Na obzoru je rozklad civilizace, varoval v Katovicích Sir David Attenborough

4. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Blíží se rozklad civilizace a přírody, varoval na klimatologickém summitu v Katovicích známý tvůrce britských přírodních dokumentárních filmů (Life on Earth, ŽIvot na Zemi, Blue Planet, Modrá planeta) Sir David Attenborough.

Attenborough (92) byl vybrán, aby na summitu v Katovicích zastupoval obyvatelstvo této planety a promluvil tam k delegátům z téměř 200 zemí světa. Ti jednají v Katovicích o tom, jak proměnit přísliby klimatologické dohody z Paříže z roku 2015 ve skutečnost.

Mezitím v Absurdistánu 93:

Prezident Duda plácal blbosti na summitu OSN o globálním oteplování v Katovících

4. 12. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Vznikl první polský televizní seriál pro společnost Netflix. Příběh se odehrává v alternativní realitě, kdy je v roce 2003 komunistická strana stále ještě u moci v důsledku  sjednocení národa po řadě teroristických útoků v roce 1983. Díval jsem se na to a souhlasím s kritiky: ten příběh není vlastně přesvědčivý, autor scénáře neuměl vytvořit onu atmosféru komunistického režimu (možná proto, že je to Američan, který přišel do Polska teprve před šesti lety), a zatímco se na to klidně můžete podívat, nemáte-li nic jiného na práci, na Netflix najdete daleko lepší věci. Těmito slovy se zřejmě ocítám v řadách "nenávistných blbů", jak laskavě označila Agnieszka Holland, jedna z režisérek seriálu, ty lidi,   kteří nevidí její nejnovější dílo jako mistrovský kus. Pokud jí věříme, ti, kdo kritizují její dílo, jsou naprostí mimoni, protože americké recenze toho seriálu jsou "do prdele vynikající"... Tolik o intelektuálních elitách v našich zemích.

Rozhovor Britských listů 194:

Měli být do diskuse o Babišových médiích pozváni i jeho lidé?

30. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta


V dnešním Rozhovoru Britských listů přinášíme názory dvou studentů žurnalistiky, Dana Olejníka a Přemysla Osičky, účastníků nedávné diskuse o oligarchizaci českých médií, které se konala v Evropském parlamentu v Bruselu. Co si myslí o dnešní politické situaci, o postavení ČR v Evropské unii a o blížících se volbách do europarlamentu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. listopadu 2018.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak číst veřejnou část výroční zprávy BIS za rok 2017?

4. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Tlak Hradu na odstranění kritiky Okamurovy SPD se postaral o reklamu letošní výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS), čili civilní kontrarozvědky. Publikována byla se zpožděním teprve v pondělí - a média a sociální sítě si z ní okamžitě začaly vyzobávat rozinky podle vlastního uvážení.

Středoevropská univerzita byla donucena odejít z Budapešti do Rakouska

4. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Rektor Michael Ignattief a prorektorka Eva Fodor

Nový maďarský zákon zaměřený proti Středoevropské univerzitě  (CEU) jí od 1. ledna 2019 zakazuje přijímat nové studenty. CEU se tedy od září 2019 částečně  přesunuje do Vídně, bylo oznámeno v Budapešti. Všechny své v USA akreditované programy budou od podzimu 2019 k dispozici ve Vídni.

"CEU byla donucena z Maďarska odejít," konstatoval rektor univerzity Michael Ignatieff. "To je bezprecedentní. Americká instituce byla vyhnána ze země, která je spojencem v NATO. Evropská instituce byla vyhnána z členského státu Evropské unie."

"Svévolné vyhnání ze země univerzity s dobrou pověstí je flagrantním porušením akademické svobody. Je to temný den pro Evropu a temný den pro Maďarsko. Vláda spáchala nespravedlnost na svých vlastních občanech, na stovkách Maďarů, ktří pracují a studují na CEU a na tisících maďarských absolventů a jejich rodin."

Univerzita si zachovává akreditaci jako maďarská univerzita a bude se snažit pokračovat ve výuce i ve výzkumu v Budapešti, dokud to bude možné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak se dalo očekávat, blokace twitterového účtu Andrewa Stroehleina Evropskou lidovou stranou vyvolala mezinárodní skandál

4. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Twitterový účet Evropské lidové strany (EPP), poslaneckého klubu s největší přítomností v Evropském parlamentě, zablokoval o minulém víkendu účty dvou vysokoprofilových komentátorů na Twitteru poté, co zveřejnili kritiku ultrapravicového maďarského premiéra Viktora Orbána.

Za rozbalení transparentu se nezavírá na půl roku

4. 12. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 2 minuty

Tak toto jsem řekl na protestním shromáždění v Bratislavě na podporu 12 zadržených (z toho 2 studentů mojí univerzity):

Krásný večer,

víte jak mi je? Představte si, že dva z Vašich studentů, výborných a slušných studentů pošle náhle soudce do vazby, která může trvat až šest měsíců. A za co? Ukradli něco? Ne! Ublížili někomu? Ne! Snažili se někoho podvést? Ne! Vyvěsili transparent, aniž by přitom cokoliv poškodili a komukoliv ublížili. Vyvěsili transparent. Chápete to? Až šest měsíců vazby ve skutečné věznici za vyvěšený transparent. Takže jak se cítím. Rozhořčený a naštvaný. A doufám, že jste rozhořčení a naštvaní také, protože tohle se nedělá.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Sbohem, Vodafone!

Pěkně kafkovská zkušenost se společností Vodafone.cz

3. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Tak mi Vodafone.cz od včerejška zrušil mé dlouholeté české mobilní telefonní číslo, čímž mi zabránil potvrzovat své bankovní transakce u českých bank a vyytvořil i další problémy.

Ukradli mi také kredit, který jsem na tom mobilu měl.

Řekli byste si, že bude jistě v takovém případě možné Vodafone.cz kontaktovat a stěžovat si.

Kdepak! Pro jakýkoliv kontakt s firmou Vodafone.cz, ať na internetu ("Můj Vodafone" - počítač si samozřejmě pamatuje vstupní preference, jenže stránka Vodafonu mě nepustí dál, protože "toto číslo už neexistuje"), prostřednictvím chatu či telefonicky se s nimi nespojíte, protože musíte uvést své telefonní číslo, které mi ale Vodafone zrušil, takže se přes tuto bariéru nedostanu.

Výborně. Vodafone.cz ztratil jednoho zákazníka.

Níže korespendence s Vodafonem, která jasně vysvětluje, proč s touto firmou nemít nic společného.

