Studie: 60 procent Britů věří v konspirační teorie

23. 11. 2018

čas čtení 1 minuta





60 procent britských občanů věří nejméně jedné konspirační teorii ohledně toho, jak je země spravována, a nedůvěřují oficiálním informacím. Nová studie odhalila vysokou míru nedůvěry v úřady, která je nyní rozšířena v Evropě i v USA.



V Británii věří konspiračním teoriím daleko více lidí, co hlasovali pro brexit, než ti, kteří jsou proti brexitu. 71 procent stoupenců brexitu věří v aspoň jednu konspirační teorii, zatímco jim věří jen 49 procent stoupenců setrvání Británie v EU.

47 procent britských stoupenců brexitu je přesvědčeno, že vláda záměrně zatajuje skutečný počet imigrantů v zemi, mezi odpůrci brexitu je to jen 14 procent. Ohromujících 31 procent stoupenců brexitu si myslí, že muslimská imigrace je součástí širšího spiknutí, jehož cílem je učinit muslimy většinou v Británii. Je to konspirační teorie, která vznikla v ultrapravicových kruzích ve Francii. Mezi odpůrci brexitu této teorii věří jen 6 procent občanů.

V Americe jsou rozdíly v postojích mezi stoupenci Donalda Trumpa a Hillary Clintonové dokonce ještě ostřejší: 47 procent stoupenců Donalda Trumpa zastává názor, že globální oteplování je hoax, mezi stoupenci Clintonové si to myslí jen 2,3 procenta občanů.

Projekt uspořádala Cambridžská univerzita a organizace pro průzkum veřejného mínění YouGov.

Vědci také zjistili mj., že15 procent stoupenců brexitu a 11 procent odpůrců brexitu je přesvědčeno, že bez ohledu na to, kdo oficiálně vládne, svět řídí tajná globální kabala lidí, kteří mají všechno společně v rukou.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9660

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018