Rozhovor Britských listů 195. Nemusíme vyšetřovat jeho trestné činy, vyhrál volby!

7. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta


Nejnovější aféry Andreje Babiše by normálně měly znamenat, že jeho popularita mezi voliči poklesne. Pokud se dá věřit průzkumům veřejného mínění, v ČR je tomu spíše naopak. Znamená to, že si mnozí Češi skutečně myslí, že jejich volební podpora pro potenciálně kriminálního politika je něco jako amnestie? O tom a o nepevnosti českých státních struktur, jako je policie a soudnictví, které nikdy nic nevyšetří a neodsoudí, a o současné české politické situaci, hovoří Jan Čulík v tomto rozhovoru s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. prosince 2018.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Brexitéři vyhrožují "zrádkyni Mayové" oprátkou

9. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty




Faisal Islam, editor Sky News: Toto zveřejnil reportér tiskové kanceláře Press Association. Nevzpomínám si, že by se něco takového kdy dosud dělo během britských politických demonstrací.

Sam Blewett: Zde na demonstraci proti "zradě brexitu" stojí muž s šibenicí a oprátkou. Uvedl své jméno jako Laukan Creasey z města Stevenage. Zeptal jsem se, proč to nese. "To si zaslouží zrádkyně Mayová. Tak dopadnou zrádci." 

V úterý 11. prosince se má v Dolní sněmovně konat parlamentní hlasování o "dohodě" o odchodu Británie z EU, kterou Mayová "vyjednala" s EU. Dolní sněmovna je ostře proti této dohodě, odmítají ji jak brexitéři, tak stoupenci setrvání v EU. Jedni argumentují, že dohoda "není brexit", druzí, že setrvání Británie v EU by bylo daleko výhodnější.

Brexitéři posílají Mayovou do Bruselu aby vyjednala dohodu jinou, ovšem Evropská unie odmítla další vyjednávání, i když bývalý italský premiér Romano Prodi o tomto víkendu spekuloval, že by Brusel, pokud Dolní sněmovna dohodu Mayové odmítne, dalšímu vyjednávání prý otevřen byl.

Hlavním problémem je otázka severoirské hranice. Dokd nebude zajištěno, aby zůstala otevřená nějakými údajnými technickými prostředky, které neexistují, Británie bude muset zůstat členem evropské celní unie a nebude moci vyjednávat o svých samostatných obchodních smlouvách s vnějším světem (které stejně žádné neexistují). Irská republika trvá na otevřenosti této hranice, aby nevznikl znovu severoirský terorismus, a Brusel ji proti Británii silně podporuje.

Irsko-britské vztahy se v posledních dnech výrazně zhoršily, když se fundamentalistická stoupenkyně brexitu, konzervativní ministryně Pritty Patel, vyjádřila, že by měla Británie Irské republice zastavit dodávky potravin z hlavního britského ostrova, dokud se Irská republika nevzdá svých požadavků na otevřenou severoirskou hranici.

Pritty Patel se dotkla drastické historické zkušenosti, o níž Angličané nic nevědí, ale irské děti se o ní učí ve školách. Anglie v devatenáctém století způsobila v Irsku umělý hladomor, v jehož důsledku zemřel milion lidí a milion lidí byl nucen emigrovat.

Srovnání Babiše a Bakaly nabízí pohled do hlubin duše českého lidu

7. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Jestli dovolíte, zkusím udělat velmi konkrétní srovnání, na které stále dokola upozorňuji ve svých článcích, aniž by mohlo jasně vyniknout.

Čapí hnízdo představuje podezření z podvodu, kterým se současný premiér Babiš obohatil na úkor EU. Jde o 50 milionů korun. Postavil za to farmu. Nikoho v důsledku svého podvodu neposlal do nouze nebo na dlažbu, dal lidem naopak práci. Ano, osobně si myslím, že se stal trestný čin, že by měl být vyšetřen a že je katastrofa, že máme trestně stíhaného premiéra, který nejen že je ve střetu zájmů v tomto svém trestním stíhání, ale navíc firma, z níž de facto nejspíše stále čerpá požitky, bere miliardy z EU nepřerušeně dál. Jenže zároveň naprosto chápu, že pro vnímání většiny lidí tohle všechno není vážný problém, pokud jim Babiš zároveň zvyšuje důchody, platy atd.

Radujme se z mála

9. 12. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Ze zprávy Lidových novin o zprovoznění tunelu u Plzně:

Modernizovaný úsek s tunelem zkrátí cestování rychlíkem mezi Plzní a Prahou (na, doplnil F.Ř.) 80 minut, což je méně než to trvá autobusu z Plzně do Prahy-Florence i z Plzně na pražský Zličín a dál do centra metrem.

 Skutečně, včera jsem tam jel. Opravdu jsme jeli tunelem a zastavili až po 80 minutách jízdy z Plzně Hlavního nádraží na Smíchov v tzv. Západním expresu. Takže lze snadno spočítat průměrnou rychlost, když se nemusí odpočítávat časy na zastávky. Je to bratru ani ne 80 km/h. Hurá!

Libo-li se k úpadku prohlasovat, nebo prodemonstrovat?

7. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jednoho jarního dne roku 2008 jsme se se zástupem demonstrantů proti radaru v Brdech blížili k velvyslanectví Spojených států na Malé Straně. Chodníkem na protější straně ulice Tržiště právě procházela skupinka francouzských turistů. Jedna z žen s obrovským zájmem fascinovaně pozorovala demonstraci - a aniž se sebeméně snažila zjistit, kdo, proč, za co nebo proti čemu protestuje, zastavila se a s výrazem nenapodobitelně tupého nadšení začala koženě a teatrálně tleskat.
  

V posledních týdnech, když Francií otřásají nepokoje chaotické části hnutí žlutých vest, vzpomínám na absolutně nemyslivou reakci té osoby stále častěji. 

Cohen se setkal s ruským činitelem a jednal s ním o pomoci pro Trumpa

8. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Michael Cohen, jeden z nejbližších poradců Donalda Trumpa, hovořil během prezidentské kampaně r. 2016 s Rusem, který mu pro Trumpa nabídl pomoc z Moskvy a setkání s Vladimírem Putinem. Vyplývá to z materiálu, který v pátek podal u soudu mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller.

