Volební úspěch ultrapravicové strany šokoval Španělsko

5. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
V andaluských volbách si ultrapravicová strana Vox vedla lépe, než se očekávalo. Již způsobila velké problémy vládě v Madridu, upozorňuje Diego Torres.


Strana Vox založená v roce 2013 šla od volebního neúspěchu k neúspěchu, ovšem v neděli získala téměř 11 % hlasů a 12 křesel v regionálních volbách v Andalusii.

Vedla si lépe než předpovídal kterýkoliv z průzkumů. A také ukončila španělskou výjimečnost - v kontrastu k jiným evropským zemím dosud chyběl v parlamentu a 17 regionálních parlamentech pravicový populismus, a to od roku 1982.

Lídr Voxu Santiago Abascal, dvaačtyřicetiletý Bask, je bývalým konzervativním poslancem a chlubí se nošením pistole Smith and Wesson. Nyní se stal součástí politického establishmentu.

I když má strana blízko k francouzským lepenovcům, ekonomické návrhy založené na radikálním snižování daní se spíše blíží německé AfD.

Strana nedávno zveřejnila politický dokument obsahující 100 návrhů, které zahrnují potlačení všech "radikálně feministických dotovaných institucí" a zrušení zákona proti genderovému násilí, stejně jako zákonů ohledně fašistické minulosti. Vox je také euroskeptická a vyzývá k větší roli národních států na úrovni EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7494

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2018