Pro vysvětlení: Svůj český mobil jsem používal v poslední době skoro výlučně jen pro esemesky. Proč? Protože telefonování z mobilu mého britského operátora je v České republice stejně jako v Británii až do vyčerpání 500 minut za měsíc zadarmo, kdežto při volání u Vodafonu platím. Zjevně je legální ukrást uživateli na mobilu existující kredit.

Aktualizace: Pane Čulíku, 
totožnou zkušenost mám se svým číslem u stejného operátora.
Dokonce jsem to zkoušel přes Telekom. úřad, aby na ně "dohlédli".
Výsledek: 0, píše Jaroslav Bajer.

Aktualizace: V reakci na tento článek se ozval Vodafone, viz níže, s tím, že čísla lidem likvidují, když si po pár měsíců nekoupí žádný kredit ! (i když na mobilu ještě kredit mají!!) Ale že prý mám ještě tři měsíce k tomu si kredit koupit, a tím si číslo obnovit. Problém je, že na to, abych si mohl koupit kredit, potřebuju, aby toto telefonní číslo bylo funkční, protože musím jeho prostřednictvím transakci na stránkách banky potvrdit. Takže kafkárna pokračuje.

Mimochodem, požádal jsem kolegyni, aby mi poslala částku na mé telefonní číslo z jejího bankovního účtu. Ukázalo se, že to nejde. Opakovaně se objevuje poděšená správa, že "transakce nemá správný podpis." Systém Vodafonu je zjevně zmršený. Je to zbytečná ztráta času a ztěžování života zákazníkům problémy, které nemusejí existovat.


Politická krize kolem Babiše mladšího byla úspěchem pro piráty

3. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Když vyjdu z průzkumu politických preferencí české veřejnosti, který byl včera publikován v Otázkách V. Moravce, a nebudu se zabývat tím, že jde jen o průzkum a že z něj vůbec není možné vyčíst nějakou kauzalitu, musím učinit spekulativní závěr, že útok tzv. demokratických stran na premiéra v souvislosti s případem „Babiš mladší“ vedl především k posílení Babišova hnutí na úkor komunistů a Tomia Okamury. Obě tyto extrémní politické formace jsou na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny.

Víte, že Formanovo Hoří, má panenko, je o brexitu?

3. 12. 2018

čas čtení 5 minut

 

Formanův film Hoří, má panenko, je varovnou metaforickou analýzou toho, jak se začne chovat společnost, které vládnou nekompetentní a pitomí politikové. Převládne absolutní atavismus a osobní sobectví, bez ohledu na kohokoliv. Když film Forman v šedesátých letech natáčel, nemohl tušit, jak hluboké dílo vytváří. Film totiž funguje i jako přesná analýza rozkrádačských devadesátých let v České republice.  No a nyní se ukazuje, jak souhlasili v pátek studenti na Glasgow University, že je vlastně přesnou analýzou i nynějších poměrů v Anglii, kde národu vládnou hlupáci, blázni a lháři. "Je tragické, jak nízkou úroveň mají dnešní angličtí politikové, a je pozoruhodné, jak vysokou úroveň mají někteří angličtí komentátoři a novináři," poznamenává na Facebooku k přesnému článku Nicka Cohena historička Muriel Blaive.

K tomu:
  Jan Čulík, Hoří, má panenko a česká privatizace. Byl Miloš Forman věštec, anebo je jen dobrým znalcem českého charakteru? (Britské listy, 15. ledna 1998)

Posuďte sami, jako blízko má - vlastně i podle Cohena - dnešní anglická situace (ve Skotsku a v Severním Irsku je situace jiná, potíž je, že tamější politikové nemají vůči Londýnu - zatím - žádnou moc) dnešní situace v Anglii k situaci v onom metaforickém sále ve filmu Hoří, má panenko (JČ):

Neadekvátní postoj

3. 12. 2018

čas čtení 1 minuta





Tisková zpráva

V súvislosti s väzbou aktivistov Greenpeace sa v nedeľu večer vyjadril predseda vlády Peter Pellegrini.


„Sme radi, že predseda vlády Peter Pellegrini súhlasí s tým, že postup voči aktivistom Greenpeace je neadekvátny,“ povedala Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko.

Názor Greenpeace Slovensko na ukončenie využívania uhlia na Slovensku, s ktorým pán premiér nesúhlasí však nie je osamotený. Koniec uhoľnej energetiky na Slovensku si podľa prieskumu verejnej mienky praje až 64 percent Slovákov a Sloveniek. Dokonca až 80 percent obyvateľstva Slovenska si želá to, aby konkrétne premiér podporil prechod hornej Nitry na čistú energetiky a ekonomiku.

„Chápeme, že nie každý rozumie spôsobu protestovania Greenpeace. Ale takýmto protestom predchádzajú rokovania s miestnymi aj národnými politikmi, predkladania množstva argumentov. V tomto prípade sme urobili aj testovanie, ktoré odhalilo alarmujúce hodnoty arzénu v sedimentoch v okolí výpustov banských odpadových vôd z firmy HBP. Reakcia kompetentných, či už samotnej ťažobnej firmy alebo štátu, nebola dostatočná. Problémy tohto regiónu sú desaťročia previazané s uhoľným priemyslom a neriešia sa tak, ako by si to región zaslúžil,“ vysvetľuje Ivana Kohutková, riaditeľka Greenpeace Slovensko. 

Kam to spějeme?

3. 12. 2018 / Bohuslav Binka

čas čtení 1 minuta


Radek Kubala je studentem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Vyvěsil transparent na těžební věži. Chápu, že jej policie na té těžební věži zatkla. Zákony je třeba respektovat a pokud ne, je potřeba nést následky. A zároveň je naprosto absurdní, že v demokratické, vyspělé zemi nedostal drobnou pokutu a nebyl ihned propuštěn.

Poslat ho do vazby, která může trvat i týdny, je nerespektovatelné a neodpustitelné. Pokud nechceme za pár let žít v zemi, kde budou ekonomicko-politické zájmy určovat, zda vyvěšení transparentu je na pokutu, nebo na několik let vězení, je potřeba ukázat, že toto nejde.

Dnešní demonstrace v Bratislavě by měla být první krok. Ale v žádném případě ne poslední.

Myslím, že FSS MU (a ideálně MU jako celek) by se k tomu měla vyjádřit i jako instituce. Za vyvěšení transparentu se studenti MU (a samozřejmě ani nikdo jiný) na měsíce do vězení zavírat nebudou.

