Němci "už nevěří ve stát blahobytu"

8. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Významná asociace propagující sociální výdaje vyzývá k vynaložení miliard eur na zoufale nutné reformy sociální politiky. Tvrdí, že velká většina německých občanů ztratila důvěru ve stát blahobytu. 


Organizace Paritätische Gesamtverband ve zprávě publikované v úterý varovala, že velká část obyvatel už nemá důvěru ve stát blahobytu, což podle ní představuje "hrozbu sociální soudržnosti v Německu".

Aby se situace obrátila, podle spolku je třeba provést několik klíčových reforem a investovat asi 50 miliard eur.

Předseda spolku Rolf Rosenstock sdělil v Berlíně novinářům, že vládě "chybějí politická opatření zaměřená specificky na podporu skupin lidí nejvíce zasažených rizikem," jako jsou nezaměstnaní, obyvatelé venkovských oblastí a rostoucí počet seniorů žijících v bídě.

"Se sociálními rozdíly, které lidem přinášejí nejistotu a které jsou zodpovědné za vzestup ultrapravicových stran, je třeba bojovat," prohlásil Rosenstock a dodal, že případné selhání by mohlo vést k rozsáhlému "oddělení elit a takzvaných sociálně neúspěšných".

Mezi návrhy zmíněnými ve výroční zprávě je požadavek na minimální mzdu zvýšenou z 8,84 eur na 12 eur za hodinu. Dokument také vyzývá ke zvýšení základní sociální dávky z 416 na nejméně 571 eur.

Sdružení tvrdí, že reformy podpory v nezaměstnanosti z 90. let známé jako Hartz IV zřejmě potřebují přemyslet nejvíce. Takřka tři čtvrtiny z šesti milionů příjemců podpory vůbec nejsou nezaměstnaní, ale jde o děti, samoživitelky a samoživitele, nebo lidi s handicapem, kteří vydělávají příliš málo na to, aby přežili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11973

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2018