V Turecku došlo k neúspěšnému pokusu o vojenský puč

15. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Sobota dopoledne:

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan zřejmě přežil během chaotické a krvavé noci z pátku na sobotu pokus o armádní puč. Frakce turecké armády se pokusila po páté během šedesáti let svrhnout civilní vládu v Turecku.

V sobotu pokračovaly konfrontace v některých částech země, avšak Erdogan byl schopen vystoupit na veřejnosti. Cestoval ze svého sídla u Egejského moře a odletěl do Istanbulu, kde ho na letišti přivítaly davy stoupenců.

"Turecko má demokraticku zvolenou vládu a prezidenta," řekl Erdogan v Istanbulu. "Jsme u moci a budeme vykonávat svou moc až do konce. Nepřenecháme svou zemi těmto nájezdníkům. Dopadne to dobře." Dodal, že povstání je "zradou" a odpovědné osoby zaplatí "těžkou cenu".

Davy tureckých občanů vyšly do ulic na podporu prezidenta Erdogana. I opoziční politikové, kteří jsou normálně kritičtí vůči Erdoganovým autokratickým způsobům, vydali prohlášení na Erdoganovu podporu.

V sobotu dopoledne bylo podle tureckých činitelů zatčení 1560 vojenských činitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prozatímní šéf spojených šéfů armádních štábů Umit Dundar, voják loajální prezidentu Erdoganovi, vystoupil v sobotu dopoledne s tvrzením, že pokud o puč proti Erdoganovi selhal. Dodal, že 104 spiklenců bylo usmrceno. Dalších 90 osob zemřelo, včetně 47 civilistů. Dalších 1154 osob bylo zraněno.

Situace zůstává nepřehledná a dramatická.

Toto jsou záběry, jak se policie snaží zatýkat vojáky, kteří se účastnili puče, a přemůže ji dav:

Turecká státní televize uvedla, že v Turecku byl vyhlášen mimořádný stav a že jsou uzavřena letiště. Armáda slibuje novou ústavu a konstatovala, že "demokracie a světská správa státu" byly ochromeny. Dodala, že byl vyhlášen mimořádný stav. Turečtí občané tvoří fronty u bankomatů:

Turecký prezident Erdogan apeloval na Turky, aby vyšli do ulic. Tvrdí, že "puč bude neúspěšný". Byl nucen hovořit s televizí CNN Türk mobilním telefonem přes FaceTime. Podle reportéra Patricka Kingsleyho jde o puč, zorganizovaný gülenským hnutím. Podrobnosti o tomto hnutí v angličtině jsou ZDE

0
Vytisknout
8215

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2016