NYT: Viktor Orbán chce ovládnout Evropskou unii

11. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


Po svém vítězném tažení, kdy si volbami zajistil třetí funkční období jako premiér v Maďarsku, Viktor Orbán se podle deníku New York Times nyní chystá prosadit svůj model neliberální demokracie v celé Evropské unii. V předvolební kampani si vymyslel, a děsil tím Maďary, že maďarský národ ohrožuje "mezinárodní kabala, která chce ochromit maďarskou suverenitu. Kdyby Orbán nebyl znovuzvolen, Maďarsko by zaplavili migranti."

Nyní chce Orbán tuto svou politiku prosadit pro celou Evropskou unii.

 
 

"Nyní budeme lovit velkou zvěř, " tvrdí Orbán. "Musíme to říct nahlas, protože národ nelze zreformovat v tajnosti. Éra liberální demokracie skončila. Vybudujeme křesťanskou demokracii pro 21. století. V Bruselu nyní tisíce placených aktivistů, byrokratů a politiků pracuje pro to, aby byla migrace považována za lidské právo. Proto nám chtějí odebrat právo rozhodovat o tom, s kým chceme žít. Já jsem osobně přesvědčen, že migrace vede k likvidaci národů a států. Jsme připraveni být v EU reformátory a přineseme změny, jimž se EU nemůže vyhnout."

Má-li být Orbán schopen ovlivnit Evropskou unii, musí být i nadále tolerován jako člen jejího křesťansko-demokratického klubu. Orbán se snaží definovat křesťanskou demokracii jinak: jako hráz při "střetu civilizací". Tvrdí, že muslimští migranti ohrožují křesťanství a křesťanské hodnoty.

0
Vytisknout
9166

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018