Federální vyšetřovatelé také uvádějí, že Trump nařídil svému poradci Cohenovi, aby provedl nezákonné platby dvěma ženám, které tvrdily, že měly s Trumpem pohlavní styk. To znamená, že Trump porušil zákony o financování předvolebních kampaní. Doporučili, aby byl Cohen odsouzen do vězení asi na čtyři roky.

Odhalení vyvíjejí nový tlak na Trumpa. Ten však celý týden na Twitteru zveřejňuje stále hysteričtější útoky proti Muellerovi. V pátek Trump na Twitteru lživě napsal, že nejnovější vývoj "ho naprosto ospravedlňuje jako nevinného". Ve skutečnosti se vyšetřování stále více blíží Bílému domu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Trump o Tillersonovi: Je blbý jak šutr

8. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Donald Trump v pátek charakterizoval svého bývalého ministra zahraničí Rexe Tillersona jako člověka "blbého jako skála" a jako "pekelně líného" den poté, co Tillerson v televizi uvedl, že Trumpa varoval, že chce dělat protizákonné věci.

"Mike Pompeo pracuje výborně, jsem na něho velmi hrdý. Jeho předchůdce, Rex Tillerson, neměl dostatečnou mozkovou kapacitu. Byl blbý jak šutr a snažil jsem se ho zbavit co nejrychleji. Byl pekelně líný. Teď je tomu úplně jinak, velký duch  vládne na ministerstvu zahraničí!" napsal Trump na Twitteru. Pozoruhodné výroky amerického prezidenta:

 



Trump Tillersona vyhodil letos v březnu po několika veřejných konfliktech ohledně Severní Koreje, Ruska a postoje USA vůči Íránu. Předtím byly vztahy mezi Tillersonem a Trumpem poškozené informacemi, že Tillerson Trumpa v soukromí charakterizoval jako "debila".

Když si Trump začátkem roku 2017 Tillersona vybral jako ministra zahraničí, obrovsky ho chválil: "Jeho urputnost, jeho rozsáhlé zkušenosti a hluboké porozumění geopolitice ho činí vynikající volbou ministra zahraničí."

Avšak Tillerson stál v čele zdemoralizovaného ministerstva zahraničí, jehož role byla drsně oslabena, celá řada vysokých funkcí zůstala prázdná a mnoho spojenců zpochybňovalo, zda je vůbec rozumné jednat s diplomatem, jehož Trump nikdy neposlouchal.

Podrobnosti v angličtině  ZDE

Šéfkou německé strany CDU se stala Annegret Kramp-Karrenbauer

7. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta



Spojenkyně Angely Merkelové byla zvolena šéfkou německých křesťanských demokratů, a porazila tak v druhém kole milionářského podnikatele Friedricha Merze. Ministr zdravotnictví Jens Spahn byl vyřazen už v prvním kole.

Kramp-Karrenbauerová se automaticky nestává kancléřkou, ale velmi pravděpodobně tuto funkci po odchodu Merkelové převezme.  Merkelová chce zůstat kancléřkou po další tři roky svého funkčního období. 56 procent Němců ji v tom podporuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak američtí miliardáři financují v Británii ultrapravici. Kde ještě jinde v Evropě?

7. 12. 2018

čas čtení 3 minuty

Temné peníze jsou největší současnou hrozbou demokracii. Jsou to tajně investované peníze, jejichž cílem je změnit výsledky voleb. Umožňují velmi bohatým lidem ovlivňovat politiku, aniž by přiznali, co dělají.

K největším americkým investorům peněz do politiky patří Charles a David Koch, spoluvlastníci firmy Koch Industries, obrovského konglomerátu ropovodů a rafinérií, chemiček, továren na zpracování dřeva a na výrobu papíru, firem obchodujících s komoditami a dobytčích farem. Jejich společný majetek je 120 miliard dolarů, patří k nejbohatším lidem na této planetě.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Dohoda OSN o migraci: Evropské vlády se chovají jako idioti

7. 12. 2018

čas čtení 2 minuty


Žádná krize neexistuje, evropské vlády však zaujaly ostudně odmítavý postoj vůči mírné a nedokonalé smlouvě o migraci



Většina nesmyslných politických protiargumentů proti mírné mezinárodní dohodě o migraci byla vznesena až poté, co vlády letos v červenci její návrh schválily, píše týdeník Economist.p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 115%; }

Takřka 70 000 maďarských studentů hrozí předčasné ukončení studia

7. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Maďarské úřady publikovaly údaje o studentech ohrožených ukončením studia ve školním roce 2017/2018, píše Péter Licskay. Situace ani zdaleka není uspokojivá. Pojetí studenta ohroženého vypadnutím ze studia se objevilo v lednu 2015, v novele zákona o veřejném vzdělávání. Podle definice je student ohrožen vypadnutím ze studia, pokud celková známka ve školním roce je 3 nebo horší, nebo pokud propadl do nižšího ročníku.

Ukrajinský parlament zákonem stvrdil konec strategické smlouvy s Ruskem

7. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinská Věrchovná rada pokračuje v odstraňování smluvně-právní základny vztahů s Ruskem, jak ji inicioval prezident Petro Porošenko a podporuje ji ministerstvo zahraničí. Ve čtvrtek odhlasovala návrh prezidenta o ukončení platnosti dohody o přátelství, spolupráci a partnerství mezi Ukrajinou a Ruskem. 1. dubna 2019 přestane smlouva platit.

30149

Kterak mediální hagiografie prokazuje demokracii medvědí službu

6. 12. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vždy se mi příčila jakákoliv mytologizace života a odkazu exponovaných osobností, a to především politiků, kteří ve své době disponovali obrovskou mocí a doslova určovali běh dějin. Nesoudné mediální velebení nedávno zesnulého Johna McCaina a nyní bývalého amerického prezidenta George Herberta Walkera Bushe odsunuje nepohodlné skutečnosti do jámy zapomnění, jako by snad kdysi existovaly vlídné časy, kdy politické řemeslo bylo výsadou decentních gentlemanů, a nikoliv vulgárních demagogů a populistů, jak je tomu dnes. Jde přitom o zcela zavádějící iluzi – koneckonců Bush senior by si v některých ohledech mohl s Donaldem Trumpem podat ruku.

