New York Times: V hlasování pro brexit Angličané znovu bojovali v druhé světové válce

14. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Hlasováním pro brexit Angličané s konečnou platností zlikvidovali svůj mezinárodní vliv, své někdejší "Britské impérium", píše v deníku New York Times Ben Judah. To, co angličtí stoupenci brexitu oslavovali s vlajkami v ulicích a se slzami v očích jako "Den nezávislosti", s konečnou platností zlikviduje roli, kterou Anglie hrála od 16. století jako velmoc, a kterou hrálo londýnské City jako finanční hlavní město světa.

Fantazie brexitu ohledně obnovení velikosti Británie - "převezmeme kontrolu!" dosáhne přesného opaku. Rozhodnutí Angličanů odejít z EU učinil nevyhnutelným odchod Skotska z unie s Anglií. Zpochybnil také status Severního Irska, kde lidé také hlasovali pro setrvání v EU.

Toto pošetilé rozhodnutí promění křeslo Velké Británie v Radě bezpečnosti OSN v tzv. "prohnilý volební okrsek" (tak se historicky říká volebním okrskům, kde výrazně poklesl počet obyvatel). Velmoci nedovolí izolované Anglii, aby si nad nimi zachovala právo veta.

Proč toto Anglie udělala? Klíčem není suverenita, ale odmítnutí etnické změny. Historicky je etnická změna jednou z nejobtížnějších změn, jimiž procházejí společnosti. Ale proč vybuchla zuřivost proti imigrantům nyní s takovou intenzitou?

Částečně je to proto, že aktivisté za brexit argumentovali, že Británii zakamuflovaně vládne Německo. Většina lidí si myslela, že bezprostředně hrozí vlna nové imigrace z Evropské unie - v důsledku, jak si mysleli, bezodkladného přijetí Turecka do EU. Tím se referendum o brexitu stalo svým emocionálním obsahem pozoruhodně podobným loňskému referendu o záchranném balíčku v Řecku, které bylo obdobným psychodramatem, v němž Řekové - stejně jako teď Angličané - znovu bojovali v druhé světové válce.

"Angličané jsou divní," napsal spisovagel J.G. Ballard. "Mluví, jako že vyhráli válku, ale jednají, jako kdyby ji prohráli."

Bohatá předměstí anglických měst sní o násilí, napsal. Pod povrchem vidí rozhněvanou, ztracenou společnost, v níž se staletý fundament britskosti - impérium, církev, námořnictvo, střední vrstvy - rozpadají. Tento rozklad pokračuje v Británii dlouho poté, co přestala existovat ve světě.

A nyní snílkové, aniž by měli tušení, nemocní nostalgií, zlikvidovali ten poslední, rozedraný charakteristický rys Velké Británie.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6684

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016