Rusko musí zaplatit Pussy Riot

5. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Evropský soud pro lidská práva (ECHR) nenalezl žádný základ pro přezkoumání ruské žaloby proti dříve vynesenému rozsudku v kauze skupiny Pussy Riot, napsala Anastasia Kurilovová. Rusko má tedy povinnost do tří měsíců zaplatit více než 48 tisíc eur a také přezkoumat rozsudek ohledně tanců skupiny v chrámu Krista Spasitele. Podle vyjádření advokátů Nejvyšší soud Ruské federace může buď vynést vlastní rozsudek, nebo přikázat soudu nižší instance přezkoumání případu.


ECHR v úterý zveřejnil nález ohledně ruské žaloby proti předchozímu rozhodnutí v kauze Margarity Aljochinovové, Naděždy Tolokonnikovové a Jekatěriny Samucevičové. Komise pěti soudců nenašla důvod pro předložení žaloby Velkému senátu soudu.

napadený rozsudek touto procedurou nabyl právní síly a běží tříměsíční lhůta pro vyplacení odškodného ve výši 48 700 eur členkám skupiny Pussy Riot a přezkoumání ruského rozsudku.

Žaloba aktivistek si stěžovala na převoz k soudu v těsných nákladních prostorech automobilů, držení ve skleněné kleci a využití služebního psa. Další stížnost se týkala podle aktivistek nespravedlivého rozsudku, který místo domácího vězení nařídil zadržování v izolaci. Následující výtka se týkala nemožnosti svobodného a důvěrného kontaktu s advokáty během soudu a účinně zpochybnit závěry expertízy zadané vyšetřovateli. (Ruský soud experty nepozval k procesu.) Kromě toho se namítalo neodůvodněné a nepřiměřené vměšování do práva na sebevyjádření tím, že bylo vystoupení v chrámu označeno za extrémistické.

Soud nařídil Rusku vyplatit Jekatěrině Samucevičové 5 000 eur a Margaritě Aljochinovové a Naděždě Tolokonnikovové po 16 000 eur. Dalších 11 760 eur činí soudní výlohy.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8750

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2018