30151

Hybridní konflikt se nedá vyhrát v digitálu

6. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vypnout Facebook a Twitter, odpojit se od sítí, najít cestu, jak dobře regulovat jejich chod, jak dostat algoritmy pod veřejnou kontrolu. Vzdělávání mladých i starých, kultivace diskuse. Soupis dosavadních návrhů řešení obrovského problému s propadem některých národních společností do stavu společenského pomatení díky infekci šířené v digitálním prostoru ve formě manipulace, nenávisti a koncentrované frustrace, sázející na nízkou rozlišovací schopnost velká části populace. Nic z toho se ovšem nedá zařídit jednoduše a je otázka, zda vůbec. A otázka je, zda vlastně jde o ty pravé způsoby řešení. Zda pod dojmem, že to co se v digitálním prostoru pokazilo, musí se v digitálním prostoru napravit, nepomíjíme skutečné příčiny vnitřního společenského rozkladu. Zda jsme si stihli uvědomit, že Facebook a další vytvářejí pouze zrcadlový sál vnitřního stavu společnosti. Pouhý obraz, ne skutečnost. A skutečnost? Ta je tristní: posttotalitní ztrátou důvěry zatížená společnost, ožebračovaná v exekučním schématu vlastními parazity, udržovaná ve stavu nízké obranyschopnosti neodpovědnými hlupáky, kteří přežívají v paradigmatech 20. století. Vítej, budoucnosti...

Konec smlouvy INF prostřednictvím Twitteru pana Trumpa, aneb Proč se nedočkáme Pershingu III

5. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pokud Ruská federace nezačne do 60 dní plnit podmínky Smlouvy o střelách středního a kratšího doletu (INF) z roku 1987, Spojené státy tuto smlouvu vypoví. Na ruské porušování ustanovení smlouvy ohledně vývoje zakázaných prostředků jaderného napadení upozorňují USA opakovaně po léta; nyní však Rusko také rozmístilo několik pluků "hotových" střel s plochou dráhou letu typu 9M129 (SSC-X-8) s maximálním doletem přinejmenším 2 200 km.

Jack-of-all-trades, aneb jak zachránit učňovské školství

6. 12. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 3 minuty

I v budoucnu budeme potřebovat instalatéry, kuchaře, číšníky, sestry a bratry, policisty i požárníky, popeláře a skladníky. Jsou pro fungování společnosti stejně nezbytní jako doktoři, učitelé, manažeři a právníci. Manuálně pracujících lidí bychom si všichni měli víc vážit, a ne je považovat za nevzdělané a potenciálně nebezpečné primitivy, co volí extrémisty, hodně pijí a kouří, jak občas zaslechnu v kuloárech pražských “elit”.

Nechte nás sakra učit dobře

Na konci roku vás vyhodí

6. 12. 2018 / Jiří Karen

čas čtení 3 minuty

Zoufale jsem sháněl místo učitele v jednom moravském krajském městě. Možná mě mělo zarazit, že potřebovali nutně nahradit dějepisáře, který byl vyhozen na hodinu. Ale nájem se platit musí, tak jsem to uprostřed školního roku (v lednu) vzal. Ostatně škola měla pověst elitní soukromé průmyslovky, takže jsem nepředpokládal nějaké problémy.

Rozhovor Britských listů 194:

Měli být do diskuse o Babišových médiích pozváni i jeho lidé?

30. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


V dnešním Rozhovoru Britských listů přinášíme názory dvou studentů žurnalistiky, Dana Olejníka a Přemysla Osičky, účastníků nedávné diskuse o oligarchizaci českých médií, které se konala v Evropském parlamentu v Bruselu. Co si myslí o dnešní politické situaci, o postavení ČR v Evropské unii a o blížících se volbách do europarlamentu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. listopadu 2018.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

USA: Poprvé za dekádu vzrostl počet dětí bez zdravotního pojištění

7. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Podle nové studie v roce 2017 až 3,9 milionu dětí ve Spojených státech postrádalo zdravotní pojištění, uvedl Nicholas Ascanio. To znamená oproti roku 2016 nárůst o 276 000 a zvýšení počtu poprvé za takřka dekádu.

V celostátním měřítku je nepojištěných zhruba 5 % dětí, ale v některých státech byla zaznamenána výrazně vyšší míra. Studie poznamenává, že nárůst je z velké části důsledkem akcí federálních orgánů. A pokud nedojde k vážně míněnému úsilí proces zvrátit, počty nadále porostou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Obědy zdarma pro školáky? Jsem pro, s malými výhradami

6. 12. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Pozn. JČ: I v Británii, jinak nyní postižené brutální sociální nerovností (statisíce lidí jsou nyní v důsledku škrtů od konzervativní vlády stoprocentně závislé na tzv. food banks, rozdávání jídla od charitativních organizací) se chudším dětem poskytují obědy zdarma. Je to absolutní povinnosti každého slušného státu. (Problém je, že ty děti hladovějí během prázdnin, takže některé britské školy se rozhodly vyvařovat pro ně i tehdy.)

Skutečnost, že ČR tuto službu zatím nemá, a že se o jejím zavedení vůbec diskutuje v zemi, kde za posledních 18 let záměrně a kriminálně zpauperizovali politikové skoro milion českých občanů protizákonnými a parazitickými exekucemi, je otřesná.


Jiří Hlavenka: 

Dám to do podoby balanced scorecardu, jak je ve firmě zvykem.

PRO: pomoc dětem z chudších rodin, které na obědy nemají či to pro ně je vysoká zátěž. Každodenní teplý oběd je pro rozvíjející se dítě nepodkročitelný základ, bez diskuse. Pro mě hlavní důvod, "10/10".

PROTI: Je to 5.4 mld ze státní kasy. Dobře, ale pro to tu přece stát je: aby pomáhal těm slabším. Zcela nedůvodné, 0/10.

