Mezinárodní reakce na vraždění neozbrojených Palestinců v Gaze izraelskou armádou

14. 5. 2018

čas čtení 5 minut


Izrael se zřejmě dopouští porušování mezinárodního práva. Střílí ostrými na lidi, kteří se přiblíží k plotu, anebo se ho snaží přelézt. Mezinárodní právo však umožňuje střílet ostrými náboji pouze v nejnutnějším případě, jako poslední záchrana, v reakci na vážná zranění anebo na bezprostřední hrozbu smrti, upozorňuje Jonathan Rugman ve výše uvedené reportáži z dnešní Gazy (ve videu kolem minuty 2).




Jonathan Rugman, reportér Channel Four News, po odvysílání dnešní děsivé večerní reportáže z Gazy (viz výše), v níž svědčil, že nikdo z palestinských demonstrantů, na něž izraelská armáda střílela, nebyl ozbrojen: "Je to možná podivné to říct, ale mnoho z těch lidí, kteří, jak jsme viděli, byli dnes u plotu v Gaze postřeleni, to budou považovat za nejpozitivnější a nejvíce životní optimismus potvrzující čin svého života. To se děje, když nemáte pro co žít."

Izraelská policie konfiskuje palestinské vlajky od  demonstrantů před americkým velvyslanectvím v Jeruzalémě. "Protože, jak každý ví, kus látky na tyči zosobňuje existenční hrozbu jak státu Izrael, tak  jediné světové vojenské supervelmoci."

Palestinci jsou stříleni při protestech na hranici v Gaze, zatímco Spojené státy otevírají své nové velvyslanectví v Jeruzalémě.


Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Upozornění, že nejmocnější země světa si myslí, že je naprosto přijatelné posílat do tohoto snad nejnestabilnějšího regionu světa nekvalifikované a nezkušené lidi, protože se stala protekce přijatelnou (o tom, že Trump poslal do Izraele Ivanku a Jareda!!)



Reportérka Channel Four News Lindsey Hilsum z Jeruzaléma: Izraelci zpívají u nového amerického velvyslanectví v Jeruzalémě americkou hymnu. "Země svobodných", to zjevně není Gaza.

"Ohrožujete své životy." Dnes dopoledne Izrael shazoval letáky na palestinské demonstranty a předem je tak obvinil z toho, co se jim a jejich dětem chystali učinit izraelští vojáci. Hrozbu pak splnil a zmasakroval jich desítky. Za denního světla.



George Monbiot: Média nám sdělují, že Palestinci v Gaze "umírají", že to jsou oběti "konfliktu" nebo "střetnutí". Tak to tedy ne. Jsou masově vražděni.


Britský labouristický poslanec Chuka Umunna: Tohle je děsivé: Více než 40 lidí usmrceno, více než 2000 zraněno a izraelský premiér Netenyahu říká o otevření amerického velvyslanectví: "Jaký slavný den. Ten moment si pamatujme." Otřesné a chování prezidenta Trumpa je neomluvitelné.


Guy Verhofstadt, Evropská unie: 43 lidí usmrcených a 1800 zraněných za pár hodin, to je čisté zvěrstvo! Házet zápalky do sudu prachu pro věc symbolismu a pro ústup od postojů směrem k mírovému řešení, to je jak si americký prezident představuje svou politiku na Blízkém východě! Takhle se ale o mír neusiluje.



Labouristický poslanec David Lammy: Odsuzuji brutální a vražedné užívání síly na hranicích s Gazou, zabíjení a mrzačení neozbrojených demonstrantů. Masakrování neozbrojených demonstrantů je nepřijatelné a Británie se musí postavit do čela mezinárodního úsilí požadujícího vyšetřování Rady bezpečnosti OSN.



Řvali na sebe

14. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Moderátorka Channel 4 News se v pondělí večer pokusila interviewovat izraelského velvyslance u OSN. Interview to nebyl, velvyslanec neposlouchal a mlel si svou, o tom, že "Hamas používá palestinské civilisty jako lidské štíty" a že neozbrojení demonstranti "přímo ohrožují existenci státu Izraele". (Hned poté v televizních zprávách Channel 4 News informovala pozorovatelka palestinské politiky, že ač se staví kriticky k organizaci Hamas, je nutno poukázat na to, že Hamas v poslední době předložila několikeré návrhy na mírové jednání s Izraelem, které Izrael zcela ignoruje.)

Izraelci dnes usmrtili v Gaze 52 Palestinců a zranili více než 2400 osob. Trump jim poblahopřál

14. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

 



Otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě vyvolalo obrovské protesty v Gaze a na Západním břehu a násilnou reakci od izraelské armády. Izraelská armáda zastřelila nejméně 52 Palestinců a více než 2400 jich střelbou zranila. Experti OSN pro lidská práva naléhají na Izrael, aby přestal proti Palestincům používat přehnaného násilí a požaduje "nestranné, nezávislé vyšetřování" armádního násilí, které usmrtilo desítky osob.  (Česká televize, nepřekvapivě, prezentuje hrubě zkreslené zpravodajství, propagandu izraelské armády, která líčí ubohé a vražděné  lidi z Gazy jako "teroristy".)

Amnesty International:
Jsme svědky děsivého porušování mezinárodního práva a lidských práv. Potvrzeno, že bylo usmrceno 38 lidí, včetně dětí a nezletilých. Téměř 2000 osob bylo v Gaze zraněno. Mnoho má zranění hlavy a prsou. Více než 500 lidí bylo zraněno ostrou střelbou. Tato hrůza musí okamžitě skončit.





Palestinec na motocyklu uhýbá před kulkou:



Izraelská armáda tvrdí, že protestů je zneužíváno pro "terorismus". Tři muži se pokusili u plotu v Rafah umístit výbušnou nálož. Izraelská armáda je všechny tři usmrtila:



Haaretz informoval, že je už 37 mrtvých:




Trump Izraeli poblahopřál:



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Co v ČT neuvidíte: Rozdělená obrazovka v Al Džazíře: Jared a Ivanka v Jeruzalémě, zatímco pokojní demonstranti v Gaze jsou stříleni jako psi

14. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta


Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:


Aha, tak ten chlap s nulovou zkušeností z diplomacie a bez znalosti tohoto regionu, který dostal svou funkci z protekce, nesplnil svůj úkol přinést mír na Blízký východ? Jsem hluboce, hluboce šokován. Myslel jsem si, že to dokáže.