Samostatná "evropská armáda" by přinesla nejméně dekádu snížené bezpečnosti na kontinentě

3. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní autorský kolektiv vypracoval studii Protecting Europe (Chránit Evropu), která hodnotí schopnost armád evropské osmadvacítky (a po brexitu sedmadvacítky) plnit ambice, které si před sebe EU ve vojenské oblasti již sama položila ZDE. Výsledek analýzy je tristní: Při plnění vlastních ambicí by ozbrojené síly unie v některých případech dokázaly dát dohromady jen zhruba třetinu potřebných sil. V jiných scénářích by vážně postrádaly některé schopnosti klíčové pro splnění mise. A v nejméně náročných modelových situacích by sice potřebné síly bylo možno vyslat, ale nikoliv udržet v cílové oblasti po dobu delší než šest měsíců.

Studie záměrně abstrahující od dalších limitujících faktorů jako politická roztříštěnost a nedostatek politické vůle v členských zemích si ovšem sama výslovně neklade otázku, zda by nějaká samostatná evropská armáda dokázala bez americké účasti plnit úkoly spojené se zajištěním bezpečnosti kontinentu. Protože však dokument jednoznačně konstatuje, že i výrazně nižší ambice jsou nyní nad síly evropských armád, a že na základě již schválených projektů se situace ani do roku 2030 výrazně nezlepší, lze uzavřít, že "evropská armáda nahrazující NATO" se přinejmenším během příští dekády jeví jako opravdu nebezpečná iluze.

Učil jsem v ČSLA v Krátkodobých řidičských kurzech

3. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

 


Vážený pane Čulíku,

řadu let jsem sloužil v ČSLA a zastával velitelské funkce v Krátkodobých řidičských kurzech (KŘK). Některé údaje, které v této souvislosti uvádí p. Hlavenka v uvedeném článku, naprosto neodpovídají tomu, jak uvedené kurzy probíhaly. Je otázkou, zda se p. Hlavenka během své vojenské služby opravdu seznámil se všemi detaily organizace výcviku řidičů. Je také možné, že za ta léta řadu věcí zapomněl, píše František Kroupa.


Takže:

USA oznámily přípravu druhého balíku sankcí proti Rusku kvůli "případu Skripalových"

3. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta


USA plánují zavést druhou část sankcí proti Rusku v souvislosti s kauzou otravy explukovníka GRU Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury. Spojené státy nechtějí podle ministerstva zahraničí s těmito omezeními spěchat, ale Ruská federace by musela nejprve dokázat, že již nebude narušovat mezinárodní právo, a také umožnit nezávislým pozorovatelům OSN inspekce zařízení v souvislosti s dokazováním nepoužívání chemických zbraní.

"Nepředpokládáme rozhodnutí o sankcích, ale máme v úmyslu plnit požadavky zákonodárství," prohlásil pro ruskou agenturu TASS představitel ministerstva pod podmínkou anonymity. "Jde o zákon o kontrole chemických a biologických zbraní a zákazu jeho vojenského využití od roku 1991. Zákon stanoví povinnost použít sankce na stranu, která zákaz porušila."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Děsivé vyhlídky do příštích voleb - Babiš jako hegemon

3. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ještě jednou si to sečtu, píše Boris Cvek:

Kdyby na 4,5% vypadly SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP09, tak je to 27% voličů, kteří volili, mimo Sněmovnu... a tyto hlasy by šly především nejsilnějšímu, tedy ANO.

Podle dHondtovy metody by tak ANO měl kolem 100 poslanců za 30%... neumím to spočítat, ale moc by mne to zajímalo.

To jsou ty paradoxní situace.

Samozřejmě kdyby se voliči přesunuli od STAN, TOP09 a KDU k pirátům, kteří by tak měli třeba 25%, vrátili by se tito voliči do hry.

To je asi jediná naděje těch, kteří chtějí, aby Babiš byl poražen. Mimochodem,  piráty v roce 2017 volili zejména bývalí voliči pravice, z levice téměř nikdo.

Takže logiku by tento posun měl, zejména pokud jde o proevropskou pravici.

Průzkum: Británie je tvrdě rasistická

3. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Průzkum mezi 1000 příslušníky etnických menšin v Británii odhalil, že každodenně čelí záporným zážitkům, často v důsledku rasismu, a jsou diskriminování a ostrakizováni. (Zajímavé by bylo, kdyby byl podobný průzkum proveden v české společnosti, pozn. JČ)

Z průzkumu vyplývá, že 43 procent lidí z etnických menšin bylo za posledních pět let pominuto při rozhodování, kdo ve firmě má být povýšen. Z bělochů mělo tutéž diskriminující zkušenost jen 18 procent lidí.

Řekněme si to upřímně: motorem brexitu je rasová nesnášenlivost

3. 12. 2018

čas čtení 4 minuty



O brexitu se většinou debatuje z ekonomického hlediska. Avšak tuto ošklivou kapitolu v britské historii nedokáží vysvětlit jen peníze, píše britský komentátor Matthew d'Ancona.

V roce 2017 zjistila analýza British Social Attitudes, zkoumající postoje příslušníků britské společnosti (anglické; Skotsko a Severní Irsko hlasovaly proti brexitu, pozn. red.), že hlavním faktorem při hlasování pro brexit byla nespokojenost Britů s tím, kolik lidí do jejich země přichází ze zahraničí.

Restalinizace Ruska

3. 12. 2018

čas čtení 6 minut

Před osmdesáti lety Josip Stalin ukončil Velký teror, za jehož příčinu označil "místní výstřelky", které "zaznamenal". Výnos ze 17. listopadu 1938 nařizoval mimosoudním tribunálům zvaným trojky, aby přestaly odsuzovat politické vězně, napsal Paul R. Gregory. Trojky byly jádrem politického teroru. Poskytovaly tenký závoj "socialistické zákonnosti" masovému vraždění a svévolnému zavírání.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

30150

Monitor Jana Paula : „Ukradené“ autobusové zastávky?

3. 12. 2018 / Jan Paul

čas čtení 6 minut

 

Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. I tak by se dala vyjádřit skutečnost, že mít nápad není všechno, je třeba ho realizovat, a pokud možno hned, nebo někdo jiný bude mít podobnou myšlenku, a uskuteční ji. Anebo si ji prostě přivlastní, pakliže svůj záměr někde zveřejníte, třeba na dostupném internetu. To vše jsou samozřejmě pouhé spekulace, sice obtížně dokazatelné, ale oprávněné. V čísle 6 z roku 2007 jsem v dnes již neexistujícím kulturním časopise Proglas publikoval esej s názvem Autobusové zastávky, svědkové mizejících časů ( https://old.cdk.cz/proglas/clanky/177/autobusove-zastavky-mizejici-svedkove-minulych-casu/ ), a jeho zkrácenou verzi publikovaly Britské listy 25.1.2008 (https://legacy.blisty.cz/art/38552.html ).

