Puč v Turecku provádí Erdoğan, pomalu, už tři roky

17. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Páteční puč v Turecku měl charakteristické rysy amatérského zoufalství. Jeho organizátoři si pravděpodobně mysleli, že je to jejich poslední šance zabránit prezidentu Erdoğanovi, aby dostal armádu plně pod svou kontrolu. Už tři roky Erdoğan metodicky posiluje svou moc.

Jeho tlak na sdělovací prostředky je dobře zdokumentován. Opoziční tisk byl převzat soudně jmenovanými administrátory. Disidentské televizní stanice byly odpojeny od satelitů, digitální platformy už nejsou přístupné. Erdoğan proklíná sociální sítě, které ho tento víkend zachránily.

Stále více ovládá turecká vláda soudnictví. Jen velmi odvážný soudce dnes vydá verdikt, který by urazil vládu. Takže zatímco si turecký parlament blahopřál, jak hájí demokracii, mnozí se diví, jak to, že parlament podporuje likvidaci zákonnosti v Turecku. Až budou spiklenci postaveni před soud, zřejmě to dále posílí Erdoğanovu moc. Prezident už oznámil čistku proti těm, kdo mají vazby na duchovního v exil, Fethullaha Gülena a každého kdo se protiví Erdoğanově moci.

V posledních letech si Erdoğan znepřátelil své soupeře a zvýšil nestabilitu Turecka tím, že prosazuje své osobní zájmy. Zneužívá etnického a sektářského napětí, obnovil domácí válku proti Kurdům a snaží se rozhádat obyvatelstvo, aby posílil své ústavní pravomoci. Erdoğanovy nebezpečné hry vyvolaly v Turecku vážnou míru násilí a nestability.

Erdoğan bude na pokus o puč reagovat násilně a krvavým útlakem. Turecké politice a společnosti povládne dav, nikoliv zákonnost. Více než 1000 vojáků blo zatčeno a více než 2000 soudců bylo propuštěno. Provládní davy brutálně útočí na každého, koho považují za protierdoğanovskoho či protivládního. V Turecku zavládla temnota.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ZDE

0
Vytisknout
9000

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016