Pravda dostihla dohodu s Íránem

13. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


To čemu diplomaté říkají "Joint Comprehensive Plan of Action" (Společný podrobný akční plán) a co ostatní znají jako katastrofální dohodu s Íránem bylo uzavřeno před rokem ve Vídni. Teď přichází aktualizace od našich přátel ze Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), napsal Bret Stephens.


Ve fascinující výroční zprávě publikované v červnu německá vnitřní zpravodajská služba hlásí "zvlášť silný nárůst" počtu salafistů, popisuje rozsah ruského a čínského špionážního úsilí v Německu a zaznamenává rostoucí počet pravicových extrémistů.

Pak přijde tohle:

"Ilegální nákupy spojené se šířením zbraní hromadného ničení [Íránu] v Německu zaznamenané Spolkovým úřadem na ochranu ústavy trvaly v roce 2015 na úrovni, která i z hlediska mezinárodních standardů znamená kvalitativní skok. To platí zejména s ohledem na položky využitelné na poli jaderné technologie."

Zpráva také zaznamenává "další zvýšení již tak podstatného úsilí o nákupy ve vztahu k íránskému ambicióznímu programu vývoje raketové technologie, který kromě jiného může sloužit k dopravě jaderných zbraní. S ohledem na to lze s jistotou očekávat, že Írán bude pokračovat ve svých intenzívních nákupech v Německu s využitím metod utajování, aby dosáhl svých cílů."

Zpráva BfV přišla několik dní před tím, než Německo zatklo pákistánského občana identifikovaného jako Syed Mustafa H., který byl obviněn ze špionáže pro Írán. Podporuje také jinou německou zprávu, tentokrát od zpravodajské služby spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko, že íránské úsilí o nákup jadené technologie v posledních letech dramaticky narostlo, ze 48 známých případů v roce 2010 na 141 v roce 2015. Sedm dalších německých spolkových zemí hlásí podobné íránské úsilí. To porušuje výslovný íránský závazek provádět nákupy jaderných a raketových materiálů oficiálními kanály.

To vše přimělo Angelu Merkelovou, aby minulý týden v Bundestagu prohlásila, že Írán "pokračuje ve vývoji raketového programu v rozporu s příslušnými ustanoveními Rady bezpečnosti OSN". Neočekávejte německé sankce, ale přinejmenším kancléřka žije ve sféře reality.

Pokud jde o Obamovu adminstrativu, o ní to tak docela neplatí. V posledním roce vyvinula narativ, jímž krmí novináře, kterým se (Obamův poradce) Ben Rhodes veřejně vysmívá. Ten tvrdí, že Írán splnil všechny závazky spojené s dohodou a nyní zasluhuje odměnu ve formě přístupu k americké měně, letounům Boeing, amerických nákupů íránské těžké vody a dalších ústupků, o nichž vloni administrativa Kongresu tvrdila, že je nikdy nepřipustí. A navrch se Obama snaží zajistit vstup Íránu do WTO, což by napříště zkomplikovalo, ne-li znemožnilo, znovuzavedení ekonomických sankcí, pokud by to situace vyžadovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9197

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016