Zoufalá Mayová se chystá prosebně objíždět politiky z Evropské unie

11. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Britská premiérka Theresa Mayová nyní zahájí frenetickou cestu po evropských politicích ve snaze zachránit svou dohodu o brexitu a svou premiérskou funkci po chaotickém dni v Dolní sněmovně, kdy na poslední chvíli zrušila hlasování o své "dohodě" tváří v tvář obrovské opozice poslanců.

V úterý bude jednat Mayová s Merkelovou v Berlíně ve snaze získat "další ujištění", že tzv. "severoirská zarážka (backstop)", tedy záruka, že pokud Británie nevyřeší technologicky otázku otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, bude muset zůstat v evropské celní unii, "nebude nikdy uvedena do praxe". Merkelová má také jednat s holandským premiérem Markem Ruttem v Haagu a s Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem.

Evropská unie však už mnohokrát zdůraznila, že další ústupky Británii dělat nebude.

Donald Tusk: Nově vyjednávat nebudeme, ani o "zarážce", ale jsme ochotni hovořit o tom, jak ulehčit v Británii ratifikaci této dohody. Vzhledem k tomu, že času už nezbývá nazbyt, budeme také jednat o své připravenosti na vypadnutí Británie z EU bez dohody.

 

"Upřímně, opravdu nevím, jak se dostaneme z tohoto děsivého, hrozného, trapného chaosu jinak než druhým referendem o brexitu." Konzervativní poslankyně Anna Soubry zdůrazňuje, že tato vláda nás všechny zavedla do slepé uličky:




Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8098

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2018