Německo přijme 10 000 uprchlíků ze Severní Afriky a Blízkého východu

20. 4. 2018

čas čtení 3 minuty
Německá vláda se zavázala přijmout uprchlíky v rámci programu přesídlení zvlášť zranitelných skupin osob. Kontroly na hranici s Rakouskem budou prodlouženy o dalších šest měsíců.


  Evropský komisař pro uprchlíky Dimitris Avramopoulos prohlásil, že Německo přijme více než 10 000 uprchlíků ze Severní Afriky a Blízkého východu. Dodal, že Evropská komise obdržela závazek Berlína tento týden, a potvrdil, že Německo bude hrát důležitou roli v posledním přesidlovacím programu EU.

  "Německá vláda je opět zde, když jde o mezinárodní solidaritu," řekl Avramopoulos.

  Program EU je zaměřen na poskytnutí legální, přímé a bezpečné cesty do Evropy uprchlíkům, kteří potřebují ochranu. V roce 2019 má být do EU přesídleno nejméně 50 000 uprchlíků. Další členské státy již odsouhlasily přesídlení 40 000 uprchlíků, což znamená, že cíl programu byl splněn a cílový počet může být i překročen.

  EU podpoří cílové země částkou 500 milionů eur poskytnutou na financování programu.

  Od vyvrcholení příchodu migrantů do Evropy v roce 2015 Německo přijalo přes milion lidí, kteří v zemi požádali o azyl. Největší skupiny v roce 2016 pocházely ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku a Eritrey.

  Německá lidskoprávní organizace Pro Asyl tvrdí, že spolková vláda se svým závazkem nejde dost daleko. Kritizuje také rozhodnutí přijmout 10 000 uprchlíků a označuje toto číslo za "libovolné".

  "V principu vítáme jakékoliv přesídlení uprchlíka ze situace ohrožující život," prohlásil ředitel Pro Asylu Günter Burkhardt. "Ale požadujeme okamžité ukončení výcviku a spolupráce s libyjskou pobřežní stráží."

  Burkhardt je přesvědčen o společné evropské odpovědnosti "za tisíce lidí zachráněných z nesnází na moři a zatažených zpátky do zadržovacích a mučících táborů v Libyi."

  "Každý zadržovaný v detenčních centrech v Severní Africe musí být zachráněn," řekl Burkhardt.

  Mezitím evropský komisař vyzval Německo, aby ukončilo pohraniční kontroly co nejdříve. Avramopoulos varoval, že nebude "navždy" souhlasit s takovými kontrolami.

  "Musíme se rychle vrátit k normálnímu fungování Schengenského systému. Pokud se Schengenský systém zhroutí, bude to konec EU, jak ji známe," varoval komisař.

  Německý ministr vnitra Horst Seehofer nedávno informoval Evropskou komisi, že kontroly na hranici s Rakouskem budou prodlouženy o půl roku, ačkoliv systematické kontroly letů z Řecka budou zrušeny. Seehofer také řekl, že vnější hranice EU není řádně kontrolována.

  Avramopoulos nesouhlasí se Seehoferovým tvrzením o dlouhodobé potřebnosti kontroly vnitřních evropských hranic.

  "Myslím, že jsme na dobré cestě," prohlásil komisař. Poté hovořil o budování pohraniční a pobřežní služby EU a opatřeních ke kontrole hranic, která zahrnují plánované zavedení biometrických průkazů.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8708

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2018