Rozhovor Britských listů 164.

Ničí sociální sítě demokracii?

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Přispívá existence sociálních sítí k tomu, že politiku v mnoha zemích světa ovládli populisté? A jak se proti tomu bránit? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. května 2018.

Trump řeší politiku jako bulvární TV program - jenže tohle není jeho show

14. 5. 2018

čas čtení 4 minuty

Velké poučení z posledního Trumpova týdne v politice - kdy zrušil americký podpis pod jadernou smlouvou s Íránem a optimisticky se připravuje na summit s Kim Jong-unem, je jasné: Chcete-li, aby vám Amerika při vyjednávání naslouchala, vyplatí se mít jaderné zbraně, píše Julian Borger.


Chvála, kterou Trump zavalil "výtečného" Kima, který provedl šest jaderných zkoušek, ostře kontrastovala s vitriolem, jímž zahltil Írán, který dodržoval mezinárodní smlouvu, že jaderné zbraně vyrábět nebude.

Trump v úterý záměrně porušil tuto dohodu nejdramatičtějším možným způsobem, obnovil všechny americké sankce proti Íránu a vyhrožoval evropským a dalším zahraničním firmám americkými sankcemi, pokud budou dál obchodovat s Íránem.

29944

Jak jsem zase potkal skotskou premiérku

13. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Náhodou při zábavném programu v neděli odpoledne  v jednom glasgowském parku. Prostě náhodou tam byla, bavila se s lidmi (je velmi populární), sedla sí mezi ně na okraj arény. Připomnělo mi to historky o tom, jak údajně TGM v pátek večer chodil sám z Pražského hradu pěšky na Vinohrady přes město na schůzku Pátečníků do bytu k Čapkovým. Je příjemné žít v zemi, kde se premiérka nevyvyšuje nad ostatní. Žádní policisté, žádná ochranka.

Mimochodem, zábavný program v parku, při příležitosti 450. výročí bitvy v Langside o vládu královny Mary, Queen of Scots, byl nevěřitelně inkluzivní a pro mnoho Čechů asi nepřijatelně levicový. Zdůrazňoval demokratičnost a vstřícnost a přátelství vůči všem imigrantům, ať jsou odkudkoliv, kteří si Skotsko učinili svým domovem. Zajímavé, že na rozdíl od daleko většího národa Čechů nebo Maďarů se pětimilionoví Skoti nebojí, že jim imigranti zničí jejich národní identitu. Že by to mělo něco společného s národním sebevědomím? 

29541

Spojené státy jsou samy se sebou v trvalém válečném stavu

14. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Od samého počátku existovaly dvě Ameriky, mezi sebou v trvalém konfliktu, píše ve své nové studii Sarah Churchwell. První, kterou vytvořil britský pirát Walter Raleigh, byla ohnivá, nepředpověditelná a pirátská. Byla založená na kolonii, vzniklé ve Virginii za anglické královny Alžběty I. Tito lidé, nerespektující žádná pravidla, se usadili na americkém jihu a západě. Druhá Amerika, na severu, byla založena na novoanglickém puritánství. V roce 1630 viděl její ideolog John Winthrop tuto novou společnost jako "město na kopci", světlo naděje.

K dvoustému výročí narození Karla Marxe

14. 5. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut

 K tomu: 

Varoufakis: Marx a Engels v Komunistickém manifestu předpověděli dnešní predátorský kapitalismus, nepsali o slabém kapitalismu z 19. století


Nedávno jsme si připomněli narození myslitele, jehož učení, myšlení a filosofie se staly ideologií ospravedlňující minulý režim. Zvláště pak pro post-komunistickou zemi musí proto vyvstat problém, jak s Marxem naložit, jak si tohoto myslitele připomenout, jak se k němu vztáhnout. Už zde ale můžeme předeslat, že se to nepodařilo. Ani po třiceti letech bez cenzury se našemu osvobozenému myšlení (brázdící moře facebookových bublin) nepovedlo navázat poměr k Marxovi, který by mu byl hoden.

Britské studentské organizace požadují druhé hlasování o brexitu

13. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


Studentské organizace, zastupující téměř milion mladých lidí studujících na 60 britských univerzitách, požadují referendum o konečné dohodě ohledně brexitu. Mají velký strach, že odchod Británie z Evropské unie bude mít katastrofální dopady na jejich budoucnost.

Studentské organizace předvídají povstání mladých Britů během nadcházejících měsíců. O tomto víkendu posílají dopisy svým poslancům, v nichž požadují, aby podpořili "lidové hlasování", které bude muset schválit konečnou dohodu britské vlády s Evropskou unií ohledně brexitu.

Studenti konstatovali, že plánují protestní akce, které budou daleko rozsáhlejší než protesty z roku 2010 proti astronomickému britskému univerzitnímu školnému (studium na anglické univerzitě stojí 9000 liber, tedy 270 000 Kč, ročně).  

Facaebook popřel, že ruské reklamy ovlivnily hlasováni o brexitu. Skutečnost je jiná

13. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Pracovníci firmy Facebook, kteří byli vyslýchání v britském parlamentním výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, tvrdili, že neobjevili žádné ruské reklamy, cílené na britské voliče během kampaně pro brexit. Ve skutečnosti však najdete v dokumentaci, zveřejněnou americkým Kongresem, celou řadu případů, kdy ruské reklamy umístěné na Facebooku ovlivňovaly voliče v Británii. Především to byly reklamy snažící se vyvolávat nenávist vůči imigrantům. 


Tyto reklamy umístila na Facebooku Kremlem financovaná Agentura pro výzkum internetu cíleně na ovlivňování britských voličů 9 dní před referendem o brexitu. Nechápu, proč je Facebook předal americkému Kongresu, ale ne britskému parlamentu:


Robotizace bude vbrzku znamenat konec call center

13. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Do tří let zmizí v Británii přibližně 46 000 pracovních příležitostí v dnešních call centrech

Na výročním setkání developerů firmy Google, které se konalo minulý týden v Kalifornii, ohromila firma Google přítomné neuvěřitelnými schopnostmi svého softwaru virtuálního asistenta, který mluví nyní tak bezchybně a plynule, že lidé, jimž telefonuje, vůbec netuší, že nemluví s člověkem.

Vypovídá to, jaká má národ média, o charakteru jeho obyvatelstva?

12. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Hlavní zprávou dne ve většině britských médií je zpráva  mimořádné reportérky OSN pro rasismus, že v Británie výrazně stoupla po hlasování pro brexit míra rasismu.

Najdete to na titulních stranách většiny sobotních britských deníků:

Jen ultrapravicový Daily Mail na reportérku OSN zaútočil.

(Mimochodem, středoevropské země mají velké štěstí, že v důsledku orientalismu a neznalosti jiných jazyků než angličtiny jsou pro OSN neviditelné - pokud reportérka OSN pro rasismus kritizuje Británii, z míry rasismu ve střední Evropě by se asi zbláznila. Dobře, že o těch zemích nic neví.)

Velmi mě ale zaujal komentář jednoho čtenáře na fóru deníku Guardian.

Je pravda, "řekni mi, jaká média čteš, a já ti řeknu, jaký jsi"? A platí to i v Česku?

Posuďte sami:

Stadion (2018)

10. 5. 2018 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 8 minut

Od té doby, co jsem se v roce 2014 přestěhoval do Brna, podporuju, ať už je tomu jakkoliv, fotbalový klub Zbrojovka Brno. Dnes je ten klub úplně jiný, než jaký byl ještě v minulé generaci - když jedinkrát pořádně vyhrál, v sezóně 1977-1978, byly svědky jeho vítězství tisíce fanoušků na Stadionu Za Lužánkami, což kdysi býval největší stadion v Československu. Ten stadion byl tak velký, že tam bylo zaznamenáno všech deset nejnavštěvovanějších českých fotbalových zápasů, nejvíce lidí přišlo v roce 1996, celkem více než 44 000 lidí, sledovat, jak hraje Zbrojovka Brno proti týmu Slavia Praha.

Když Andrej Babiš důvěru získá, už ji nikdy neztratí

12. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

To jenom "abychom nebyli překvapení". Na rozdíl od vztahů mezi lidmi se u vlády důvěra snadno získává, ale těžko ztrácí. Pokud navrhovaná vláda (menšinová s podporou KSČM) získá důvěru, už o ni pravděpodobně nikdy v tomto volebním období nepřijde. Andrej Babiš může poté, co se skupinka soc-dem ministrů naučí trefit do svého kanclu, tyto ministry klidně odvolat, vyměnit, či dělat cokoli jiného proti koaliční smlouvě. Tím sice "skončí koalice", ale vláda s důvěrou a plným mandátem ne, a k prohlasování potřebných zákonů Babiš už svého bývalého koaličního partnera nepotřebuje. Žádná vláda v demisi, ale plnohodnotná vláda s plným mandátem.

Sbohem, Evropo

12. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Der Spiegel přesně zaznamenal rozpad západní aliance poté, co Trump zrušil americký podpis pod jadernou dohodou s Íránem:


Východoevropské země: Žena má být v kuchyni, muž má vydělávat

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Konečně je Bulharsko aspoň v něčem v EU na prvním místě, poznamenává ironicky bulharský komentátor. Ostatní východoevropské země nejsou však daleko za ním, včetně Česka. Znamená to, že komunismus navěky odsoudil ženy k podřadné a utlačované roli v těchto společnostech? (JČ)


29943

Dogmatismus, religiozita a většina

10. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Bohumil Kartous to ve svém dnešním textu implicitně naznačuje, ale přece to neřekne úplně natvrdo: dogmatické myšlení je spojené s většinovostí, s masou, nikoli s religiozitou jako takovou. Problém je masová religiozita, problém je masový ateismus, problém je masové umění, masová filozofie. Ostatně křesťanství nemělo dogmata až do chvíle, než se stalo oficiálním a nakonec většinovým náboženstvím Římské říše. A dogmata vznikala mocenskými spory různých frakcí v církvi.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

NYT: Viktor Orbán chce ovládnout Evropskou unii

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Po svém vítězném tažení, kdy si volbami zajistil třetí funkční období jako premiér v Maďarsku, Viktor Orbán se podle deníku New York Times nyní chystá prosadit svůj model neliberální demokracie v celé Evropské unii. V předvolební kampani si vymyslel, a děsil tím Maďary, že maďarský národ ohrožuje "mezinárodní kabala, která chce ochromit maďarskou suverenitu. Kdyby Orbán nebyl znovuzvolen, Maďarsko by zaplavili migranti."

Nyní chce Orbán tuto svou politiku prosadit pro celou Evropskou unii.

"Jsme už mrtví." Gaza je obrovský koncentrační tábor. Její obyvatelé, bez budoucnosti, páchají sebevraždu

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



V Gaze usmrtila v posledních týdnech střelbou  izraelská armáda 40 Palestinců a tisíce lidí zranila, když demonstranti požadovali právo návratu na území, odkud byli vyhnáni před sedmdesáti lety.

Avšak situace v Gaze je strašlivá i jinak. Ve čtvrtek vysílaly Channel 4 News tuto děsivou reportáž o lidech žijících v Gaze, lidech bez možnosti realizace, bez peněz a bez budoucnosti. V reportáži vidíte matku několika dětí, jímž právě zavraždili Izraelci otce. Nemá tušení, jak by se o ně mohla postarat a pomýšlí na sebevraždu.

Sebevraždy jsou v obyvatelstvu Gazy nesmírně vysoké, přestože jsou podle islámu smrtelným hříchem a tabuovým tématem, lidé o nich mluví zcela běžně. Je to pro ně jediná cesta úniku.

Česko je před ekonomickým rozvratem v důsledku automatizace, Babiš škrtá investice do výzkumu a vývoje

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Povede ožebračení v důsledku automatizace znovu k pokusům zavést komunismus?

Propadnou se v důsledku robotizace regiony v ČR do nezaměstnanosti?

ČR neinvestuje do inovací a není připravena na robotizaci

Ráj montoven

Británie: Kampaň za brexit dostala pokutu 2 miliony Kč za porušování volebního zákona

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Kampaň za brexit Leave.EU, v jejímž čele stál milionář Arron Banks, dostala pokutu 70 000 liber (2 miliony Kč) a na její ředitelku bylo podáno trestní oznámení londýnské Metropolitní policii poté, co britská státní Volební komise zjistila, že Leave.EU během referenda o brexitu mnohokrát porušila volební zákon.

Vyšetřování zjistilo, že organizace Leave.EU  protizákonně překročila svůj statutární limit na volební výdaje nejméně o 10 procent a úřadům podala nepřesné a nedopracované finanční zprávy.