Kde je ve skutečnosti v ČR život :)))

6. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Řešíme tady v Britských listech otázku, zda byl GHW Bush velký státník, anebo zločinec, poukazujeme na infiltraci ruských a čínských ekonomických a výzvědných vlivů v České republice, upozorňujeme na opravdu katastrofální problém nezastavujícího se globálního oteplování, které bez radikálního zásahu opravdu zničí Českou republiku a svět (už nyní trpí ČR suchem a nedostatkem vody - inteligentní politikové by se ve vlastním zájmu postavili radikálně do čela úsilí o nápravu), upozorňujeme, že automatizace do několika let zlikviduje miliony pracovních příležitostí v Česku a destabilizuje zemi, připomínáme, že čeští politikové od roku 2000 kriminálním způsobem ožebračili systémem parazitického exekučního systému milion lidí, kteří se stali dluhovými otroky, varujeme, že ČR má špatné školství, které naprosto není připraveno na rychle se blížící problémy budoucnosti.

Koho by to zajímalo. Život v ČR je jinde, jak se dovíte z níže uvedené tiskové zprávy :)))

(PS. Komické už jsou pojmy jako "český Google" či "český internet". Je to samozřejmě contradictio in adjecto: Google i internet jsou globální jevy. Tyto manipulativní výrazy je nutno rozebrat: přidáním adjektiva "český" se vám nadnárodní společnosti v zájmu svých zisků vnucují, předstírají, že jsou "vaše" a že zastávají "vaše" zájmy. Samozřejmě tomu tak není, účelem níže uvedené tiskové zprávy je posilovat zblbnutí české veřejnosti v zájmu zisků. Poněkud krátkozraká strategie, protože katastrofa, kterou tyto firmy svým jednáním přibližují, nakonec pohltí i je.

* * *

Dobrý den,
 
jako již tradičně touto dobou dnes YouTube představil největší české i světové trendy roku.
 
Ten český letos ovládli místní tvůrci symbolicky v čele s dnes už bývalým youtuberem Jirkou KrálemJeho krátký film Byl jsem Youtuber, který vznikal téměř rok a v němž vystupuje i řada dalších YouTube tvůrců, nasbíral do dnešního dne téměř 2 miliony zhlédnutí a stal se tak nejpopulárnějším nehudebním YouTube videem roku 2018 v České republice. 

Soutěžící z televizní soutěže Superstar v nejlepší desítce ukořistili hned dvě místa. Video kanálu slovenské Televízie Markíza s Ladislavem Angyalem alias Lackem, který svou chytlavou písní Pošta pobláznil porotu soutěže, zaujalo i široké YouTube publikum. Stejně tak i uhrančivý hlas vítězky páté řady soutěže Terezy Anny Maškové, která uspěla se svou nezapomenutelnou interpretací písně Jednoho dne se vrátíš od Věry Špinarové.

Loňský vítěz Kovy se tentokrát v žebříčku umístil hned dvakrát, a to jak se svým edukativním videem o druhém kole prezidentských voleb, tak i s videem nazvaným Coming Out, v němž svým fanouškům oznamuje, že je gay. 

Hudební část žebříčku pak letos patřila mladým českým tvůrcům Míně a Pjayovi, kteří zabodovali se svým klipem k písni Basic Boy, který do dnešního dne nasbíral více než 8 milionů zhlédnutí. Zanechal za sebou tak velkolepou nahrávku ONEMANSHOW Foundation Cizí zeďvzniklou pod taktovkou baviče Kazmy, celosvětově úspěšný počin Girls Like You od skupiny Maroon 5 a rapperky Cardi B i píseň These Days od skupiny Rudimental, zpěvačky Jess Glynne a rappera Macklemora.


Kompletní přehled naleznete v přiložené tiskové zprávě nebo na blogu českého Googlu: https://czechrepublic.googleblog.com/2018/12/vychazejici-hvezdy-i-loucici-se-kral.html

Světové žebříčky dnes po sedmé večer zveřejní YouTube na svém oficiálním kanálu. Celý list budeme publikovat i na oficiálním blogu Google ČR (odkaz bude aktivní po sedmé hodině).

Pro více informací jsme k dispozici.
 
S pozdravem a přáním příjemného zbytku dne

Dominik Ježek a Daniela Chovancová


Dominik Jezek
PR Executive
 
Havas PR Prague

30121

Česká diplomacie se chová jako vazal

6. 12. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Fascinuje mne, jak se česká diplomacie, zřejmě pod vlivem kontroverzní zprávy BIS o sílících aktivitách ruských a čínských špionů na českém území, ztotožnila s názorem Trumpovy administrativy a vlád ostatních západních zemí, že Rusko porušuje smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF). Celá věc je ale poněkud složitější, neboť podle výzkumníků z akademického časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists tuto klíčovou dohodu ze závěrečné fáze studené války porušuje jak Ruská federace, tak Spojené státy. Ono je skutečně irelevantní, když jedna strana obviňuje druhou. Vždy je totiž klíčový posudek nezávislých expertů. Je ovšem šokující, že Černínský palác stojí za Trumpovým rozhodnutím tuto smlouvu jednostranně vypovědět, protože viníkem neblahého stavu je podle USA výlučně Rusko. Člověk nemusí být zrovna zkušeným politologem, aby pochopil, že rozhodnutí Trumpova kabinetu je extrémně riskantní záležitostí. A česká diplomacie opět manifestuje své vazalství vůči Spojeným státům, aniž by si byla vědoma dalekosáhlých důsledků svého rozhodnutí.   

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Firma Huawei čelí katastrofě v technologické studené válce se Západem

6. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Zatčení finanční ředitelky firmy Huawei v Kanadě je novou etapou v technologické studené válce mezi západními výzvědnými organizacemi a Pekingem. Pro firmu Huawei by to mohlo znamenat katastrofu: jestliže Spojené státy podezřívají, že Huawei porušila sankce prodejem telekomunikačního zařízení  Íránu, firma Huawei  by tím byla vyloučena z nejlukrativnějších světových trhů.

Válka slov se tento týden zintenzivňuje, kdy šéf britských tajných služeb Alex Younger varoval, že "musíme si promluvit" o angažmá firmy Huawei v britských telekomunikačních sítích. Ve středu pak firma British Telecom oznámila, že odstraňuje síťovou technologii firmuy Huawei z určitých částí své mobilní sítě EE.

Britský telecom odstraňuje zařízení firmy Huawei ze své sítě 4G

6. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Zatímco trvá hrozba, že český oligarcha Kellner chystá prodat firmu O2 Číně, velká britská telekomunikační firma British Telecom potvrdila, že odstraňuje technické zařízení čínské firmy Huawei z klíčových oblastí své sítě 4G. Vznikly totiž obavy ohledně přítomnosti této čínské firmy v kritické infrastruktuře telekomunikačních firem.

