Británie kvůli brexitu přijde o Gibraltar

24. 11. 2018

čas čtení 1 minuta

Tohle je už znepokojujícím způsobem potrhlé. Udělala jste přesný opak. Hodila jste Gibraltar pod autobus v důsledku své tvrdošíjné posedlosti prosadit svůj brexit za každou cenu.

Mayová, poté, co se vzdala Gibraltaru: "Budu vždy stát při Gibraltaru."

Theresa Mayová ustoupila požadavkům Madridu ohledně budoucnosti britského území Gilbraltaru poté, co španělský premiér pohrozil, že bude "dohodu" Mayové s Evropskou unií o odchodu Británie z EU před nedělním summitem vetovat.

Britský velvyslanec u EU Tim Barrow na poslední chvíli potvrdil, že Gibraltar nebude jako britské území součástí této dohody.

Španělský premiér Pedro Sánchez okamžitě reagoval požadavkem, že Británie bude nyní muset okamžitě zahájit rozhovory o "společné suverenitě" Gibraltaru, britského území, které si Madrid nárokuje už od éry generála Franca.

Sánchez zdůraznil: "Jakmile Británie odejde z EU, politické, právní i zeměpisné vztahy Gibraltaru s EU půjdou přes Madrid. Rada Evropy a Evropská komise podpořily postoje Španělska."

27 členských zemí EU vydají na nedělním summitu další prohlášení na podporu Španělska. Evropská unie hájí zájmy svých členských zemí. Británie se chystá z EU odejít, a tak nemá žádnou moc. Prohrává ve všem na celé čáře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12159

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018