Trump zdůvodnil zrušení jaderné dohody o Íránu lžemi

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Matt Frei, Channel Four News, ZDE , od minuty 0.34:

"Když se snažíte vyvléknout se z takto důležité dohody, a snažíte se v této věci přesvědčit americkou veřejnost a svět, pomohlo by, že ano, kdybyste používali autentická fakta. Prezident Trump v úterý řekl, že 'Írán podporuje Taliban a al Kajdu'. Vy víte stejně dobře jako já, že tohle prostě není pravda! Ale on to použil jako svou argumentaci proti Íránu! Není to pravda! Lež je i jeho výrok o pokračujícím bombardování proti americkým cílům. Americké velvyslanectví v Bejrútu bylo bombardováno v roce 1982! To jsou historické zločiny proti Americe! Takže spousta toho, co Trump řekl, je prostě nepravda!"

Christiane Amanpour, CNN: "Charakterizovala bych zrušení této dohody s Íránem jako možná největší záměrné sebepoškození a sebesabotáž v geostrategické politice v moderní éře."



Joe Biden: "Rozhodnutí prezidenta Trumpa povede k opaku toho, co zamýšlí. Uvolní Íránu cestu k jaderné zbrani - a dostáváme se do konfliktu s našimi nejbližšími evropskými spojenci."



Madeleine Albrightová: "Vzala jsem si dneska tenhle špendlík, protože jsou narozeniny Harryho Trumana. Byl to můj první americký prezident a rozuměl tomu, že Amerika je silnější, když spolupracuje s našimi spojenci a partnery. Ignorovat toto poučení je nebezpečné."



0
Vytisknout
8516

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2018