Vlády v USA, na Novém Zélandě a v Austrálii už zablokovaly používání zařízení firmy Huawei pro budoucí síť 5G. Tento týden varoval také šéf britské rozvědky MI6, že se Británie bude muset rozhodnout, zda je pro ni bezpečné, aby Čína vlastnila tuto klíčovou technologii.

Zmatení pojmů nebo taktika?

6. 12. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Mám stále intenzivnější pocit, že naše země trpí v zajetí zmatených pojmů v politickém (což je méně překvapující), ale bohužel také mediálním prostoru. Už jsem si vyměnil i dopis s Českou televizí na téma kdo je ekolog, kdo je ekologický aktivista, kdo ekologický terorista. Už z pojmů je jasné, že ekolog, tj. osoba hluboce se zabývající vědou zvanou ekologie; nebude tím, kdo může například za zpoždění nějaké důležité veřejné stavby. Kvalita opačné úvahy je srovnatelná třeba s úsudkem, že za krizi ve zdravotnictví mohou zdravotníci nebo za krizi ve školství školáci.

Boj člověka s mocí je bojem vzpomínek se zapomněním

6. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Poprvé jsem četl slavný citát Milana Kundery Boj člověka s mocí je bojem vzpomínek se zapomněním“ ještě když jsem byl teenager. Myslel jsem si – páni – v komunistickém Československu se dozajista musely dít otřesné věci. Pak jsem ale zjistil, že to tady funguje stejně, píše na Twitteru novinář Jon Schwarz.

Na obranu českého čerta

6. 12. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Nikdy jsem si nemyslel, že budu tyrana, obavu a strašáka svých dětských let obhajovat. Už jen pouhé řinčení řetězů v půlce listopadu mi nahánělo hrůzu, otcovy připomínky pekelníkova příchodu ve mne vyvolávaly zájem o teologii zla, i když bych to tehdy takhle jistě nepojmenoval, a 5. prosinec byl dnem, kdy jsem příkladněji a časněji, než kdy jindy, uléhal do postýlky. A vidíte, dnes tu stojí vedle mne – umolousaný, unavený, zdiskreditovaný a ponižovaný: český čert. Je mou povinností jako vlastence jej hájit, neboť se stalo módou, že bývá nahrazován něčím, co nejde nazvat jinak než obludou. Ano, mám na mysli Krampusáka.

Události ve Francii ohrožují Evropu

5. 12. 2018

čas čtení 3 minuty



Extremisté po celé Evropě radostně vítají bouře ve Francii, píše komentátorka Natalie Nougayrède.  Chaos v liberálních demokraciích je to, co je naplňuje energií. Extremisté usilují o to zmocnit se v květnových volbách do Evropského parlamentu vlády nad Evropou. Uálosti ve Francii nevěstí nic dobrého a jejich význam dosahuje daleko za hranice této země.

Konečný rozklad brexitu? Therese Mayové uštědřila v úterý Dolní sněmovna spektakulárně tři porážky

5. 12. 2018

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že proevropská Dolní sněmovna se probudila a začala od chaotické a neefektivní vlády Theresy Mayové ve věci brexitu na poslední chvíli přebírat moc. V úterý, kdy měla začít parlamentní debata o pětisetstránkové "dohodě", kterou Theresa Mayová o odchodu Británie z EU vyjednala s Bruselem, uštědřila Dolní sněmovna premiérce hned tři porážky, jimiž dala najevo, že je připravena převzít moc.


Maďarsko nesouhlasí s rozpočtem eurozóny

5. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Maďarsko nepodporuje návrh na vytvoření separátního rozpočtu eurozóny, protože "tato koncepce by byla proti zájmům země", prohlásil ministr financí Mihály Varga před svými evropskými kolegy v Bruselu.

"Evropská armáda": Případ záměrného nepochopení

5. 12. 2018

čas čtení 4 minuty

Pojetí evropské armády je dvojznačné - čeho přesně chtějí evropští lídři dosáhnout?, ptá se Ulrike Esther Frankeová. Evropská unie pod francouzským vedením vytváří evropskou armádu s evropskými jadernými silami - takovou, která má být schopna bránit Evropu před Spojenými státy.

Putin se na summitu G20 "vyhnul kritice za akce proti Ukrajině"

5. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Summit skupiny G20 v Argentině nedokázal volat ruského prezidenta Vladimira Putina k zodpovědnosti za jeho akce ohledně Ukrajiny, navzdory značnému úsilí Angely Merkelové během bilaterálních jednání. Prohlásil to klíčový politický spojenec kancléřky.

Rusko musí zaplatit Pussy Riot

5. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) nenalezl žádný základ pro přezkoumání ruské žaloby proti dříve vynesenému rozsudku v kauze skupiny Pussy Riot, napsala Anastasia Kurilovová. Rusko má tedy povinnost do tří měsíců zaplatit více než 48 tisíc eur a také přezkoumat rozsudek ohledně tanců skupiny v chrámu Krista Spasitele. Podle vyjádření advokátů Nejvyšší soud Ruské federace může buď vynést vlastní rozsudek, nebo přikázat soudu nižší instance přezkoumání případu.

Středoevropská univerzita byla donucena odejít z Budapešti do Rakouska

4. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Rektor Michael Ignattief a prorektorka Eva Fodor

Nový maďarský zákon zaměřený proti Středoevropské univerzitě  (CEU) jí od 1. ledna 2019 zakazuje přijímat nové studenty. CEU se tedy od září 2019 částečně  přesunuje do Vídně, bylo oznámeno v Budapešti. Všechny své v USA akreditované programy budou od podzimu 2019 k dispozici ve Vídni.

"CEU byla donucena z Maďarska odejít," konstatoval rektor univerzity Michael Ignatieff. "To je bezprecedentní. Americká instituce byla vyhnána ze země, která je spojencem v NATO. Evropská instituce byla vyhnána z členského státu Evropské unie."

"Svévolné vyhnání ze země univerzity s dobrou pověstí je flagrantním porušením akademické svobody. Je to temný den pro Evropu a temný den pro Maďarsko. Vláda spáchala nespravedlnost na svých vlastních občanech, na stovkách Maďarů, ktří pracují a studují na CEU a na tisících maďarských absolventů a jejich rodin."

