Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo Británii ze zavraždění Rasputina

20. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinila britské zvláštní služby ze zavraždění Grigorije Rasputina. Na tiskové konferenci prohlásila, že takové závěry lze udělat po přečtení knihy bývalého agenta Scotland Yardu Richarda Cullena, v níž jsou údajně obsaženy archivní dokumenty důstojníků britské zpravodajské služby.


Kromě toho podle Zacharovové se Londýn účastnil zabití ruského imperátora Pavla I. a politického činitele v Kongu Patrice Lumumby. Všechny zmíněné případy zabití jsou podle ruské mluvčí provedeny na vládní objednávku. Zacharovová označila Velkou Británii za "světového rekordmana v genocidě". Podle jejího tvrzení Britové během kolonizace zničili 95 % australských domorodců.

Zacharovová prohlásila, že reaguje na britská obvinění ohledně ruského zabíjení za hranicemi. Londýn je přesvědčen, že útokem na bývalého agenta GRU Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury 4. března je vinno Rusko.

Rusko veškerá obvinění odmítá. Ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že při útoku byla použita jiná látka - BZ - kterou vyvíjely USA a Británie. Lavrov se odvolal na závěry chemické laboratoře ve švýcarském městě Spitz, která však jeho vyjádření nepotvrdila. Později vyjádření ruských představitelů odmítli představitelé Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

 

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11176

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2018