Krize na Golanských výšinách aneb Co zůstává pod povrchem

11. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Přiznám se, že mne íránský útok na izraelské pozice na okupovaných Golanských výšinách docela zaskočil, neboť Teherán je v těchto dnech na tapetě více než obvykle. Íránci se totiž do poslední chvíle snažili, aby přežila dohoda s velmocemi o jaderném programu (JCPOA). Jakákoliv vojenská provokace z jejich strany proti Izraeli představuje hned dvě zásadní rizika: 1.Tel Aviv může získat tolik potřebný důkaz o zlých ajatollázích toužících smazat Izrael z mapy světa a může eskalovat vojenské údery proti íránským cílům v Sýrii. 2. Evropští spojenci USA mohou přehodnotit svůj postoj vůči JCPOA a Írán by se opět ocitl v bezútěšné mezinárodní izolaci.

Středovýchodní Evropa čelí ostrým škrtům dotací z EU

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 Eastern Europe faces sharp cut in EU funding https://t.co/vn42rPelkt



Celá řada "východoevropských" členských zemí EU přijde o dotace z EU - půjde o škrty ve výši až o jedno procento HDP těchto zemí. Tyto škrty vejdou v platnost v novém sedmiletém rozpočtovém období EU od roku 2021. 

Škrty budou ještě hlubší, pokud se Evropská komise rozhodne přesunout část svých plánovaných výdajů ve výši 1,25 bilionu euro z východní Evropy na svou jižní periferii. 

Írán a Izrael nemají zájem jít v této chvíli do vzájemné války

11. 5. 2018

čas čtení 2 minuty




 

Írán nyní potřebuje absorbovat škody, které mu činí izraelské letectvo, píše Martin Chulov. Íránští předáci investovali mnoho životů a velké množství peněz do vytvoření své přítomnosti v troskách Sýrie. Z chaosu pro ně vznikla bezprecedentní možnost zkonsolidovat svou vojenskou přítomnost na prahu Izraele.

O přímou konfrontaci s izraelským státem usilují někteří nejvlivnější vojenští velitelé v Íránu, především generálmajor Qassem Suleimani, jehož jednotky obviňují izraelští činitelé z toho, že vypálily časně ráno ve čtvrtek dvacet raket směrem ke Golanským výšinám.

Guardian: Trump vytvořil narativ pro válku s Íránem

11. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Hlas Donalda Trumpa v zahraniční politice je hlasem, který osciluje mezi drzou arogancí a ulepenou samolibostí, míní redakční komentář listu Guardian. Trump šíří nadřazenost zpoza téměř neskrývaného postoje pohrdání. Tím, že odstoupil od jaderné dohody s Íránem, Trump riskuje, že udělá z Íránu outsidera, vyvolá jaderné závody ve zbrojení na Blízkém východě a předá moc fundamentalistickým extremistům v Teheránu. Dohodu, kterou schválila OSN, mají nahradit Trumpovy bombastické sliby větší americké nezávislosti a menšího množství omezení.

Soud: Smíme nadále říkat Okamurovi Pitomio

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta


V čerstvé blízkovýchodní krizi se hraje o schopnost Íránu útočit na Izrael

11. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Íránské jednotky zvolily pro včerejší útok proti Izraeli Golanské výšiny především proto, aby si íránští a proíránští propagandisté mohli pohrávat s poněkud obstarožním symbolickým významem této lokace. Ve skutečnosti ovšem v íránské strategii o Golanské výšiny ani dost málo nejde. Hraje se o schopnost Teheránu prostřednictvím zahraničních nohsledů cvičených a ilegálně financovaných Revolučními gardami útočit raketami na Izrael - nikoliv na drobný kousek okupovaného území.

Britská vláda se hluboce omluvila libyjskému disidentovi a dala jeho manželce odškodné 15 milionů Kč

11. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Premiérka Theresa Mayová se hluboce a bezprecedendně omluvila za britskou roli v "děsivém" zacházení s libyjským disidentem Abdelem Hakime Balhajem a jeho manželkou Fatimou Boudchar, které v roce 2004 unesla CIA a MI6 a vydali je na mučení Muammaru Kaddáfímu v Libyi.

Britský generální prokurátor Jeremy Wright přečetl v Dolní sněmovně hluboce omluvný dopis Theresy Mayové a oznámil, že Boudcharová, která byla těhotná, když byla unesena, dostane od Británie odškodné ve výši půl milionu liber. Belhaj o odškodné nežádal a žádné nedostal.

Mladí Turci odmítají islám

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

"Tohle je jediná věc, která mě dosud spojuje s islámem," říká Merve, když mi ukazuje světle červený závoj, napsala Selin Giritová. Merve vyučuje náboženství děti v základní škole v Turecku. Bývala radikální věřící.

Jak Rusko na Facebooku ovlivňovalo americké prezidentské volby

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Satan: Když vyhraju já, zvítězí Clintonová!
Ježíš: Tomu já zabráním! 


Zmáčkněte LIKE, a pomozte tak Ježíši zvítězit!!




Demokratičtí politikové zasedající v americkém parlamentním výboru pro výzvědné služby zveřejnili více než tři tisíce manipulativních reklam https://democrats-intelligence.house.gov/facebook-ads/ , které Rusko  zveřejňovalo na Facebooku a ovlivňovalo jimi cíleně příslušníky různých skupin amerických občanů, definovaných určitými psychologickými vlastnostmi. Tyto reklamy dosáhly téměř 150 milionů amerických uživatelů. Šířil je petrohradský Úřad pro výzkum internetu. Asi 13 lidí spojených s tímto úřadem obžaloval Robert Mueller, mimořádný vyšetřovatel, který zkoumá zásahy Ruska do americké předvolební kampaně roku 2016.

Izrael publikoval záběry zničení moderního ruského systému protivzdušné obrany

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Izrael publikoval videozáznam zničení nejmodernějšího systému protivzdušné obrany v syrském arzenálu - komplexu Pancir S1/SA-22 Greyhound během odvetných útoků na syrské cíle po íránském raketovém ostřelování.