Univerzita si zachovává akreditaci jako maďarská univerzita a bude se snažit pokračovat ve výuce i ve výzkumu v Budapešti, dokud to bude možné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak se dalo očekávat, blokace twitterového účtu Andrewa Stroehleina Evropskou lidovou stranou vyvolala mezinárodní skandál

4. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Twitterový účet Evropské lidové strany (EPP), poslaneckého klubu s největší přítomností v Evropském parlamentě, zablokoval o minulém víkendu účty dvou vysokoprofilových komentátorů na Twitteru poté, co zveřejnili kritiku ultrapravicového maďarského premiéra Viktora Orbána.

Mezitím v Absurdistánu 93:

Prezident Duda plácal blbosti na summitu OSN o globálním oteplování v Katovících

4. 12. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Vznikl první polský televizní seriál pro společnost Netflix. Příběh se odehrává v alternativní realitě, kdy je v roce 2003 komunistická strana stále ještě u moci v důsledku  sjednocení národa po řadě teroristických útoků v roce 1983. Díval jsem se na to a souhlasím s kritiky: ten příběh není vlastně přesvědčivý, autor scénáře neuměl vytvořit onu atmosféru komunistického režimu (možná proto, že je to Američan, který přišel do Polska teprve před šesti lety), a zatímco se na to klidně můžete podívat, nemáte-li nic jiného na práci, na Netflix najdete daleko lepší věci. Těmito slovy se zřejmě ocítám v řadách "nenávistných blbů", jak laskavě označila Agnieszka Holland, jedna z režisérek seriálu, ty lidi,   kteří nevidí její nejnovější dílo jako mistrovský kus. Pokud jí věříme, ti, kdo kritizují její dílo, jsou naprostí mimoni, protože americké recenze toho seriálu jsou "do prdele vynikající"... Tolik o intelektuálních elitách v našich zemích.

Na obzoru je rozklad civilizace, varoval v Katovicích Sir David Attenborough

4. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Blíží se rozklad civilizace a přírody, varoval na klimatologickém summitu v Katovicích známý tvůrce britských přírodních dokumentárních filmů (Life on Earth, ŽIvot na Zemi, Blue Planet, Modrá planeta) Sir David Attenborough.

Attenborough (92) byl vybrán, aby na summitu v Katovicích zastupoval obyvatelstvo této planety a promluvil tam k delegátům z téměř 200 zemí světa. Ti jednají v Katovicích o tom, jak proměnit přísliby klimatologické dohody z Paříže z roku 2015 ve skutečnost.

Jak číst veřejnou část výroční zprávy BIS za rok 2017?

4. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Tlak Hradu na odstranění kritiky Okamurovy SPD se postaral o reklamu letošní výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS), čili civilní kontrarozvědky. Publikována byla se zpožděním teprve v pondělí - a média a sociální sítě si z ní okamžitě začaly vyzobávat rozinky podle vlastního uvážení.

Sbohem, Vodafone!

Pěkně kafkovská zkušenost se společností Vodafone.cz

3. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tak mi Vodafone.cz od včerejška zrušil mé dlouholeté české mobilní telefonní číslo, čímž mi zabránil potvrzovat své bankovní transakce u českých bank a vyytvořil i další problémy.

Ukradli mi také kredit, který jsem na tom mobilu měl.

Řekli byste si, že bude jistě v takovém případě možné Vodafone.cz kontaktovat a stěžovat si.

Kdepak! Pro jakýkoliv kontakt s firmou Vodafone.cz, ať na internetu ("Můj Vodafone" - počítač si samozřejmě pamatuje vstupní preference, jenže stránka Vodafonu mě nepustí dál, protože "toto číslo už neexistuje"), prostřednictvím chatu či telefonicky se s nimi nespojíte, protože musíte uvést své telefonní číslo, které mi ale Vodafone zrušil, takže se přes tuto bariéru nedostanu.

Výborně. Vodafone.cz ztratil jednoho zákazníka.

Níže korespendence s Vodafonem, která jasně vysvětluje, proč s touto firmou nemít nic společného.

Pro vysvětlení: Svůj český mobil jsem používal v poslední době skoro výlučně jen pro esemesky. Proč? Protože telefonování z mobilu mého britského operátora je v České republice stejně jako v Británii až do vyčerpání 500 minut za měsíc zadarmo, kdežto při volání u Vodafonu platím. Zjevně je legální ukrást uživateli na mobilu existující kredit.

Aktualizace: Pane Čulíku, 
totožnou zkušenost mám se svým číslem u stejného operátora.
Dokonce jsem to zkoušel přes Telekom. úřad, aby na ně "dohlédli".
Výsledek: 0, píše Jaroslav Bajer.

Aktualizace: V reakci na tento článek se ozval Vodafone, viz níže, s tím, že čísla lidem likvidují, když si po pár měsíců nekoupí žádný kredit ! (i když na mobilu ještě kredit mají!!) Ale že prý mám ještě tři měsíce k tomu si kredit koupit, a tím si číslo obnovit. Problém je, že na to, abych si mohl koupit kredit, potřebuju, aby toto telefonní číslo bylo funkční, protože musím jeho prostřednictvím transakci na stránkách banky potvrdit. Takže kafkárna pokračuje.

Mimochodem, požádal jsem kolegyni, aby mi poslala částku na mé telefonní číslo z jejího bankovního účtu. Ukázalo se, že to nejde. Opakovaně se objevuje poděšená správa, že "transakce nemá správný podpis." Systém Vodafonu je zjevně zmršený. Je to zbytečná ztráta času a ztěžování života zákazníkům problémy, které nemusejí existovat.


Politická krize kolem Babiše mladšího byla úspěchem pro piráty

3. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Když vyjdu z průzkumu politických preferencí české veřejnosti, který byl včera publikován v Otázkách V. Moravce, a nebudu se zabývat tím, že jde jen o průzkum a že z něj vůbec není možné vyčíst nějakou kauzalitu, musím učinit spekulativní závěr, že útok tzv. demokratických stran na premiéra v souvislosti s případem „Babiš mladší“ vedl především k posílení Babišova hnutí na úkor komunistů a Tomia Okamury. Obě tyto extrémní politické formace jsou na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny.

