Bylo by aktem historické nezodpovědnosti, kdyby Labouristé vnutili Británii odchod z EU bez dohody

23. 11. 2018

čas čtení 3 minuty
Je Theresa Mayová dosud premiérkou? Na to se ptají novináři ve Westminsteru, pokud byli na setkání odpojili se od Twitteru na déle než 10 minut. Ano, na konci týdne naplněného politickou a ústavní krizí premiérkou stále je, píše v listě Independent John Rentoul.


Dokončila dohodu s EU o vystoupení a zajistila si podporu kabinetu pro ni. Přišla o dva ministry a může stále ještě čelit hlasování o nedůvěře vyvolanému vlastními poslanci, ačkoliv kdykoliv brexitéři vysloví počet hlasů, které si údajně zajistili, okamžitě je v hlavě dělím dvěma. A pokud příští týden dojde k hlasování o důvěře, pravděpodobně ho přežije.

Poté ovšem přijdou těžší věci. Musí vyhrát hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě. V danou chvíli se to nezdá možné. Jeremy Corbyn a Keir Starmer, stínový ministr pro brexit, tvrdí, že Labouristé budou hlasovat proti. Stejně se zachová řada konzervativních poslanců. Když premiérka ve čtvrtek vystoupila ve sněmovně, většina prvních otázek z její vlastní strany byla nepřátelská.

Je klidně možné, že až sto konzervativních poslanců bude proti. Nedá se to napravit dozorem stranických struktur: Tato dohoda je ve straně fantasticky nepopulární.

Pokud proti dohodě zvedne ruku stovka Toryů a deset irských unionistů, pak premiérka potřebuje k prohlasování návrhu takřka stejně tolik opozičních poslanců. Dosud má možná dvacet Labouristů vedených Caroline Flintovou a Lisou Nandyovou, a možná Sylvii Hermonovou, nezávislou unionistku z obvodu North Down.

V racionálním světě by bylo snadné získat jich ještě víc. Labouristé, Skotská národní strana a Liberální demokraté tvrdí, že odchod z EU bez dohody je nejhorší možnost. Znamenalo by to kontroly zboží v přístavech, tvrdou hranici v Irsku a okamžitý ekonomický šok v březnu příštího roku.

Avšak říkají také, že budou hlasovat proti dohodě, aby se pokusili získat lepší nebo úplně zastavit brexit. Jenže co když jiná dohoda není možná, nebo co když nemohou brexit odložit ani zastavit?

A v každém případě, co Corbyn a Starmer myslí "lepší" dohodou? Tvrdí, že tato dohoda neprošla šesti testy, jenže tyto testy jsou nesmyslné a navržené tak, aby selhaly. Samozřejmě, že odchod z EU nemůže poskytnout "přesně stejné výhody" jako setrvání. Pokud se Labouristé ocitnou pod tlakem, budou hovořit o právech dělníků nebo spotřebitelů, nebo o životním prostředí, ale pokud se zeptáte na relevantní číslo strany dohody o vystoupení, nedostane se vám pořádné odpovědi.

Labourističtí poslanci se nemohou vyhnout dvěma faktům. Jedním je, že dohoda předložená Mayovou se blíží tomu, co sami chtějí, zejména pokud jde o udržení úzkých ekonomických vztahů s EU. Dalším je, že vláda nemůže být přinucena, aby se vrátila k jednání a změnila dohodu, i kdyby taková změna byla možná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6589

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018