Premiér Andrej Babiš slíbil navýšit rozpočet ministerstva školství o 30 miliard korun

21. 4. 2018

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pozn. red.:
Babišova vláda nemá demokratický mandát a je v demisi. Babiš tedy nemá co slibovat.

Jménem spolků Česká středoškolská unie, Otevřeno a Studentská komora Rady vysokých škol Vám zasílám tiskovou zprávu shrnující výstupy jednání se zástupci vlády v demisi o plánovaném přesunu prostředků z kapitoly školství na financování slev na jízdném pro děti, studenty do 26 let a seniory. K samotné výzvě od přesunů upustit se vláda nijak nepostavila, premiér však slíbil na příští rok rozpočet ministerstva školství o 30 miliard.

tisková zpráva


Praha 20. dubna - Premiér v demisi Andrej Babiš a další členové vlády dnes jednali na Úřadu vlády se studenty a budoucími učiteli. Součástí schůzky bylo předání petice, ve které zástupci iniciativy Otevřeno a České středoškolské unie protestují proti přesunu 400 milionů z rozpočtu MŠMT na financování vládního návrhu slev na jízdném pro studenty a seniory. V požadavku je dnes podpořila Studentská komora Rady vysokých škol. Premiér sice o osudu peněz nerozhodl, přislíbil však navýšení školského rozpočtu pro příští rok o 30 miliard korun.


Důležitým aspektem při jednání byla skutečnost, že zástupci studentů nevystupují proti návrhu slev na jízdném jako takovému. “Na to ať si udělá každý volič vlastní názor. Jako budoucí učitelé ale odmítáme čerpání financí z kapitoly ministerstva školství, protože tento rezort je dlouhodobě podfinancovaný,” upřesňuje předseda iniciativy Otevřeno Tomáš Čakloš.


Ministryně financí v demisi Alena Schillerová uvedla, že částka 400 milionů Kč tvoří pouze 0,04 % rozpočtu pro MŠMT, jedná se tedy dle jejích slov pouze o drobné. “To ale nevnímáme jako dostatečný důvod k jejich neinvestování zpět do školství” oponuje Martin Mikšík, první místopředseda České středoškolské unie. Pro ilustraci uvádí, že podobná částka byla minulý rok jednorázově přidělena na zlepšení kvality pedagogických praxí. “S paní ministryní v demisi se shodneme, že by peněz do školství mělo jít mnohem více. Deklaraci 30 miliard navíc velice vítáme a doufáme, že pan premiér svému slovu dostojí” dodává předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima.

---

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2018