EU a Británie se dohodly na vzájemných vztazích po brexitu

23. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Vyjednávači z EU a Británie zpracovali detaily budoucích obchodních vztahů, které nyní posoudí lídři. Kancléřka Angela Merkelová je opatrně optimistická ohledně stavu jednání.


EU a Británie dosáhly dohody o vztazích po brexitu, oznámil ve čtvrtek předseda Evropské rady Donald Tusk. Text byl v principu odsouhlasen, ale stále vyžaduje schválení 27 členskými státy unie.

"Předseda komise mě informoval, že došlo k odsouhlasení na úrovni vyjednávačů a principiální shodě na politické rovině podléhající schválení lídry," řekl Tusk.

Dokument uvádí, že "strany předpokládají, že budou mít obchodní vztahy týkající se zboží [nikoliv tedy osob? - pozn. BL] tak blízké, jak je možné, s ohledem na zjednodušení legitimního obchodu."

Předloha dohody o vztazích po brexitu a dohody o tom, jak přesně proběhne vystoupení Británie z EU, budou předmětem debaty lídrů EU na zvláštním summitu v neděli.

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentním projevu označila dohodu za "správnou dohodu pro Spojené království" a prohlásila, že jednání se nacházejí v "kritickém bodě".

Mayová řekla, že dohoda otvírá cestu budoucí obchodní dohodě s unií, zatímco současně umožňuje dohody s jinými státy. Umožňuje ochranu práv občanů EU v Británii, stejně jako práva Britů v zemích EU. Současně se vyhýbá zřízení "tvrdé" hranice s Irskem.

Lídr opozice Jeremy Corbyn označil předlohu za "26 stran tlachání", které reprezentují "to nejhorší ze všech světů" a neobsahují "žádné ústupky" EU.

Představitelé EU označili budoucí partnerství za "ambiciózní, široké, hluboké a pružné". Ale práce stále probíhají na tématech jako status Gibraltaru a práva na rybolov, upozornil mluvčí EK Margaritis Schinas.

Obě strany se dohodly na tom, že přechodné období po brexitu může být prodlouženo ze současné lhůty 31. prosinci 2020 "o jeden až dva roky".

Německá kancléřka Angela Merkelová nicméně varuje, že ještě je třeba prodiskutovat řadu témat, než bude možno smlouvu uzavřít.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7288

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2018