Mladí Rusové se přiklánějí k západní populární kultuře

13. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Dmitrij Bosov z Volgogradské státní univerzity publikoval studii s názvem "Západní mainstreamová kinematografie jako faktor socializace ruských studentů". Výzkum proběhl v Bělgorodě, který Bosov označuje za "modelový region" současného Ruska. Zde se současný režim těší nejvyšší podpoře, včetně podpory pro represívní zákony.


Bosov ve své studii zjistil, že mezi 125 západními filmy, které sledovala bělgorodská mládež, jich 122 pocházelo z USA a Británie. To ale znamená, že globalizace se netýká dialogu kultur; jejím obsahem je "ovládnutí světa masovou kulturou v její americké a anglickojazyčné formě."

Bělgorodská mládež má ráda západní filmy o bojovnících a komedie, ale "v podstatě", uvádí Bosov, jde o dvě formy jednoho světa založeného na "akci bez reflexe a rozhodně cynickém pohledu", s výsměšným odmítnutím tradičních a moderních hodnot.

Sociolog tvrdí, že tyto dva typy filmů se navzájem posilují, prosazují antiintelektualismus a akci bez reflexe. A jejich hodnoty se "šíří ve studentském prostředí" Bělgorodské oblasti pod vlivem mainstreamové kinematografie".

Čtyřmi nejoblíbenějšími hrdiny studentů jsou Blade, Spider Man, Jack Sparrow a James Bond. Všichni jsou podle Bosova výrazem extrémní formy typického "masového muže". Možná mají větší schopnosti než ostatní, ale jsou spíše lidmi akce než reflexe a prosazují myšlenku, podle níž je génius jakýmsi ekvivalentem "šílenství a zločinnosti".

"V současném Rusku," pokračuje sociolog, "takřka všechny sféry duchovně-uměleckého a estetického života, masové kultury a umění penetrovalo umění amerického typu". Ve výsledku mladí lidé hodnotí jiné nikoliv podle jejich práce v oblasti kreativních úspěchů, ale "podle bankovního účtu".

Americké filmy, tvrdí Bosov, "stigmatizují" práci a intelektuální vývoj, když oslavují bezmyšlenkovité násilí a antiintelektualismus - a vedou ruskou mládež k závěru, že "primitivní tělesná síla" je základem rozhodnutí o tom, kdo vítězí. A to podle Bosova znamená "demoralizaci a degradaci" společnosti.

Redakce magazínu Tolkovatěl na závěr rozhovoru s Bosovem konstatuje, že ruská státní propaganda doma prohrává v informační válce. Postavy jako Spiderman a Jack Sparrow "vyhrávají" boj s "ruským světem".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8041

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016