Írán může v Sýrii mnoho ztratit

11. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

V posledních 48 hodinách se [oddíly íránských Revolučních gard pro zahraniční operace] Kuds musely vyrovnat s omezenějším rozpočtem na rok 2018 a Putinovým odmítnutím záchrany před izraelským útokem. Noční události jsou ominózním předkrmem toho, co přijde, ale Írán může v Sýrii mnoho ztratit. [Velitel jednotek Kuds generál] Sulejmání to ví, napsal Michael Weiss


28449

Foldyna a česká kulturní identita

10. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Pan místopředseda sociální demokracie Foldyna ve svém emotivním videu, v němž se snaží vysvětlit, že se za své bratříčkování s ruským prorežimním gangem motorkářů nemá proč omlouvat, si bere za rukojmí českou historii, české umělce a dokonce – k mému naprostému šoku – i filozofy. Takže dědictví českého myšlení a české kultury je láska k samoděržaví? Puškin na začátku 19. století napsal: „Občanům pro potěšení / ať na popravčím lešení / na střívku posledního popa / poslední panovník se houpá!“ A sociální demokrat ve 21. století hájí hodnoty Svaté aliance oltáře a trůnu!

Lidi, sdílejte, prosím, články z BL se svými přáteli a známými a mluvte s nimi o nich

10. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Tuhle se mě kdosi zeptal, zda po čtyřiceti letech života v Británii mám pro Čechy cizí přízvuk. Jazykově tedy ne, ale kulturním, hodnotovým systémem určitě ano. Čtyřicetileté kritické srovnávání poměrů v ČR a v jiných zemích světa, především v Británii, nutně musí vést k jiným postojům, než jaké zastává většina domácího českého obyvatelstva, která nikdy nikde v zahraničí delší dobu nepobyla, a způsobu uvažování lidí ve vnějším světě moc nerozumí, přestože právě tito lidé přímo a dlouhodobě ovlivňují jejich způsob a kvalitu života.

Je nám dobře známo, že způsob myšlení a uvažování, který zosobňují Britské listy, jsou drtivé většině českých občanů naprosto cizí.

Přesto si myslíme, že je nesmírně důležité, aby myšlenky, které v Britských listech přinášíme do českého prostředí, byly více sdíleny a aby se o nich víc v ČR mluvilo a diskutovalo.

Chtěli bychom, abyste nám pomohli vykročit z uzavřené bubliny Britských listů.

Prosíme, sdílejte naše články, informujte o nich své přátele, příbuzné a známé a mluvte s nimi o nich.

Děkujeme

Jan Čulík

Náměstek předsedy Českého olympijského výboru ohromil mezinárodní komunitu....

10. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Přečtěte si reakce pod tímto tweetem:


Evropa musí Spojené státy potrestat za pokus zlikvidovat íránskou dohodu

10. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Útok Donalda Trumpa proti jaderné dohodě s Íránem na základě vysoce pochybných a přímo lživých argumentů je činem svéhlavého diplomatického vandalismu, který je velmi nebezpečný. Ovšem Trumpova krátkozraká pošetilost je zcela v souladu s dlouhou historií obdobně katastrofálních politických kroků učiněných na Blízkém východě předchozími americkými prezidenty, píše Simon Tisdall.

Britská Dolní sněmovna ovládnuta idioty a šílenci

10. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Stojí za to zaznamenat pár ironických postřehů parlamentního zpravodaje deníku Guardian Johna Craceho, abyste si uvědomili, že britskou politiku zcela ovládli šílenci.

Článek začíná: 

Corbyn se vytasil s revolučním plánem - mluvit v parlamentě stručně, jasně a k věci a pokládat otázky, na něž chce národ odpověď. Mayovou tím zcela zlikvidoval.

Jeremy Corbyn přestal v parlamentě při interpelacích nesrozumitelně blábolit a přijal revoluční plán: Bude mluvit jasně, stručně a k věci. 

Sunday Telegraph odsouzen k odškodnému 900 000 Kč za pomluvu ředitele londýnské mešity

10. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Konzervativní týdeník Sunday Telegraph byl odsouzen k výplatě odškodného ve výši 30 000 liber (900 000 Kč) generálnímu tajemníku mešity v londýnské čtvrti Finsbury Park poté, co ho falešně vykreslil jako stoupence násilného islamistického extremismu v neohrabaném pokusu zdiskreditovat šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna.

V USA jsou deportacemi ohroženy stovky tisíc lidí

10. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Trumpova administrativa oznámila, že ukončí dočasný ochranný status (TPS) pro téměř 90 tisíc Hondurasanů s tím, že se tito lidé musejí vrátit zpět domů. TPS je imigrační status poskytující v USA ochranu cizím občanům, kteří se z bezpečnostních důvodů nemohou vrátit domů. Tento status jim umožňuje legálně žít a pracovat ve Spojených státech. Kritikové poznamenávají, že Honduras je zemí zachvácenou násilím; zemí, kde Obamova administrativa v roce 2009 podpořila vojenský převrat. Trumpův kabinet ukončil ochranný status také pro obyvatele Salvadoru, Haiti, Nepálu, Nikaragui a Súdánu. Celkově se jedná o 300 tisíc osob. Bílý dům obnovil TPS pouze pro Syřany a obyvatele Jižního Súdánu.

Více informací v angličtině ZDE

Glosa

Divadelní představení Zeman-novičok

10. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Divadelní představení Zeman-novičok je na úrovni ochotnického divadla Hodonín. Herci hrají jako o život, rejža se snaží, ale je to tak průhledné, že divák už v prvním dějství vše prokoukne a je mu jasné, jak to dopadne. První dějství: Zeman se "zeptá" tajných služeb, jestli se u nás nevyráběl novičok. Již nyní je všem divákům jasné, že ve třetím dějství se ukáže, že fakt vyráběl a že to tázající ví dopředu, protože to takhle přečetl ve scénáři, který mu strčil do ruky Nejedlý.

29766

Bodláky Václava Duška

Jarmark blaženosti

10. 5. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Jarmarečníci nabízejí sladkokyselá partajní lízátka, laciné koblihy, zaručenou pravdu, zemi Pánu zaslíbenou, ověřenou světovou vojenskou techniku, mírovou železnou oponu, zahraniční bludy, zdravotní pohodu, právní ochranu, štěstí větší mušky zlaté – kývněte na koupi, prodávají lacino, záruka netřeba, k čemu váhat, jarmark objevů skončí rychle, jako začal. Zameteme, poklidíme, připravíme náměstí k novým a nevídaným rejdům; váhaví střelci utřou, bohužel. Jarmark blaženosti není nekonečný. Evropská železná košile jest nám nepohodlně těsnou. Dusí nás nesmyslné předpisy nadměrně placených strejců a tetinek, suchá nařízení, řízné pokyny, kontrola vydaných prostředků; budeme-li si vládnout sami bez EU, bude veselo, namoutě, zaraduje se náš podřipan a vykročí bez bázně a hany vstříc absolutní svobodě. O žebrácké holi se sejdeme u vyschlých pramenů v utajených chýších – poslouchat plky nadutých cizinců nemusíme. Dvakrát měř a jednou řež. Potrefení frňáci – nejraději mají navýsost jedinou pravdu, vlastní – ikvé tykve kvete v nebývalé hojnosti.

