Premiérka Mayová se octla ve vážné krizi ohledně brexitu

20. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Evropská unie právě odmítla dva britské návrhy, jak vyřešit neřešitelný problém hranice mezi Irskou republikou a Severní Irskem po odchodu Británie z EU.



V současnosti mezi Severním Irskem a Irskou republikou je otevřená hranice. Pokud by však Británie odešla z EU, přestane dodržovat regulační předpisy Evropské unie pro své výrobky a zboží a mohla by zaplavit evropský trh nekvalitními, levnými šunty. Proto musí na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou vzniknout pevná celní kontrola, aby se tomu zamezilo. Jinou možností je, aby Severní Irsko zůstalo součástí jednotného evropského trhu a dál dodržovalo celní pravidla EU. To však premiérka Mayová odmítá. Třetí možností by bylo, aby v celní unii EU a v jednotném evropském trhu zůstala celá Británie, což by ovšem v podstatě anulovalo brexit, což premiérka Mayová také odmítá.

Pokud by vznikla nově pevná hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, severoirská IRA se chystá znovu zahájit terorismus proti pohraničním opatřením. Vznik pevné hranice by byl katastrofou pro severoirské pohraniční oblasti, které po odstranění hranice hospodářsky rozkvetly.

Severní Irsko hlasovalo proti brexitu.

Londýnská vláda navrhla Bruselu dvě trapná, zcela nedostatečná "technologická" "řešení" problému severoirské hranice. Ta nyní Brusel razantně odmítl.

Britská Horní sněmovna tento týden hlasovala drtivou většinou, aby celá Británie zůstala v celní unii EU. Příští týden má o téže věci hlasovat Dolní sněmovna. Stále rostoucí počet britských poslanců je znepokojen, že odchod Británie z celní unie EU a jednotného evropského trhu bude pro Británii katastrofou. Kdyby ovšem Mayová parlamentu ustoupila, vyslouží si absolutní vzbouření od euroskeptických maniaků, kteří ovládají Konzervativní stranu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 /

0
Vytisknout
8287

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2018