Bude se Aun Schan Su Ťij zpovídat ze spáchání genocidy?

21. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF) usmrtily barmské ozbrojené síly během prvního měsíce etnické čistky v Rakhinském státě 6700 Rohingyů včetně 730 dětí do pěti let věku. Zdravotnická ředitelka MSF Sidney Wong ale uvádí, že tento údaj je pravděpodobně podhodnocený, protože pracovníci organizace nevyslechli svědky ve všech uprchlických táborech v Bangladéši a protože průzkum nezahrnuje svědectví rodin, které se do Bangladéše nedostaly. Z Rakhinského státu uprchlo před barmskou armádou od srpna letošního roku více než 640 tisíc osob.

„Většina z usmrcených Rohingyů byla zastřelena (asi 69 procent), zatímco ostatní byli upáleni nebo ubiti k smrti. Slyšeli jsme svědectví o tom, jak celé rodiny zahynuly v plamenech, protože byly uvězněny v domech, které vojáci zapálili,“ říká Wong. Vojáci, policie a místní milice spálili a srovnali se zemí stovky rohingyjských vesnic. Svědkové je také viní z toho, že hromadně znásilňovali ženy a děti a zcela nahodile vraždili civilisty.

Jedno z nejhorších zvěrstev se odehrálo ve vesnici Tula Toli, kde podle přeživších svědků vojáci na březích řeky shromáždili civilisty, které zastřelili, když se snažili uprchnout. Přeživší se domnívají, že jen v této vesnici byly usmrceny tisíce lidí. „Ještě nyní lidé prchají z Myanmaru do Bangladéše, a ti, kterým se podaří překročit hranici, stále přinášejí zprávy o tom, že čelí násilnostem,“ tvrdí zdravotnická ředitelka MSF.

Avšak barmská vláda nadále trvá na tom, že zvěsti o masakrech a znásilňování jsou výmyslem stovek tisíců Rohingyů, kteří nyní žijí ve špinavých uprchlických táborech v Bangladéši.

Mezitím vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn provádí vyšetřování, zda armáda a barmská lídryně Aun Schan Su Ťij proti barmské muslimské menšině nespáchaly genocidu. Husajn v rozhovoru pro BBC uvedl, že je nutné, aby bylo zahájeno mezinárodní vyšetřování brutální vojenské kampaně, během níž více než 600 tisíc Rohingyů uprchlo do Bangladéše.

Více informací ZDE a ZDE

 

 

0
Vytisknout
7404

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2017