Kdo vlastně řídí zahraniční politiku Bílého domu?

10. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pověst skvělého a neomylného byznysmena, jíž se tak rád holedbá Donald Trump, utrpěla další vážnou ránu poté, co Bílý dům oznámil odstoupení od jaderné dohody s Íránem a obnovení tvrdých sankcí proti této zemi. Koneckonců jednostranné vypovězení této dohody může ohrozit americkou ekonomiku, neboť ta je stále závislá na stabilních cenách ropy. A třebaže na Blízkém východě nemusí v dohledné době vypuknout další ničivý konflikt, následky tohoto hloupého strategického rozhodnutí mohou být nedozírné.

29553

Emoční podstata lidské osobnosti je ve společenských vztazích rozhodující

10. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Potěšily mne články na BL zabývajícími se emocemi
, například tento, píše čtenář Daniel Redlich. Protože naši schopnost porozumět a vyznat se ve vlastní osobní emocionalitě považuji za jeden z kořenů řady společenských problémů. V naší civilizaci, kdy jsme zásadně upřednostnili racionální inteligenci, je emoční vzdělání a rozvoj emoční inteligence ponechán na okraji společenského zájmu.

Jedním z důsledků je, že se v "hospodě" sejde pět chlapů a za chvíli se pohádají při řešení banálního problému, protože racionální stránku vnímá každý z nich vlivem emočních filtrů a z toho plynoucího zkreslení zcela odlišně. Jak obtížná musí být domluva třeba několika stovek poslanců, natožpak jejich voličů, je nabíledni.

Čím dál více jsem přesvědčen, že emoční stránka našich osobností ovlivňuje naše životy daleko více, než obvykle připouštíme a dovolil bych si to dokladovat i tím, jak se v poslední době stále více hovoří o vztahu emocí a nemocí, byť je i v této oblasti obtížné říci, kudy přesně ta hranice vede.

Myslím, že dobrým vykročením by byly fundované, čtivé články objasňující, jak je naše jednání, rozhodování a vlastně celý život řízen prolínáním racionality a emocí - a hlavně, co se s tím dá dělat, i když to je pro jednotlivce i společnost běh na velmi dlouhou trať.

29869

Maďarsko a Rusko drží paradoxně relativní prosperita

Neidealizujme dřívější politiky

10. 5. 2018 / Marek Beneš

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Poslechl jsem si rozhovor Boba Kartouse s Janem Čulíkem o mezinárodní politice. Mám k tomu několik poznámek. Nepochybuji, že dnešní politici jsou nekvalitní a lžou. Jen jestli si ale neidealizujete ty předchozí. Pokud jde o Lincolna, tak stačí vidět Spielbergův film Lincoln o tom, jakými machinacemi, uplácením, podvody a lžemi zmanipuloval machiavelisticky kongres, aby prošel 13. dodatek ústavy o zrušení otroctví. Velmi poučné. A Masaryk, vynechám-li jeho báchorky o počtu Němců v Čechách a pohádky o československém národu, které ministerský předseda Lloyd George nesnášel jako nesnášel Masarykovy lži, tak za mistrovský podraz a válečnou lest je třeba vidět třebas československý útok na Polsko na Těšínsku v šestidenní válce v lednu 1919, kterou zahájil plukovník Šnejdárek na přímý rozkaz Masaryka proti vůli velmocí. Prosím, pojďme vidět všechny velikány ve všech barvách se všemi klady a zápory.

Stadion (2018)

10. 5. 2018 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 6 minut


Since moving to Brno in 2014 I have, for better or worse, thrown my support behind FC Zbrojovka Brno. The club today are far different from that of a generation ago – their only title win, in season 1977-78, was witnessed by thousands of supporters from the terraces of Stadion Za Lužánkami, once the largest stadium in Czechoslovakia. Such was the size of the place, the entirety of the top ten of highest Czech football attendances have been there, the largest being a crowd of over 44,000 to watch the team play Slavia Prague in 1996.

29943

Bezbrannost vůči dogmatu, anomie, limity společenského vývoje a problém vnitřně rozvrácených společností

Smiřme se s tím, že lidská společnost zůstává v mnoha ohledech primitivní

10. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V poosvícenské, vědou a výzkumem řízené společnosti, se zažila představa, že poznání zakládá progresi. To není tak úplně pravda. V přírodních vědách způsobí určité poznání změnu paradigmatu, jako třeba přechod od Newtona k Einsteinovi. Děje se tak proto, že paradigma je udržováno vysoce specializovanou skupinou vědců. I tak, jak konstatuje Max Planck, se nové poznání neinstaluje čistě tím, že lépe vysvětluje či objasňuje dosud nepoznané, ale tím, že zastánci starého paradigmatu přirozeně odejdou. Tento efekt lze vztáhnou obecně, nejen na vědu, ale i na společenské změny. Uvědomme si ale, že pokud je tak těžké ustoupit řekněme od pouštění žilou jako zaručeného prostředku zvyšování úmrtnosti pacientů, je skutečně jen malá šance, že od podobných dogmat upustíme na úrovni společenské. Jinými slovy, za clonou technologického vývoje, zvyšování standardu a postupné kulturní transformace přísně evolučních principů je oblast, ve které se vše odehrává podle principů, které jsme jako společnost s naivitou sobě vlastní považovali za překonané. Daniel Kahneman tomu říká myšlení rychlé a pomalé, přičemž tomu pomalému přisuzuje racionalitu. Dá se na to ale dívat i naopak: to pomalé v lidském myšlení je naopak kontinuita spojující high-tech lidskoprávní společnost s tlupou primátů.

Český sociální demokrat Foldyna

9. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je toho plný internet, dokonce i twitterový účet Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na to naráží. Pan Foldyna, místopředseda ČSSD, což je zkratka pro Českou stranu sociálně demokratickou, při potyčce, v níž stál na straně ruského motorkářského gangu, podle svých slov chtěl „dát jazyk“ svému odpůrci, „protože si myslel, že je gay“.

