Rakušané tureckého původu se obávají ztráty občanství

23. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Alper Yilmaz nepochybuje o to, kde je jeho domov. "Mým domovem je Rakousko, Vídeň," říká. Ale když se ve vládě nachází ultrapravicová strana a obecně je na vzestupu protiimigrantský sentiment, Yilmaz spolu s potenciálně tisíci jinými Rakušany tureckého původu chová obavy, že by mohl být zbaven občanství.


Až na velmi speciální případy Rakousko nedovoluje dvojí občanství. Avšak ultrapravicoví Svobodní vloni prohlásili, že získali seznam tureckých voličů, který údajně obsahuje desetitisíce ilegálních držitelů dvojího občanství.

Aféra vyvolala srovnání s britským skandálem Windrush, v němž řada britských občanů karibského původu byla deportována nebo zadržena, protože si nesehnala dostatek papírů prokazujících právo žít v Británii.

Mnoho Rakušanů tureckého původu, jejichž jména se objevila na seznamu Svobodných, se obává, že může čelit podobné administrativní noční můře.

Duygu Ozkan, novinář listu Die Presse, tvrdí, že kauza dvojí občanství se v rakouské turecké komunitě stala "prakticky jediným předmětem debat".

Rakousko stejně jako sousední Německo pozvalo v 60. a 70. let do země tisíce tureckých občanů, aby přišly pracovat. Mnozí zůstali a zapustili kořeny.

Turečtí přistěhovalci a jejich potomci dnes v Rakousku čítají asi 270 000 osob.

Jednou z nich je jednatřicetiletá Cigdem Schillerová. Vzdala se tureckého pasu, aby se stala rakouskou občankou, kvůli přítomnosti svého jména na seznamu Svobodných. Nicméně v únoru obdržela dopis od úřadů se žádostí, aby prokázala, že si ilegálně nedrží dvojí občanství.

Po mnoha návštěvách tureckého konzulátu v Salcburku se jí to nakonec podařilo prokázat. Ale proces nebyl snadný - a tvrdí, že její případ prokazuje, že seznam je nespolehlivý.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7859

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018