Itálii čekají dvě ztracené dekády. Na úroveň před krizí se vrátí, až budou jiné evropské ekonomiky o čtvrtinu větší

13. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Italská ekonomika se nevrátí na úroveň před finanční krizí z roku 2008 dříve než v polovině 20. let, varuje Mezinárodní měnový fond. Ostatní členské země eurozóny by tou dobou měly mít ekonomiky o 20 - 25 % větší než v roce 2008.


Vyjádření MMF bylo spojeno s revizí prognózy růstu třetí největší ekonomiky eurozóny. Fond nyní očekává italský růst v řádu nižším než 1 % ročně, zatímco dříve předpokládal 1,1 %. Také prognóza pro rok 2017 byla redukována z 1,25 % na 1 %.

Míra nezaměstnanosti v Itálii dosahuje 11 % a bankovní sektor je v krizi, přičemž státní dluh se vyšplhal na druhý největší hned za Řeckem. Italské banky trpí množstvím špatných dluhů a je možné, že budou potřebovat značnou injekci likvidity.

Podle MMF případné oživení italské ekonomiky bude zřejmě "křehké a zdlouhavé" a úřady čelí "monumentální výzvě". "Oživení musí být posíleno omezením vysoké nezaměstnanosti rychleji a je třeba vytvořit nárazníkové zóny, včetně napravení účtů problémových bank a rozhodného snížení velmi vysokého veřejného dluhu," uvedl fond.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5706

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016