Je to výmluvný kolorit k čerstvým šesti a půl procentům preferencí, které ČSSD získala během dubnového průzkumu veřejného mínění agentury Kantar TNS, ale také k optimistickým a zároveň tajemným zprávám o tom, jak se rodí nová vláda na půdorysu ANO-ČSSD-KSČM. ANO prý splnilo všechny podmínky, které si ČSSD kladla, aniž bychom ale znali konkrétní podobu tohoto „splnění“.

Deputy Head of the Czech Olympic Committee: Women should avoid top sports, their role is to be mothers

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

“Women in principle do not want to win. They always want to achieve  only a honourable draw. Most women’s sports trainers will tell you that women prefer to train only rather than to actually participate in competitive games for real.” These are the views of Zdeněk Haník, the Deputy Head of the Czech Olympic Committee, as he expressed them recently in an article he wrote for a Czech newsmagazine.

The article was the reason why Haník has now been interviewed by the Czech videochannel DVTV. In the interview, conducted by Martin Veselovský, Zdeněk Haník elaborated:

Proč nám vládnou nekvalitní politici?

9. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

To, že nám vládnou nekvalitní politici, je podle mne zaviněno tím, že do ministerských křesel vybíráme pouze ze straníků, kterých je ve všech stranách pět a půl. Přitom je notoricky známo, že schopných manažerů má každá země jen neskutečně malé množství. Povolání manažera totiž patří mezi ta povolání nejnáročnější.  Proč si tedy již tak úzký počet kandidátů dále zužovat podmínkou stranické příslušnosti. I když Andreje Babiše nevolím, dávám mu zapravdu v tom, že do vlády by měli být jmenováni odborníci, přesněji řečeno výborní manažeři (organizátoři) a nikoliv straníci, píše Jaroslav Obermajer.

Pozor na věcně nesprávná tvrzení

9. 5. 2018

čas čtení 5 minut

Jsem dlouholetým a věrným čtenářem Britských listů. Vážím si Vaší práce a věřím, že Britské listy jsou v dnešní době jedním z mála seriózních liberálních deníků, vydávaných v České republice, a jsem za to rád, že ještě stále zde máme platformu, kde dochází k opravdové a inteligentní diskuzi na celospolečenská témata.

Přestože ideové zaměření autorů je z obsahu patrné, nebráníte se názorovým střetům, jste schopni dát prostor lidem všemožných názorů, a přesto se Vám daří internetovou diskuzi držet na slušné, seriózní úrovni. Jev v internetovém prostředí opravdu kuriózní.

Dost již ovšem chvály, přečetl jsem si dnes na Vašich stránkách email od Vladimíra Chlupa, který jste zveřejnili 3. 5. a nedalo mi to, abych nezareagoval, píše Kvido Lotrek.

Jak reagovat na populisty

9. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Německo: AfD odmítne odpovědět na otázku deníku Bild, všichni novináři odejdou. 

USA: Trump vyloučí určitá média, všichni ostatní novináři zůstanou na místě.


ČR má čtvrtý nejznečištěnější vzduch v Evropské unii

9. 5. 2018

čas čtení 6 minut

 

Tisková zpráva Hnutí DUHA

 
Silně znečištěné ovzduší v ČR se zdaleka netýká jen Ostravska. Mezinárodně doporučený hygienický limit [1] pro koncentraci nebezpečného jemného prachu splňují u nás jen odlehlé lokality na Šumavě a několika dalších místech [2, přiložená mapa]. Ukázala to nedávná aktualizace databáze znečištění ovzduší Světové zdravotnické organizace (WHO). 

Přitom podle českého zákona o ochraně ovzduší mají s plněním limitu problém pouze části průmyslového Ostravska. Český limit je totiž 2,5 x vyšší než zmíněné doporučení WHO [3]. To vytváří dojem, že znečištění prachem se týká hlavně severní Moravy a vybraných (například dopravně zatížených) míst. Zlepšit tuto situaci mohou právě nyní poslankyně a poslanci v projednávaném zákonu o ovzduší. 

Česko je jemným polétavým prachem zatíženo celoročně a téměř všude. Proto jsme po Bulharsku, Polsku a Maďarsku čtvrtá nejznečištěnější země EU [4], v průměru překračujeme doporučený roční limit dvojnásobně, na některých místech až téměř čtyřnásobně.

Za Trumpovým rozhodnutím zrušit dohodu s Íránem je riskantní představa, že USA dokáží íránský režim zničit

9. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



David Pakman: Proč by KLDR uzavřela s Trumpem dohodu, když nyní vidí, že ji je ochoten za pět minut škrtnout?



Pro Donalda Trumpa a jeho dva spojence, kterých si cení nejvíc - Izraele a Saúdské Arábie - nebyly problémem jaderné dohody s Íránem  jaderné zbraně. Byla to dohoda, která legitimizovala a normalizovala vládu íránských duchovních, otevřela ji světové ekonomice příjmy z prodeje ropy, které financovaly íránská dobrodružství v Sýrii a v Iráku a jeho podporu pro teroristické skupiny, píše New York Times.


Zrušením této dohody zahajuje Trump obrovský, riskantní experiment.

"Trumpův právník dostal půl milionu dolarů od ruského oligarchy blízkého Putinovi"

9. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Michael Avenatti, právní zástupce pornografické herečky Stormy Daniels, zveřejnil obvinění, že Michael Cohen, Trumpův právník, obdržel půl milionu dolarů od americké pobočky investiční firmy Renova, kterou vlastní Viktor Vekselberg, ruský miliardář s těsnými vazbami na Vladimíra Putina.


Netanyahuova moudrost - a ve vleku tohohle člověka je Donald Trump...

9. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

V září 2002 řekl Benjamin Netanyahu v americkém Kongresu, že je "stoprocentně jasné", že Saddám Usajn vyvíjí jaderné zbraně. Dodal: "Zaručuji vám", že svržení Saddáma Husajna bude mít "v celém regionu obrovsky pozitivní dopady".


Trump provedl radikální a nebezpečnou změnu světového pořádku

9. 5. 2018

čas čtení 3 minuty





Pamatujte na den 8. května. Historie o něm bude možná mluvit jako o dni, kdy Spojené státy opustily svou víru ve spojence, píše v deníku Financial Times Edward Luce. Odchod Donalda Trumpa z dohody o Íránu znamená, že tu mezinárodní dohodu porušil Washington a nikoliv Teherán. Poprvé po mnoha desetiletích jednají Spojené státy bez jediného evropského spojence. Trump zcela bez problémů izoloval Ameriku od západního světa.

