Francie: Navzdory zrušení nárůstu daní za benzín trvají obavy z nepokojů

7. 12. 2018

čas čtení 3 minuty
Pařížská policie a majitelé obchodů se připravují na nové násilí v sobotu, navzdory tomu, že prezident Macron ustoupil ve věci zvýšení daní na motorové palivo, které vyvolalo týdny trvající protesty.


Policejní odbory a místní úřady ve čtvrtek provedly mimořádná jednání s cílem zvolit vhodnou strategii - zatímco různorodé skupiny protestujících udělaly totéž, aby se podělily o plány na sociálních sítích a chatech.

Někteří z protestujících z hnutí "žlutých vest" vyzvali ke klidu, poté co Paříž o minulém víkendu zasáhly nejhorší nepokoje za celé dekády. Řada obchodů a restaurací v centru hlavního města v sobotu zavře v obavě z opakování násilí.

Prezident Macron ve středu odsouhlasil zrušení nárůstu daní z motorových paliv, ale protestující nyní rozšiřují požadavky na další témata.

Řada protestujících z řad pubescentů se ve čtvrtek střetla s policií na střední skole západně od Paříže, v rámci celostátních studentských akcí kvůli přijímacímu řízení na univerzitách a rostoucím administrativním poplatkům. Řidiči ve žlutých vestách pokračují v blokádě cest po celé Francii, když nyní požadují další snížení daní a vládní pomoc.

Malé odbory zastupující policejní administrativní personál vyzvali k sobotní stávce, což by dále zkomplikovalo bezpečnostní opatření. Další policejní odborové ústředny nehovoří o stávkách - avšak dva jejich představitelé sdělili agentuře AP, že jsou znepokojeni radikálními potížisty a dalšími osobami, které využívají protestní atmosféry k páchání škod.

Všichni jsou znepokojeni riziky tváří v tvář hnutí bez jasných lídrů, jehož protesty se snadno stávají kořistí potížistů všeho druhu. Vláda přispívá k obavám ostrým varováním před novým násilím extrémistů nebo dalších potížistů. "Nemůžeme nechat tyto rebely ohrožovat stát," prohlásil ve čtvrtek ministr vnitra Christophe Castaner.

Policie se stala terčem kritiky za to, že nedokázala zabránit poškození Vítězného oblouku a obchodů kolem bulváru Elysejská pole v centru Paříže, ale také kvůli násilí vůči protestujícím. Videozáznamy ukazují policii bijící demonstranty v provozovně Burger King na Elysejských polích se podle policejní mluvčí stalo předmětem vyšetřování, stejně jako další záznamy kolující na sociálních sítích.

Samotný prezident Macron, centrální terč protestujících, byl celý týden prakticky neviditelný. Do roku 2022 se nemusí snažit o znovuzvolení a jeho strana má v parlamentu silnou většinu, avšak oponenti začínají stále hlasitěji volat po hlasování o nedůvěře vládě.

Vláda se snaží uklidnit napětí, ale dosud neuspěla. Ministr dopravy se ve čtvrtek sešel s odbory řidičů kamionů, ti se však drží plánů jít v neděli do stávky kvůli příplatkům za přesčasy.

Nepokoje v Paříži zneklidňují turisty, vyvolaly zrušení čtyř zápasů francouzské fotbalové ligy a poškodily místní ekonomiku na vrcholu nákupní sezóny. Vandalové vrhají dlažební kostky do výloh a loupí cennosti v některých z nejbohatších čtvrtí Paříže.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7779

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2018