Víte, že Formanovo Hoří, má panenko, je o brexitu?

3. 12. 2018

čas čtení 5 minut

 

Formanův film Hoří, má panenko, je varovnou metaforickou analýzou toho, jak se začne chovat společnost, které vládnou nekompetentní a pitomí politikové. Převládne absolutní atavismus a osobní sobectví, bez ohledu na kohokoliv. Když film Forman v šedesátých letech natáčel, nemohl tušit, jak hluboké dílo vytváří. Film totiž funguje i jako přesná analýza rozkrádačských devadesátých let v České republice.  No a nyní se ukazuje, jak souhlasili v pátek studenti na Glasgow University, že je vlastně přesnou analýzou i nynějších poměrů v Anglii, kde národu vládnou hlupáci, blázni a lháři. "Je tragické, jak nízkou úroveň mají dnešní angličtí politikové, a je pozoruhodné, jak vysokou úroveň mají někteří angličtí komentátoři a novináři," poznamenává na Facebooku k přesnému článku Nicka Cohena historička Muriel Blaive.

K tomu:
  Jan Čulík, Hoří, má panenko a česká privatizace. Byl Miloš Forman věštec, anebo je jen dobrým znalcem českého charakteru? (Britské listy, 15. ledna 1998)

Posuďte sami, jako blízko má - vlastně i podle Cohena - dnešní anglická situace (ve Skotsku a v Severním Irsku je situace jiná, potíž je, že tamější politikové nemají vůči Londýnu - zatím - žádnou moc) dnešní situace v Anglii k situaci v onom metaforickém sále ve filmu Hoří, má panenko (JČ):

Samostatná "evropská armáda" by přinesla nejméně dekádu snížené bezpečnosti na kontinentě

3. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní autorský kolektiv vypracoval studii Protecting Europe (Chránit Evropu), která hodnotí schopnost armád evropské osmadvacítky (a po brexitu sedmadvacítky) plnit ambice, které si před sebe EU ve vojenské oblasti již sama položila ZDE. Výsledek analýzy je tristní: Při plnění vlastních ambicí by ozbrojené síly unie v některých případech dokázaly dát dohromady jen zhruba třetinu potřebných sil. V jiných scénářích by vážně postrádaly některé schopnosti klíčové pro splnění mise. A v nejméně náročných modelových situacích by sice potřebné síly bylo možno vyslat, ale nikoliv udržet v cílové oblasti po dobu delší než šest měsíců.

Studie záměrně abstrahující od dalších limitujících faktorů jako politická roztříštěnost a nedostatek politické vůle v členských zemích si ovšem sama výslovně neklade otázku, zda by nějaká samostatná evropská armáda dokázala bez americké účasti plnit úkoly spojené se zajištěním bezpečnosti kontinentu. Protože však dokument jednoznačně konstatuje, že i výrazně nižší ambice jsou nyní nad síly evropských armád, a že na základě již schválených projektů se situace ani do roku 2030 výrazně nezlepší, lze uzavřít, že "evropská armáda nahrazující NATO" se přinejmenším během příští dekády jeví jako opravdu nebezpečná iluze.

Učil jsem v ČSLA v Krátkodobých řidičských kurzech

3. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

 


Vážený pane Čulíku,

řadu let jsem sloužil v ČSLA a zastával velitelské funkce v Krátkodobých řidičských kurzech (KŘK). Některé údaje, které v této souvislosti uvádí p. Hlavenka v uvedeném článku, naprosto neodpovídají tomu, jak uvedené kurzy probíhaly. Je otázkou, zda se p. Hlavenka během své vojenské služby opravdu seznámil se všemi detaily organizace výcviku řidičů. Je také možné, že za ta léta řadu věcí zapomněl, píše František Kroupa.


Takže:

USA oznámily přípravu druhého balíku sankcí proti Rusku kvůli "případu Skripalových"

3. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta


USA plánují zavést druhou část sankcí proti Rusku v souvislosti s kauzou otravy explukovníka GRU Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury. Spojené státy nechtějí podle ministerstva zahraničí s těmito omezeními spěchat, ale Ruská federace by musela nejprve dokázat, že již nebude narušovat mezinárodní právo, a také umožnit nezávislým pozorovatelům OSN inspekce zařízení v souvislosti s dokazováním nepoužívání chemických zbraní.

"Nepředpokládáme rozhodnutí o sankcích, ale máme v úmyslu plnit požadavky zákonodárství," prohlásil pro ruskou agenturu TASS představitel ministerstva pod podmínkou anonymity. "Jde o zákon o kontrole chemických a biologických zbraní a zákazu jeho vojenského využití od roku 1991. Zákon stanoví povinnost použít sankce na stranu, která zákaz porušila."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Děsivé vyhlídky do příštích voleb - Babiš jako hegemon

3. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ještě jednou si to sečtu, píše Boris Cvek:

Kdyby na 4,5% vypadly SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP09, tak je to 27% voličů, kteří volili, mimo Sněmovnu... a tyto hlasy by šly především nejsilnějšímu, tedy ANO.

Podle dHondtovy metody by tak ANO měl kolem 100 poslanců za 30%... neumím to spočítat, ale moc by mne to zajímalo.

To jsou ty paradoxní situace.

Samozřejmě kdyby se voliči přesunuli od STAN, TOP09 a KDU k pirátům, kteří by tak měli třeba 25%, vrátili by se tito voliči do hry.

To je asi jediná naděje těch, kteří chtějí, aby Babiš byl poražen. Mimochodem,  piráty v roce 2017 volili zejména bývalí voliči pravice, z levice téměř nikdo.

Takže logiku by tento posun měl, zejména pokud jde o proevropskou pravici.

Průzkum: Británie je tvrdě rasistická

3. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Průzkum mezi 1000 příslušníky etnických menšin v Británii odhalil, že každodenně čelí záporným zážitkům, často v důsledku rasismu, a jsou diskriminování a ostrakizováni. (Zajímavé by bylo, kdyby byl podobný průzkum proveden v české společnosti, pozn. JČ)

Z průzkumu vyplývá, že 43 procent lidí z etnických menšin bylo za posledních pět let pominuto při rozhodování, kdo ve firmě má být povýšen. Z bělochů mělo tutéž diskriminující zkušenost jen 18 procent lidí.