První obětí tohoto Trumpova rozhodnutí je jakékoliv zdání globálního pořádku. Spojené státy se nyní octly v osamělé skupině s Izraelem a se Saúdskou Arábií na jedné straně toxického porušení mezinárodní dohody.

Od lidí, pro něž je život v ČR bojem o přežití, nemůžete očekávat strategii

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Rád bych měl jenom drobné doplnění k diskusi, která se rozběhla v reakci na dopisy pana Milana Maška, píše Jan Railk.

Co se týče názorů pana Maška a dalších, např. paní Kozlové, konstatoval jste, že jim nerozumíte, protože „nepředložili pro svou strategii pro Českou republiku jediný věcný argument, proč by byla pro zemi prospěšná“.

Upřímně řečeno, nejsem si jist, jestli od lidí, pro které nebylo uplynulých bezmála třicet let ničím jiným, než stresujícím bojem o přežití (s nejistým výsledkem), lze vůbec chtít, aby předložili něco jako strategii.

Obama odsoudil "chybné" porušení dohody s Íránem, republikáni jásají

9. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



"V demokracii vždycky bude od jedné vlády k druhé docházet k změnám v politické strategii a v prioritách. Avšak systematické porušování dohod, které naše země podepsala, riskuje ohrožení důvěryhodnosti Spojených států a dostáváme se tak do konfliktu s hlavními světovými mocnostmi," varoval Obama.

"Jsem přesvědčen, že rozhodnutí ohrozit dohodu JCPOA, aniž by ji Írán porušil, je vážnou chybou," dodal Obama. "Spojené státy by mohly nakonec skončit s prohrávající volbou buď jaderně vyzbrojeného Íránu, anebo další války na Blízkém východě."

John Kerry varoval, že Trumpovo rozhodnutí "porušuje slovo Ameriky" a vyjádřil naději, že dohoda bude moci snad pokračovat bez USA. "Namísto aby se budovalo dál na bezprecedentních verifikačních opatřeních zakazujících šíření jaderných zbraní, toto rozhodnutí riskuje, že budou zlikvidována a zatáhne svět zpět na pokraj konfliktu, kde jsme byli před několika lety. Amerika by nikdy neměla tato rizika přenášet na jinou zemi. Toto není v zájmu USA. Měli bychom všichni doufat, že svět dokáže udržet tuto jadernou dohodu v platnosti."

Trumpovo rozhodnutí odstoupit od jaderné dohody s Íránem ostře kritizovali američtí demokrati, američtí republikáni ho podpořili.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Trump zdůvodnil zrušení jaderné dohody o Íránu lžemi

9. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Matt Frei, Channel Four News, ZDE , od minuty 0.34:

"Když se snažíte vyvléknout se z takto důležité dohody, a snažíte se v této věci přesvědčit americkou veřejnost a svět, pomohlo by, že ano, kdybyste používali autentická fakta. Prezident Trump v úterý řekl, že 'Írán podporuje Taliban a al Kajdu'. Vy víte stejně dobře jako já, že tohle prostě není pravda! Ale on to použil jako svou argumentaci proti Íránu! Není to pravda! Lež je i jeho výrok o pokračujícím bombardování proti americkým cílům. Americké velvyslanectví v Bejrútu bylo bombardováno v roce 1982! To jsou historické zločiny proti Americe! Takže spousta toho, co Trump řekl, je prostě nepravda!"

Christiane Amanpour, CNN: "Charakterizovala bych zrušení této dohody s Íránem jako možná největší záměrné sebepoškození a sebesabotáž v geostrategické politice v moderní éře."



Joe Biden: "Rozhodnutí prezidenta Trumpa povede k opaku toho, co zamýšlí. Uvolní Íránu cestu k jaderné zbrani - a dostáváme se do konfliktu s našimi nejbližšími evropskými spojenci."



Madeleine Albrightová: "Vzala jsem si dneska tenhle špendlík, protože jsou narozeniny Harryho Trumana. Byl to můj první americký prezident a rozuměl tomu, že Amerika je silnější, když spolupracuje s našimi spojenci a partnery. Ignorovat toto poučení je nebezpečné."



Trump nerozhodl o "válce proti Íránu". Je však možné, že ji přinesly volby v Libanonu

9. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ti kdo dodnes mentálně setrvávají v roce 2003 interpretují snahu Donalda Trumpa zbavit se kontraproduktivní a svazující Obamovy dohody s Íránem (JCPOA) jako krok k "nevyhnutelné" válce mezi USA a Íránem. Není divu: Přesně ve stylu "Buď (špatná) dohoda, nebo válka" po celý čas argumentují obamovští propagandisté, kteří každému kritikovi nasazují psí hlavu válečného štváče. - Trump nicméně o žádné americké válce s Íránem určitě nerozhodl. Zato však o jiné, regionální válce zřejmě rozhodly víkendové parlamentní volby v Libanonu, které přinesly vítězství proíránskému hnutí Hizballáh. 

Pravda není "někde uprostřed"

9. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Ještě nevíme, jaký chaos a jakou válku na Blízkém východě a ve světě vvyvolá Trumpovo rozhodnutí zrušit jadernou dohodu s Íránem, ale víme, že první obětí války je pravda, píše varovně Natalie Nougayrède. Svět v této chvíli potřebuje spolehlivé informace. Avšak nedůvěra v média je hlubší, než kdy předtím.

Před lety mě v této věci varoval Fin, Olli Heinonen, který tehdy byl šéfem mezinárodních inspektorů Mezinárodního úřadu pro jadernou energii kontrolujících íránský jaderný program. Heinonen považoval za svůj úkol zjišťování faktů - byl přesvědčen, že jedině zdokumentovaný, racionální diskurs má šanci zabránit tomu, aby emoce ovládly všechno. Jeho tatínek bojoval v sovětsko-finské válce v letech 1939-1940 a vždycky mu v mládí opakoval tu větu jako poučení, které nesmí být nikdy zapomenuto: Pravda je první obětí války.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v dubnu 2018

4. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 72 426.17 .  Příjem z reklamy byl 9917 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 144 226.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem dubna 2018 359 572.35 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22700