Poradce prezidenta Putina: Jsme chytřejší, silnější a rozhodnější. Budeme vládnout Eurasii

14. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Der Spiegel publikoval rozhovor s poradcem ruského prezidenta Putina Sergejem Karaganovem. Zde jsou jeho výroky:

"Důvěra mezi velmocemi je skoro na bodu nula. Rusko začalo nově vyzbrojovat svou armádu a od té doby se situace hodně zhoršila. Varovali jsme NATO, aby se nepřibližovalo k hranicím Ukrajiny, protože to by byla situace, kterou nemůžeme akceptovat. Propaganda, která se nyní šíří, připomíná období před novou válkou.

Musíte pochopit, že Rusko je velmi citlivé na obranu. Musíme být připraveni na všechno. To je zdrojem občas masivní propagandy. Ale co dělá Západ? Nic jiného, než že Rusko pomlouvá. Myslí si, že hrozíme útokem.

V dnešní době má být rozptýlen strach z Ruska v zemích, jako je Polsko, Litva a Lotyšsko tím, že tam NATO rozmístí zbraně. Ale to jim nepomůže, my to interpretujeme jako provokaci. V krizi ty zbraně zničíme. Rusko nebude už nikdy bojovat na vlastním území.

NATO je dnes o 800 kilometrů blíže ruské hranici, zbraně jsou úplně jiné, strategická stabilita v Evropě se mění. Všechno je daleko horší než před třiceti či čtyřiceti lety.

Politická elita v Rusku nechce domácí reformy, není na ně připravena. Proto externí hrozbu vítá. Musíte si uvědomit, že Rusko je založeno na dvou národních pojmech: na obraně a na suverenitě. Řešíme otázku bezpečnosti daleko vážněji než jiné země.

Požadujeme status supervelmoci. Nemůžeme se ho v žádném případě vzdát. Za posledních tři sta let se tento status stal součástí naší genetiky. Chceme být centrem velké Eurasie, regionu míru a spolupráce. Subkontinent Evropa se také stane součástí této Eurasie.

V současnosti vám vůbec nedůvěřujeme. Reagujeme podle toho. Je taková věc jako taktické překvapení. Měli byste vědět, že jsme inteligentnější, silnější a rozhodnější. Jsme vynikající bojovníci. Evropa má politický systém, který se nedokáže přizpůsobit výzvám nového světa.

Mnoho mých kolegů pohlíží na evropské partnery s posměchem. Někteří příslušníci evropských elit s námi vyhledávají konfrontaci. Proto Evropě nepomůžeme. V následujících desetiletích nebude Evropa modelem, který by byl atraktivní pro Rusko.

Pomoc, kterou NATO poskytuje pobaltským zemím, není pomoc. Je to provokace. Pokud NATO zahájí útok proti jaderné velmoci, jakou jsme my, bude potrestáno.

Rada NATO-Rusko už není legitimní organizace. Rada NATO-Rusko sloužila jako zástěrka pro legalizaci expanze NATO. Pojmy jako národní důstojnost, odvaha a čest jsou základní ruské hodnoty.

Děsí mě, že Evropané požadují stále více demokracie. Připomíná mi to minulost, kdy Rusové požadovali stále více socialismu.

Jsme přesvědčeni, že Rusko je morálně v právu. Žádné ústupky z naší strany nebudou. Psychologicky se Rusko nyní stalo eurasijskou velmocí. Musíme najít způsoby jak obnovit styky s Evropou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9009

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016