Pokrytci a zbabělci v Evropském parlamentu: Klub Evropské lidové strany zablokoval Andrewa Stroehleina na Twitteru

2. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu Andrew Stroehlein systematicky upozorňuje na porušování lidských práv, jehož se dopouští Orbánova strana a vláda v Maďarsku. Poukazuje na to, že Orbán a jeho strana Fidesz hrubě porušují základní demokratické a lidskoprávní normy Evropské unie a neměla by být součástí lidoveckého poslaneckého klubu v Evropském parlamentě.

Jak tento problém Evropská lidová strana vyřešila? Nikoliv vyloučením Orbána, ale zablokováním účtu Andrewa Stroehleina.

Promění se nyní Evropská unie v autoritářské sdružení, které bude podporovat porušování lidských práv a demokratických svobod?

Aktualizace: Jak se dalo čekat, blokace twitterového účtu Andrewa Stroehleina vyvolala obrovský skandál. EPP nyní tvrdí, že to byla "chyba":

Andrew Stroehlein: Lidé mi píší, že je ta blokace pro mě pocta, ale, upřímně řečeno, byl bych raději, kdyby byl velký středopravicový poslanecký klub v Evropské unii vyloučil ultrapravici a ne mě. Je to opravdu smutné. Tradiční zeď mezi normální pravicí a extremní pravicí se drolí a všichni pro to budeme trpět.

Aktualizace. Teď oni tvrdí, že to je všechno jen "chyba": Ehm - ne. Podpora EPP pro maďarskou stranu Fidesz je chyba. EPP odmítá vyloučit Fidesz, navzdory tomu, že ochromuje základní demokratické svobody, jako je akademická svoboda, mediální svoboda, nezávislost soudů, zákonnost...: 


Lidi v ČR zjevně mají rádi korupci

2. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Vojna dělá z chlapců muže, a občas taky rakvičky

2. 12. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Bílá místa nedávné historie! Takovéto články vyvážit zlatem. Recentní historie je vždycky nejhorší: moc se o ní nepublikuje, protože je ještě živá a interpretace je předmětem osobních sporů a vášní. Mnozí protagonisté stále žijí či žijí jejich nejbližší potomci, historici mají rádi odstup. Takže ti, kteří mají krátkou paměť, si vytvářejí dojem a následný názor sledováním Pelíšků. Komunismus, srandy kopec!

Greenpeace: Neuveriteľné! Aktivistov budú väzobne stíhať!

2. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Tlačová správa – 2. december 2018


Prievidza –  Aktivistky a aktivisti Greenpeace budú až do súdneho procesu stíhaní vo väzbe. Rozhodol tak dnes Okresný súd v Prievidzi. Greenpeace toto rozhodnutie považuje za bezprecedentné a vyzýva k solidarite so zadržanými.

Dvanásti environmentálni aktivisti sú zadržaní už viac ako 95 hodín od nenásilného protestu za ukončenie ťažby uhlia. Súd dnes  rozhodol, že vo väzbe naďalej zostanú až do súdneho procesu - teda neurčitú dobu.


Michelle Obamová si vůbec nepamatuje, že s Barackem byli v Praze

2. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Slavný satirický moderátor televize CBS Stephen Colbert interviewoval tento týden ve svém televizním pořadu Michelle Obamovou při příležitosti vydání její autobiografie Becoming (Stávání se něčím) (všimněte si, na začátku pořadu, jak obrovskou ovaci Obamové uspořádali diváci po jejím příchodu na jeviště).

V rozhovoru (od minuty 3.30) přiznává Obamová, že si vůbec nepamatuje, že byla v Praze:

Michelle Obama (od minuty 3.30): Když jsme byli v Bílém domě, dělali jsme toho tolik, že dny a týdny se prostě proměnily jen v jednu rychlou šmouhu. Úplně jsem zapomněla, že jsem navštívila některé země. Doslova: Debatovala jsem jednoho dne se svou šéfkou štábu. Povídali jsme a já říkám: "Víš, slyšela jsem, že Praha je krásné město. Já bych se tam jednoho dne chtěla podívat." A ona mi řekla: "Tys v Praze už ale byla." (Smích obecenstva) A já jsem se s ní doslova o tom hádala. Říkala jsem: "Ne, v Praze jsme nebyli. Byli jsme v Moskvě. V Praze ale nikdy." A ona mi musela popsat, co to bylo, a musela mi ukázat fotografie. (Smích) A já jsem pak reagovala: "Aha! Tak to byla Praha!"

Moderátor Stephen Colbert: No, já to chápu, máte tolik co na práci, a pak to jaksi musíte emocionálně všechno spláchnout...


Obrátí se američtí voliči proti Trumpovi v důsledku jeho chyb?

2. 12. 2018

čas čtení 3 minuty


Klíčovým příslibem v předvolební prezidentské kampani roku 2016 bylo od Trumpa, že "učiní Ameriku znovu velikou" a "obnoví výrobní základnu USA". Právě v důsledku těchto příslibů pro Trumpa hlasovaly důležité státy ze Středozápadu, jako je Ohio a Michigan, a tím se Trump dostal k moci. Ovšem minulý týden oznámila firma General Motors, že ruší 14 000 pracovních příležitostí, čímž včenila do Trumpova imaginárního světa silnou dávku hospodářské reality, píše redakční komentář v týdeníku Observer.

Putin odmítá propustit ukrajinské námořníky

2. 12. 2018

čas čtení 2 minuty



Vladimír Putin se vyjádřil, že je "příliš brzo" na propuštění ukrajinských námořníků a lodí, které Rusko zajalo v Azovském moři. Obvinil znovu Ukrajinu z "provokace". Na summitu G20 v Buenos Aires řekl Putin novinářům, že je nutno zajaté námořníky "vyšetřovat" a dokázat, že tři ukrajinské lodi "porušily ruské výsostné vody" a že šlo o "úmyslnou ukrajinskou provokaci".

Putin kerčský incident popisuje rozporným způsobem. Nejprve tvrdil, že ukrajinské lodi, dva dělové čluny a remorkér, se snažily proplout kerčskou úžinou tajně a přitom se střetly s ruskými pobřežními hlídkami.

Británie: Fraška ohledně brexitu zřejmě kulminuje

2. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Britská premiérka Theresa Mayová se v posledních dnech zoufale pokoušela přesvědčit britské voliče (jímž ale odpírá právo znovu rozhodnout ve volbách či v referendu), aby podpořili její pětsetstránkovou "dohodu" s Evropskou unií ohledně odchodu Británie z Evropské unie.

Potíž je, že proti této dohodě se ostře staví většina poslanců Dolní sněmovny a zdá se, že proti ní bude hlasovat až stovka konzervativních poslanců, nemluvě o labouristické, liberálnědemokratické a skotskonacionalistické opozici. Hlasování se má uskutečnit 11. prosince.

