Varoufakis: Marx a Engels v Komunistickém manifestu předpověděli dnešní predátorský kapitalismus, nepsali o slabém kapitalismu z 19. století

20. 4. 2018

čas čtení 2 minuty
Koncem čtyřicátých let devatenáctého století kapitalismus kolaboval, byl loklální, roztříštěný a bojácný, píše Yannis Varoufakis. Přesto v Komunistickém manifestu předpověděli Marx a Engels náš globalizovaný, financializovaný, tvrdě železný, absolutní kapitalismus. Kreaturu, která vznikla po roce 1991, přesně v době, kdy establishment prohlašovat smrt marxismu a konec historie.

I levicoví ekonomové se v sedmdesátých letech vysmívali předpovědi Komunistického manifestu, že kapitál "se usadí všude, propojí se všude". Komunistický manifest však měl nakonec pravdu. Bylo zapotřebí kolapsu Sovětského svazu a včlenění dvou miliard čínských a indických dělníků na kapitalistický pracovní trh, aby se jeho předpovědi splnily. K tomu, aby se mohl kapitál plně zglobalizovat, bylo nutné nejprve zlikvidovat režimy, které přislíbily loajalitu Komunistickému manifestu. Pěkná ironie.



 

Čtete-li dnes Komunistický manifest, budete překvapeni obrazem světa velmi podobného našemu, kdy technologie hrozí rozbít dosud pevné, dlouho existující vztahy. "Neustále revolucionizující nástroje výroby," píše se v manifestu, "proměňují celé vztahy ve společnosti, přinášejí trvalou revolucionizaci výroby, neustálou destabilizaci sociálních podmínek, trvalou nejistotu a nestabilitu."

Marx a Engels to ovšem oslavují, neboť zastávají názor, že to konečně přiměje lidstvo, aby s touto neuspokojivou situací začalo něco dělat.

Ctihodné západní noviny sice dnes oslabují skutečnost, že globalizaci se podařilo vyzvednout miliardy lidí ze zoufalé chudoby do relativní chudoby, avšak bědují nad vzniklou nesnesitelnou nerovností, drzou chtivostí po penězích, globálním oteplováním, způsobeným člověkem, a únosem našich parlamentních demokracií bankéři a milionáři.

Marx a Engels argumentují, že miliardáři, zabarikádovaní ve svých oplocených komunitách, nakonec nebudou schopni vládnout polarizovaným společnostem, protože nebudou schopni garantovat otrokům práce za mzdu existenci, v níž by mohli přežít.

V této situaci právě jsme, argumentuje Varoufakis. už se nemůžeme skrývat za nevyhnutelností práce. Marx a Engels od nás chtějí, abychom si uvědomili, že kapitalismus není schopen přežít technologie, které vytvoří.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
13172

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2018