Proč Lahouaiej-Bouhlel vraždil?

17. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Francouzská policie a akademikové se snaží zkoumat útočníkovu historii a hledat jeho motiv

Vrah byl rozhněvaný samotář, který nedávno přicestoval z Tuniska

Víme nyní, že Mohamedu Lahouaiej-Bouhlelovi bylo 31 let, manželka se s ním rozváděla a žil v dělnické čtvrti francouzským tiskem eufemisticky označované za "smíšenou". Nemluvil, děsil své sousedy a míval záchvaty zuřivosti. Bil manželku a nedávno byl odsouzen za fyzický útok proti jednomu motoristovi. Měl záznam v trestním rejstříku, protože páchal drobné trestné činy, a zřejmě i trpěl depresemi, ale nebyly zjištěny žádné jeho vazby na radikální ideologie či sítě.

Prokurátoři přiznávají, že nemají důkazy ideologické motivace jeho činu. Avšak Islámský stát se ke zločinu přihlásil a existují důkazy, že útok byl plánovaný. Použití kamionu, cíle a skutečnost, že k útoku došlo ve vysoce symbolický den pádu Bastilly, naznačuje možnou džihádistickou operaci.

Lahouaiej-Bouhlel odpovídá klasickému profilu násilných francouzských islamistických extremistů. Byl to mladý zlodějíček. Nebyl zbožný, jak svědčí všichni, kdo ho znali. Nepostil se během ramadánu, jedl vepřové, pil a v životě ho nikdo neviděl v místní mešitě.

Avšak mladí militanti často nemívají náboženskou motivaci. Olivier Roy na University of Europe ve Florencii argumentuje, že pachatelé těchto trestných činů jsou součástí "nihilistické, generační revolty". Většina z nich je na okraji společnosti a jsou to pachatelé trestných činů. Extremistický islám jim poskytuje kauzu a rámec pro jejich hněv a odcizení takový, jaký poskytovaly extremistické levicové ideologie v šedesátých a v sedmdesátých letech. Jde o islamizaci radikalismu, nikoliv o radikalizaci islámu.

Mnoho lidí s tím nesouhlasí a poukazují na to, že Roy naivně podceňuje dopad netolerantních a reakčních doktrín na muslimské komunity na západě. Jiní varují, že Roy podceňuje historický dopad západního kolonialismu i současné západní politiky na Blízkém východě.

Existují různé možnosti. Lahouaiej-Bouhlel byl možná opravdu samotář a trpěl vážnou duševní chorobou. Je možné, že jeho čin neměl žádnou ideologickou motivaci. Je to ale nepravděpodobné, Druhou možností je, že jako násilný zuřivec byl inspirován k svému útoku Islámským státem nebo všeobecnou islamistickou ideologií. V tom případě musel mít nějaké vazby na místní extremisty. Nebo mohl být součástí pokračující série útoků, které organizuje Isis proti Francii od roku 2014. To by znamenalo, že má Islámský stát dále schopnost provádět v Evropě složité teroristické operace navzdory tomu, že je pod vážným tlakem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8963

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016