17991

Adventní ohlédnutí za svatomartinskou husou

1. 12. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Když jsme si nedávno připomínali svátek sv. Martina, bylo všude kolem mnoho zmínek o víně nebo huse, téměř nikde nebyl zmíněn svatomartinský příběh. Jako by husa nebo víno byly více než prosté milosrdenství. Jako by naše společnost nepotřebovala nic více než bezduše sníst v určené datum husu na pekáči a k ní si připít mladým vínem. Protože se to tak dělá, protože se o tom píše.

17991

O Adventu, trpělivosti a rodině

1. 12. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty



Tak se mi ten dojem nějak rozmlžil - jsou už zítra Vánoce nebo ještě čas očekávání? Je rodina to nejdůležitější na Vánocích? A kam zmizel čas rorátů a pokory?

Ano, zase je tady nálož moralizování, vzdechů a poznámek, které se nerady poslouchají. Vyjitím první hvězdy na obloze začíná Advent, tedy nikoliv podle toho, jak se panu primátorovi nebo kdejaké starostce podaří nebo nepodaří rozsvítit stromeček na Staromáku, nebo před kaplí na návsi.

Stovky lidí v Paříži byly zatčeny za účast při násilných protestech

1. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta



Při pouličních bitkách bylo zraněno nejméně 100 lidí. Demonstranti zapalovali auta a napadali obchody

Francouzský prezident Emmanuel Macron zdůraznil, že "nikdy nepřijme násilí" poté, co v sobotu došlo v centru Paříže k nejhorším násilnostem za posledních deset let. Tisíce maskovaných demonstrantů bojovalo s policií, zapalovalo automobily, banky a domy a pálilo provizorní barikády. Jde o protesty proti zvýšení daní na pohonné hmoty.

Nedaleko Triumfálního oblouku pálili maskovaní muži barikády, zapalovali budovy, rozbíjeli ploty a podpalovali luxusní automobily v nejdražších ulicích ve městě. Pořádková policie proti nim použila slzného plynu a vodních děl. Více než 250 osob bylo zatčeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V ohrožení bije Babiš na buben nacionalismu

1. 12. 2018

čas čtení < 1 minuta

Není on náhodou Slovák? (JČ)

Saúdský princ Macronovi: Neměj obavy

1. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Na summitu skupiny G20 v Buenos Aires byly náhodně zaznamenány úryvky rozhovoru mezi saúdským princem Mohammedem bin Salmánem, podezřívaným z vraždy novináře Džamala Chášakdžího, a francouzským prezidentem Macronem.

Z nahrávky není jasné, o čem oba hovořili, avšak poradce francouzského prezidenta posléze potvrdil, že tématem rozhovoru byla vražda Chášakdžího a válkamv Jemenu.  Zaznamenáno bylo toto:

Macron: "Ano, mám starosti. Jsem znepokojen. Řekl jsem ti to."

Macron: "Ty mě prostě nikdy neposloucháš."

Právníci Evropské komise dali Pirátům za pravdu. Agrofert protiprávně získával dotace

1. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha 1. prosince 2018 – Předseda vlády Andrej Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert protiprávně získával dotace. K takovému závěru dospěli experti z právní služby Evropské komise, kteří dali zapravdu pirátskému analytickému týmu. Dnes ráno o tom informoval The Guardian, Süddeutsche Zeitung či Le Monde, z českých médií jako první týdeník Respekt. Tyto závěry pramení z právního rozboru, který si podle Süddeutsche Zeitung objednal Marc Lemaître, šéf generálního ředitelství pro regionální politiku, které zodpovídá za proplácení strukturálních fondů EU.

Ve věku 94 let zemřel bývalý americký prezident George HW Bush

1. 12. 2018

čas čtení 1 minuta



Byl to umírněný konzervativec, který byl prezidentem v letech 1989-1994. Bush neměl charisma ani polarizující ideologii svého předchůdce Ronalda Reagana, jehož viceprezidentem byl. Byl však všeobecně respektován za pevné vedení, které projevil v době destabilizace, kdy padla berlínská zeď, sovětský komunismus ve východní Evropě se rozložil a Spojené státy zůstaly jedinou světovou supervelmocí.

Navzdory svému stále nepevnějšímu zdraví zůstal Bush aktivní až do pozdního věku. Ještě v roce 2014 oslavil své 90. narozeniny skokem padákem.

Pozor, Británie. Brexit vás naučí, co je to krize

1. 12. 2018

čas čtení 5 minut



Sedm desetiletí prosperity vyvolalo u Britů pocit, že jsou něco extra - že katastrofy nepostihují je, ale jen jiné lidi. To se může rychle změnit.


Většina Britů nemá tušení, co je to krize. Myslí si, že je to něco politického. Myslí si, že ať se stane cokoliv nahoře, život poběží dál normálně, jako předtím. V obchodech budou dál potraviny, nemocnice budou mít dál léky a zdravotnické zásoby, z kohoutku poteče voda a na ulicích bude i nadále pořádek. Kdokoliv, kdo vás varuje, že tomu tak nemusí být, je katastrofista, hysterik, snaží se lidi bezdůvodně děsit, píše David Bennun.

Nekupujte žádné vánoční dárky! Patologická spotřeba je tak znormalizována, že si jí už ani nevšimneme

30. 11. 2018

čas čtení 4 minuty



Není nic, co potřebují, nic, co už stejně nevlastní, nic, co ani nechtějí. A tak jim koupíte mávající královnu na sluneční pohon, štětec na vytírání pupíku, stříbrný držák na zmrzlinu, "legrační" nafukovací chodítko pro důchodce, Terryho klející želvu (směsici umělých hmot a elektroniky) a mapu světa na zeď, která se dá seškrabávat, píše George Monbiot.

První den Vánoc se tyto dárky zdají zábavné, druhé den už hloupé, třetí den trapné. V dvanáctý den Vánoc skončí v odpadkovém koši. Kvůli třiceti vteřinám pochybné zábavy, anebo kvůli hedonistickému stimulu, který netrvá déle než náraz nikotinu, objednáváme si použití hmot, jejichž dopad ovlivní v budoucnosti celé generace.

Panda sem, panda tam

30. 11. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pražská ZOO plánovala vybudovat pro pandy velké speciální expozici v ceně 200 milionů. Protože však prezident Miloš Zeman čínské protějšky o pandy oficiálně nepožádal, zahrada sama nemá šanci zvířata získat a pavilon bude muset využít pro jiné účely ZDE.

Kde je hranica medzi pevnou vierou a tvrdohlavosťou?

30. 11. 2018 / Peter Tuka

čas čtení 8 minut

Foto: Obálka druhého vydání Škvoreckého románu Mirákl, 68 Publishers, Toronto, 1978.