Řekněme si to upřímně: motorem brexitu je rasová nesnášenlivost

3. 12. 2018

čas čtení 4 minuty



O brexitu se většinou debatuje z ekonomického hlediska. Avšak tuto ošklivou kapitolu v britské historii nedokáží vysvětlit jen peníze, píše britský komentátor Matthew d'Ancona.

V roce 2017 zjistila analýza British Social Attitudes, zkoumající postoje příslušníků britské společnosti (anglické; Skotsko a Severní Irsko hlasovaly proti brexitu, pozn. red.), že hlavním faktorem při hlasování pro brexit byla nespokojenost Britů s tím, kolik lidí do jejich země přichází ze zahraničí.

Restalinizace Ruska

3. 12. 2018

čas čtení 6 minut

Před osmdesáti lety Josip Stalin ukončil Velký teror, za jehož příčinu označil "místní výstřelky", které "zaznamenal". Výnos ze 17. listopadu 1938 nařizoval mimosoudním tribunálům zvaným trojky, aby přestaly odsuzovat politické vězně, napsal Paul R. Gregory. Trojky byly jádrem politického teroru. Poskytovaly tenký závoj "socialistické zákonnosti" masovému vraždění a svévolnému zavírání.

30150

Monitor Jana Paula : „Ukradené“ autobusové zastávky?

3. 12. 2018 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

 

Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. I tak by se dala vyjádřit skutečnost, že mít nápad není všechno, je třeba ho realizovat, a pokud možno hned, nebo někdo jiný bude mít podobnou myšlenku, a uskuteční ji. Anebo si ji prostě přivlastní, pakliže svůj záměr někde zveřejníte, třeba na dostupném internetu. To vše jsou samozřejmě pouhé spekulace, sice obtížně dokazatelné, ale oprávněné. V čísle 6 z roku 2007 jsem v dnes již neexistujícím kulturním časopise Proglas publikoval esej s názvem Autobusové zastávky, svědkové mizejících časů ( https://old.cdk.cz/proglas/clanky/177/autobusove-zastavky-mizejici-svedkove-minulych-casu/ ), a jeho zkrácenou verzi publikovaly Britské listy 25.1.2008 (https://legacy.blisty.cz/art/38552.html ).

Pokrytci a zbabělci v Evropském parlamentu: Klub Evropské lidové strany zablokoval Andrewa Stroehleina na Twitteru

2. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein systematicky upozorňuje na porušování lidských práv, jehož se dopouští Orbánova strana a vláda v Maďarsku. Poukazuje na to, že Orbán a jeho strana Fidesz hrubě porušují základní demokratické a lidskoprávní normy Evropské unie a neměla by být součástí lidoveckého poslaneckého klubu v Evropském parlamentě.

Jak tento problém Evropská lidová strana vyřešila? Nikoliv vyloučením Orbána, ale zablokováním účtu Andrewa Stroehleina.

Promění se nyní Evropská unie v autoritářské sdružení, které bude podporovat porušování lidských práv a demokratických svobod?

Aktualizace: Jak se dalo čekat, blokace twitterového účtu Andrewa Stroehleina vyvolala obrovský skandál. EPP nyní tvrdí, že to byla "chyba":

Andrew Stroehlein: Lidé mi píší, že je ta blokace pro mě pocta, ale, upřímně řečeno, byl bych raději, kdyby byl velký středopravicový poslanecký klub v Evropské unii vyloučil ultrapravici a ne mě. Je to opravdu smutné. Tradiční zeď mezi normální pravicí a extremní pravicí se drolí a všichni pro to budeme trpět.

Aktualizace. Teď oni tvrdí, že to je všechno jen "chyba": Ehm - ne. Podpora EPP pro maďarskou stranu Fidesz je chyba. EPP odmítá vyloučit Fidesz, navzdory tomu, že ochromuje základní demokratické svobody, jako je akademická svoboda, mediální svoboda, nezávislost soudů, zákonnost...: 


Lidi v ČR zjevně mají rádi korupci

2. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Vojna dělá z chlapců muže, a občas taky rakvičky

2. 12. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Bílá místa nedávné historie! Takovéto články vyvážit zlatem. Recentní historie je vždycky nejhorší: moc se o ní nepublikuje, protože je ještě živá a interpretace je předmětem osobních sporů a vášní. Mnozí protagonisté stále žijí či žijí jejich nejbližší potomci, historici mají rádi odstup. Takže ti, kteří mají krátkou paměť, si vytvářejí dojem a následný názor sledováním Pelíšků. Komunismus, srandy kopec!

Michelle Obamová si vůbec nepamatuje, že s Barackem byli v Praze

2. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Slavný satirický moderátor televize CBS Stephen Colbert interviewoval tento týden ve svém televizním pořadu Michelle Obamovou při příležitosti vydání její autobiografie Becoming (Stávání se něčím) (všimněte si, na začátku pořadu, jak obrovskou ovaci Obamové uspořádali diváci po jejím příchodu na jeviště).

V rozhovoru (od minuty 3.30) přiznává Obamová, že si vůbec nepamatuje, že byla v Praze:

Michelle Obama (od minuty 3.30): Když jsme byli v Bílém domě, dělali jsme toho tolik, že dny a týdny se prostě proměnily jen v jednu rychlou šmouhu. Úplně jsem zapomněla, že jsem navštívila některé země. Doslova: Debatovala jsem jednoho dne se svou šéfkou štábu. Povídali jsme a já říkám: "Víš, slyšela jsem, že Praha je krásné město. Já bych se tam jednoho dne chtěla podívat." A ona mi řekla: "Tys v Praze už ale byla." (Smích obecenstva) A já jsem se s ní doslova o tom hádala. Říkala jsem: "Ne, v Praze jsme nebyli. Byli jsme v Moskvě. V Praze ale nikdy." A ona mi musela popsat, co to bylo, a musela mi ukázat fotografie. (Smích) A já jsem pak reagovala: "Aha! Tak to byla Praha!"

Moderátor Stephen Colbert: No, já to chápu, máte tolik co na práci, a pak to jaksi musíte emocionálně všechno spláchnout...


Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
46566