Brazilský ultrapravicový lídr Bolsonaro hrozí, že vládní environmentální agentury zbaví pravomocí

3. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Nově zvolený prezident a známý klimaskeptik Jair Bolsonaro tvrdí, že vládní environmentální agentury zbaví možnosti vyměřovat pokuty.


Dále se Bolsonaro již v minulosti nechal slyšet, že postaví dálnici přes Amazonský prales a odstoupí od pařížské klimatické dohody.

Bolsonaro, který sám dluží 10 000 reálů za ilegální rybolov v roce 2012, tvrdí, že chce vládním agenturám pověřeným ochranou národních zdrojů odebrat vynucovací pravomoci.

"Mejdan skončil," prohlásil tento armádní kapitán ve výslužbě na vojenské akademii Agulhas Negras nedaleko Ria de Janeira, kde v 70. letech studoval.

"Už nedovolím, aby Ibama a ICMBio všude udělovaly pokuty," řekl s odvoláním na hlavní brazilské vládní environmentální agentury.

"Chci bránit životní prostředí, ale ne šíitským způsobem, jak se to teď děje," prohlásil.

I když řekl, že zaplatí peníze, které dluží, prezident zároveň poznamenal, že je "živoucím důkazem zaujatosti a špatné práce některých inspektorů Ibamy a ICMBia". "To skončí," dodal.

Bolsonaro také zopakoval předchozí sliby "integrovat indiány do společnosti" zrušením existujících rezervací, navzdory přání kmenů zachovat si vlastní způsob života.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6815

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2018