Josef Škvorecký, Mirákl, (Ivo Železný: Prague, 1997)

Náš postgraduální student na Glasgow University, Peter Tuka si připravil pro svou další práci tuto stručnou recenzi rozsáhlého románu Josefa Škvoreckého Mirákl z roku 1972. Knížka pojednává - beletristickým způsobem - o případu kněze Josefa Toufara, zavražděného Stb v padesátých letech a o detektivním vyšetřování tohoto osudu investigativním novinářem za Pražského jara 1968. Zveřejňujeme Tukovu recenzi jednak proto, že je to - zrovna v roce letošních osmičkových výročí - pozoruhodné připomenutí velmi zajímavého, dnes polozapomenutého románu, pojednávajícího o dvou klíčových obdobích české historie, stalinismu a roku annus mirabilis 1968,  a pak také proto, že je velmi dobře napsaná, i když vlastně jen formou poznámek - avšak projevuje výrazné porozumění Škvoreckého textu. Třeba vás toto připomenutí zajímavého románu přivede k tomu, abyste se na něj podívali.  (JČ)

Napísané 1969-1972. Fikcia, politická detektívka z obdobia Československa 1949-1972, pojednávajúca o zázraku v obci Kostelec. Išlo o skutočný Boží zázrak v kaplnke zjavenia? Bola to konšpirácia zosnovaná Stranou a Štb za účelom zdiskreditovania cirkvi? Z konfrontácie racionálnych a spirituálnych (viera) názorov v závere nevychádza víťazne ani jedna strana. Či to bol skutočný zázrak, alebo výsledok akéhokoľvek spiknutia je na uvážení každého jednotlivca, podľa toho čomu sám verí. „Život je jedna detektívka a páchateľom je pravda... je to ale zlá detektívka a páchateľ vždy unikne“ (p. 498). „Kde je hranica medzi pevnou vierou a tvrdohlavosťou?“ (p.503) – existujú len polopravdy: na jednej strane plná zamestnanosť a na druhej strane koncentráky, na jednej strane život tela a na druhej strane smrť duše. Ale kde je celá pravda? (p.503) Na príklade Kosteleckého zázraku sa reálny a nadreálny svet dostávajú do jednej roviny – stávajú sa dvomi polopravdami ktoré jedine spolu a dohromady tvoria celok, ani jedna strana sama o sebe nedokáže podať uspokojivé svedectvo o tom čo sa skutočne stalo.


Kongres žádá Trumpa, aby kvůli novým ruským raketám nejednal o prodloužení smlouvy START III

30. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Před plánovaným jednáním Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Argentině předložila skupina politiků Kongresu předlohu zákona, která zakazuje administrativě prodlužovat rusko-americkou dohodu START III (jejíž platnost vyprší v roce 2021 - pozn. BL). Autory dokumentu jsou členka Sněmovny reprezentantů za stát Wyoming Liz Cheneyová a Republikánský senátor Tom Cotton, upozorňuje Vladimir Muchin. Předloha žádá Trumpa, aby "ukončil ruskou jadernou agresi".

Firma Bayer zruší 12 000 pracovních míst. Mnohá z nich v Německu

30. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Německý chemický a farmaceutický gigant Bayer oznámil, že v rámci velké restrukturalizace zruší 12 000 pracovních míst, což mu umožní od roku 2022 ročně ušetřit 2,6 miliard eur. Propouštění se dotkne každého desátého zaměstnance firmy, "značného množství z nich v Německu", prohlásila společnost.

Malé proevropské konzervativní strany v českém parlamentu se hašteří jak psi

30. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zajímavá četba: malé proevropské konzervativní strany zastoupené v českém parlamentu přicházejí každým dnem stále více o vliv, a přesto se nedokážou shodnout na jednotné kandidátce!


(Podobně se před komunálními volbami nedokázaly spojit straničky v Brně...)

 12978

Christopher Wylie: Módní průmysl napomohl zvolení Donalda Trumpa

30. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Christopher Wylie, whistleblower, který odhalil rozsáhlé zneužívání osobních dat uživatelů Facebooku svým bývalým zaměstnavatelem, firmou Cambridge Analytica, hovořil na festivalu v Oxfordshiru o tom, že před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 firma Cambridge Analytica proměnila ve zbraň módní průmysl tak, aby napomohl zvolení Donalda Trumpa.

Wylie poprvé hovořil o tom, že matrix, vytvořený z osobních dat, ukradených firmou Cambridge Analytica z Facebooku, signalizoval, jak preference uživatelů Facebooku pro určité značkové oblečení, projevované na sociálních sítích, tyto uživatele identifikovaly jako osoby, které budou pozitivně reagovat na přesvědčovací reklamu Trumpovy předvolební kampaně.

Nový brazilský prezident se stává nejlepším přítelem Donalda Trumpa

30. 11. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Nově zvolený brazilský prezident Jair Bolsonaro vyzval OSN, aby zrušila plány hostit Konferenci o klimatu v roce 2019 v Brazílií. Nyní je na OSN, aby našla řešení, zatímco zahraniční vlády postoj Brazílie kritizují . Toto Bolsonarovo rozhodnutí je náznakem toho, jaká zjevně bude politika nového brazilského státu v oblasti životního prostředí. 

Madrid zakázal vjezd znečišťujících automobilů do města. Praha ne

30. 11. 2018

čas čtení 2 minuty


Kdykoliv přicestuji do Prahy, přivítá mě už na ruzyňském letišti dusivý zápach z města. Městské znečištění ovzduší zabíjí, poznamenává Jan Čulík.


Ve španělském hlavním městě byl realizován plán jménem Madrid Central. Vznikla zóna nízkých emisí o velikosti 472 hektarů. Do ní je od pátku zakázán vjezd všem benzínovým vozidlům vyrobeným před rokem 2000 a naftovým vozidlům vyrobeným před rokem 2006, pokud nejsou používány obyvateli této oblasti nebo neplní podmínky jiných výjimek. Cílem je do roku 2020 snížit emise kysličníku dusičitého o 23 procent a dát do ohniska dopravní politiky lidi, ne motory.

Trumpův právník: Lhal jsem, s Rusy jsme jednali až do června 2016

29. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

Jeden z nejbližších poradců Donalda Trumpa jednal v roce 2016 s činitelem v Kremlu ohledně zajištění podpory od ruské vlády pro plánovanou Trump Tower v Moskvě.

Michael Cohen, který po dobu delší než deset let působil jako Trumpův vyjednavač pro právní otázky, konstatoval v explozivním svědectví, že se Trump dál snažil zahájit výstavbu Trump Tower v Moskvě ještě mnoho měsíců během své předvolebvní kampaně. Je to v přímém rozporu s Trumpovým svědectvím.

