodu nebo proti ní. (CDU volí nástupce Merkelové 7. prosince.) Nyní se AfD chlubí, oprávněně, že její myšlenky infiltrovaly mainstream.


Jak už se to stalo v Evropě depresivně zvykem, hádka o této dohodě OSN nemá nic společného s uprchlíky a má všechno společné s kulturní válkou, kterou drastický pokles uprchlíků od roku 2015 nezrušil. Imigrace zůstává mocným tématem pro ultrapravici. Protože neexistuje žádná krize, je nutno si ji vymýšlet.


Evropské vlády, které odmítají dohodu o migraci, se tím sebepoškozují. I tvrdá politika deportace imigrantů a propaganda přesvědčující migranty, aby zůstali doma, vyžaduje spolupráci vlád a k tomu je zapotřebí dohody, i když je to jen špinavá dohoda o deportacích. Vybudování důvěry dodržováním mezinárodních smluv by bylo základem takové spolupráce. Že tolik vlád tuto spolupráci odmítá, to nevyvolává naději, že by byla Evropa kdy schopna přijmout rozumnou imigrační politiku.

0
Vytisknout
9584

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018