Po Babišovi přijde Babiš

29. 11. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Na otázku Bohumila Kartouse, co přijde po Babišovi, je podle mne dobré vzít v potaz čísla a jejich dlouhodobé trendy. Levice se zřekla role opozice, tedy zřekla se přesně toho postavení, v němž se v normální demokratické společnosti politicky roste. Zatím to vypadá, že příští volby pro ni dopadnou katastrofálně. Podle průzkumu Medianu pro iRozhlas na poslední krizi kolem Babiše doplatila nejvíce ČSSD, naopak nejlépe uspěl prezident Zeman. O většinu levicového elektorátu se tak postará Babiš.

V roce 2013 ve volbách do Sněmovny Babiše vynesli nahoru zejména bývalí voliči ODS, TOP09 a VV, z levicových voličů ho nevolil téměř nikdo. Od té doby se situace obrátila. Nicméně hned po sněmovních volbách 2017 Babiš oznámil, že jeho přirozeným partnerem, kterému dává prioritu, pokud jde o sestavení vládní koalice, je ODS. ODS zůstala v opozici a oproti neopoziční levici roste. Rostou i piráti. A kromě toho tu máme nějakých 15% preferencí rozdělených mezi TOP09, KDU-ČSL a STAN. Těchto 15% může klidně propadnout.

Nejchytřejší metafora o brexitu

29. 11. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Angličané tím jsou posedlí. Takto se o něm debatuje v televizi BBC:

"Můj kamarád, co s ním bydlím, mi udělal mátový čaj. Řekl: 'Chceš v tom nechat ten pytlík s čajem, nebo ho mám vyndat?'  Je to velmi složité, protože když ho necháte v hrnku, během času ten čaj v tom hrnku bude silnější, ale může to začít vypadat, že sám ten pytlík s čajem slábne, ale je součástí silnějšího hrnku čaje. Zatímco, když ten pytlík s čajem vyndáte, čaj je teď docela slabý a ten pytlík sám jde přímo do koše."


30097

Je opravdu nutné namísto argumentů neustále jenom napadat jiný svět, než je ten ‚můj‘?

Ochránci uhlíkové ekonomiky

29. 11. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V rámci „ochrany“ fosilní ekonomiky se Severní energetická minulý týden na Twitteru pustila i do lektorování žurnalistiky. Před pár dny takto parodovala článek o inovacích v oblasti akumulace elektrické energie. Je smutné, že marketingové oddělení Sev_EnCZ není schopno hlubšího dialogu, než kritizovat užívání otazníků v nadpisech. Na druhou stranu se ale není čemu divit, když činnost Sev_EnCZ vyvolává otazníků nespočet – například ZDE.  V jednom z předešlých tweetů se Sev_EnCZ pro změnu opírá o citát Generála Pavla o potřebě každého energetického zdroje v případě bezpečnostní krize. S takovým vyjádřením se nedá nesouhlasit, ale například bezpečnostní komise sestavená za účelem posouzení rizik v případném rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany se shoduje, že ještě větší bezpečnostní riziko než blackout jsou současné aktivity vládce Kremlu Putina

29885

Nechte nás sakra učit dobře

Vy jste pozval k nám do školy cigoše?

29. 11. 2018 / Jiří Karen

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Učil jsem v převážně romské třídě. Chtěl jsem trochu ozvláštnit hodinu občanské výchovy, tak jsem se rozhodl pozvat do hodiny romského aktivistu, který společně s neziskovým sektorem bojoval proti obchodování s chudobou a proti mafiánským praktikám v sociálně vyloučených lokalitách. Ostatně málo lidí ví, že za katastrofální sociální situaci Romů často mohou romští podnikatelé, kteří vydělávají na jejich bídě.

„Pane Tománku, to si děláte srandu? Pozvat cigoše do hodiny?!“ seřvala mě ředitelka.

„No… jsme zapojeni do spousty multikulturních projektů, na webovkách máme napsáno, že bojujeme proti rasismu… to je problém, že je to cigán? Pro spoustu romských žáků to bude host, s kterým se mohou identifikovat.“

„Podívejte se. Vy to nebudete, komu budou chodit do kanceláře rodiče a nadávat, že tu propagujeme neomarxismus, multikulturalismus a cigoše.“

„Aha. A co mám teda dělat?“

„Když už jste si ho pozval, tak dobře tedy. Ale ať z té pozvánky, co visí na chodbě, není zřejmé, že je to cigán. Opravdu. Já mám svých problémů dost a tohle prostě nechci řešit.“

Přednáška nakonec proběhla bez problémů a rodiče si na etnickou nevhodnost hosta nestěžovali. Otázkou je, zda jediným, kdo s tím měl problém, nebyla ředitelka školy.

Autor je učitel a dlouhodobě upozorňuje na absurdity v českém školství. Publikuje příběhy jiných učitelů (archiv).

Pozn. redakce: Je otřesné, že takový člověk zastává funkci ředitele školy. Ve zdravé, dostatečně vzdělané a občansky sebevědomé společnosti by k tomu dojít nemohlo a v případě projevu tak opovrženíhodného jednání by musel být okamžitě odvolán. Nejen z postu ředitele. Takový člověk nemá co dělat ve školství. Fakt, že podobní lidé mohou naprosto beztrestně páchat kriminální činnost z vrcholně vlivné a společensky důležité pozice, je varovnou zprávou o stavu české společnosti.

Pozn. JČ: Jméno té ředitelky a adresa té školy by měly být okamžitě zveřejněny.

Ústřední Anglická banka: Brexit bez dohody bude horší než finanční krize z roku 2008

29. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



"Nebude nám vadit, že budeme chudí, ale budeme svobodní!"

Ve středu vydala ústřední Anglická banka varování, že v případě odchodu Británie z EU bez dohody dojde k okamžitému hospodářskému krachu. HDP poklesne o 8 procent a nezaměstnanost stoupne na 7,5 procenta. Ceny domů a bytů poklesnou o 30 procent a inflace vzroste na 6,5 procenta.  Má dojít také ke krachu libry. Odejde-li Británie z EU na základě nějaké dohody, dopady budou méně tvrdé, avšak stále budou horší, než kdyby Británie setrvala v Evropské unii.

BBC: "Za odchod z Evropské unie ekonomicky zaplatíme, ať to uděláme jakkoliv. Čím menší bude koordinace s EU, tím větší bude cena."



Trestná činnost v komunikaci na sociálních sítích

Důležitý posun v práci Policie ČR

29. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

"Tento příspěvek jsme zvolili z toho důvodu, že je tato záležitost komentářů, které jsou mnohdy až na hraně zákona, aktuální vzhledem k současné moderní době internetu a sociálních sítí," říká ve vyjádření k postu Policie ČR kapitánka Ivana Nguyenová. Jedná se ale i o to, že pisatel mnohdy neví, jakých trestných činů se v takovém případě může dopustit. Policie České republiky tedy výčet trestných činů touto cestou veřejnosti připomněla. Při správě našich oficiálních profilů využíváme zpravidla dvou druhů příspěvků. Jedny jsou aktuální, často zaslané z jednotlivých krajských ředitelství Policie ČR, a druhé jsou takříkajíc univerzální, stále aktuální a k použití kdykoliv, což byl i případ tohoto příspěvku. Je třeba upozornit, že nejenom, že naši policisté chování na sociálních sítích aktivně sledují a vyhodnocují, ale také jsou nám poznatky od veřejnosti zasílány."


Pozn. redakce: Je velmi důležité, že Police ČR začala aktivně bojovat proti trestné činnosti, kterou - vědomě i nevědomě - páchá nezanedbatelné množství lidí. Zaměňování svobody slova s ohrožováním práv a svobod jiných lidí je nebezpečný fenomén, který odporuje tomu, jak základní lidská práva a svobody definuje česká ústava. Pevně doufáme, že nezůstane jen u výzev a že se i ostatní složky činné v ochraně práva začnou chovat adekvátně situaci.

Před soud pro mladistvé v Anglii byl postaven výrostek, který terorizoval čtrnáctiletého syrského uprchlíka

29. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Šestnáctiletý výrostek čelí žalobě za fyzický útok poté, co se na sociálních sítích rozšířilo video, na němž zaútočil na patnáctiletého syrského uprchlíka ve škole v severoanglickém Huddersfieldu.

Škola má delší historii útoků místních dětí na děti z uprchlických rodin, vedení školy to řeší.

Patnáctiletý syrský uprchlík ve škole Almondbury Community School je sražen k zemi a útočník mu lije na obličej vodu z láhve, napodobuje tím americké waterboarding, mučení vodou.

Terčem fyzických útoků od spolužáků v této škole byli i další cizinci. Video se rozšířilo na sociálních sítích a vyvolalo obrovské rozhořčení veřejnosti:

Jeremy Vine, který o tom píše níže na Twitteru, je britská rozhlasová celenbrita. Níže uvedené video zhlédlo více než 12 milionů lidí:

Podrobnosti a video ZDE  


Terčem útokú se stala i sestra syrského žáka:



Mayová zakázala vstup novinářům ze skotského deníku The National přístup na její tiskovou konferenci

29. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Premiérka Mayová přijela na krátkou návštěvu Skotska přesvědčovat tamější lidi, aby přijali její dohodu o brexitu. Avšak 62 procent Skotů hlasovalo pro setrvání v Evropské unii. Na svou tiskovou konferenci Mayová nepustila novináře ze skotského deníku The National, protože se obávala jejich otázek. Obdobným způsobem vyloučila skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou z plánované televizní debaty o brexitu. Zadělává si tím na skotskou nezávislost:

Čtvrteční titulní stránka deníku The National: "Zde bychom bývali informovali o návštěvě Theresy Mayové ve Skotsku. Nepustili nás na její tiskovou konferenci, tak jsme odmítli o tom cokoliv napsat!"

Kolegům z deníku The National zakázala Theresa Mayová vstup na svou tiskovou konferenci. Doufám, že skotská pobočka Svazu novinářů a londýnští kolegové s námi projeví v této věci solidaritu. Není to v pořádku:


30148

Z ptačí perspektivy nad českým politickým mraveništěm

Babišův konec? Ano, ale až v dalších volbách

29. 11. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V případech podobných aféře Babiš&syn, kdy celá armáda expertů, viceexpertů a arciexpertů v oblasti politologie, médií, psychiatrie, rodinných i globálních vztahů a krymských reálií (jsou jich tisíce) s enormním úsilím mate veřejnost, je dobré vždy počkat co nejdéle a poté se snažit udělat si racionální úsudek. V tomto případě to platí naprosto. Dobrat se po zahlcení informačním odpadem, v němž se jakýkoliv narativ stává pro běžného příjemce stejně (bez)cenný, je takřka nemožné. Úsoudit něco o dalším vývoji jakbysmet. Co si tedy lze odnést, aniž by se člověk uchýlil k neprokazatelným tvrzením a nechal se vědomě či nevědomě vtáhnout do procesu debilizace veřejné debaty?

Světoví vědci: Globální potravinový systém je rozbitý

28. 11. 2018

čas čtení 3 minuty

Foto: Rodina v Bangladéši vaří uprostřed povodní
Je nezbytně nutné radikálně restrukturalizovat zemědělství. Lidé musejí jíst méně masa, pokud se máme vyhnout hladomoru a klimatické katastrofě

Globální potravinový systém je rozbitý. Miliardy lidí buď hladoví, anebo trpí obezitou a ženou planetu Zemi ke klimatické katastrofě. Toto varováni vydalo 130 národních akademií věd a lékařství po celém světě.

Poskytovat zdravou, nenákladnou a ekologicky přijatelnou výživu pro všechny lidi bude vyžadovat radikální přestavbu systému, konstatuje analýza InterAcademy Partnership, Mezinárodního akademického partnerství. Je zapotřebí zavést lepší metody zemědělství, bohaté národy musejí přestat konzumovat tolik masa a země musejí začít dávat přednost potravinám, které jsou výživné, ne potravinám, které jsou levné.

Lidé původem z Afriky čelí v Evropě otřesné míře rasismu

28. 11. 2018

čas čtení 2 minuty



Téměř třetina lidí z Afriky byla za posledních pět let v Evropě obětí rasistické šikany

Z nové analýzy, zveřejněné ve středu Evropskou unií, vyplývá, že rasová diskriminace je ve 12 evropských zemích běžná.

Lidé afrického původu čelí děsivé diskriminaci při hledání bytu, na pracovištích a v každodenním životě. Vyplývá to z průzkumu 5803 respondentů provedeného Úřadem EU pro základní práva.

Rasistická šikana, urážlivá gesta, výroky a hrozby, je nejintenzivnější ve Finsku (63 procent), v Lucembursku (52 procent) a nejslabší v Británii (21 procent) a na Maltě (20 procent).

Každý dvacátý respondent uvedl, že byl během posledních pěti let terčem fyzického útoku. Ve Finsku to bylo nejhorší, postiženo bylo 14 procent, v Portugalsku 2 procenta lidí. V Británii 3 procenta.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2018

31. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 43 927.60  . DĚKUJEME!   Výdaje na provoz Britských listů byly  však 106 601.72 Kč. 

Bez větší míry finanční podpory čtenářů do několika měsíců končíme.

Zůstatek byl koncem října  2018 197 962.12 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25258