Levá pravá, seno sláma...

Jaký bude nový český politický projekt?

14. 7. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Blíží se další volby. S průběžnou a opakovanou skandalizací tzv. tradičních politických stran i nových politických projektů setrvale udržuje významné procento lidí, kteří nevědí, koho volit. Podle posledního předvolebního výzkumu CVVM, který snad má určitý kredit, je rozhodnuto volit 59 % oprávněných voličů. Ve středu je naprostý přetlak a nalevo jsou pro velkou část voličů - překvapivě - ještě pořád volitelné ČSSD nebo KSČM. Z volebního modelu vyplývá, že by tyto "levicové" strany získaly přes 40 % hlasů. Když připočteme silnou politickou odnož společnosti Agrofert, která je politicky amorfní a využívá luxusu změnit kdykoliv pohled na věc, která ale přesto více svou proregulativní politikou připomíná středolevou stranu, máme dohromady skoro 65 % rozhodnutých voličů. KDU-ČSL 9 %, Zelení, Piráti a obskurní šovinistické spolky typu Strany práv občanů nebo Úsvit posbírají dohromady 10 %. Zbývá nějakých 15 % pro pravici....

Z volebních preferencí se dá předpokládat, že mezi nerozhodnutými voliči je velká část těch, kteří by volili spíše pravicovou stranu. Pravděpodobně se jim nedostává možnosti svůj hlas udat. Doposud dominantní pravicové strany ODS a TOP 09 se jeví být v dlouhodobé a možná neřešitelné krizi. ODS, jejíž konjunktura trvala navzdory všem skandálům od Klause, Topolánka až po Nečase, pravděpodobně nakumulovala odpor voličů tak důkladně, že ani nevinná tvář akademika Fialy nic nemění na setrvalém stavu nouze, ve které se strana ocitá. 

Předvolební kampaň postavená na xenofobním přístupu k imigraci a inkluzi dokumentuje zoufalství, kterému strana propadá. Fakt, že si nějaký poradce, v tomto případě Klaus ml., dovoluje stranu posouvat směrem k radikální pravici, aniž by kdokoliv z odpovědných představitelů strany proti tomuto trojskému útoku na důvěryhodnost zasáhl, jen ilustruje vnitřní nesourodost a neschopnost. ODS se fakticky pere o voliče různých Úsvitů a podobných protestních stran české hospody, nikoliv o vyšší střední vrstvu, kterou by rád a zastupovala. Fakt, že to vedení strany nevnímá, je tragikomický. 

TOP 09 prudce poklesla po odchodu svého "ikonického" předsedy Schwarzenberga do reálného důchodu. Ti, kdo si namlouvali, že stranu vede Schwarzenberg, nikoliv Kalousek, a racionalizovali si tak svou podporu, ztratili důvod. Zůstali ti, kdo věděli, že stranu vede Kalousek a nepotřebovali si nic racionalizovat. Není jich věru mnoho.

TOP 09, krom dobře živené mediální představy moudrého knížete, držela dlouhodobě dohoda s uskupením Starostové a nezávislí. V krajských volbách bude toto uskupení kandidovat samostatně, nemíní s sebou evidentně táhnout zbytečné břímě a reputační riziko. Starostové a nezávislí sice budou navrhovat některé společné kandidáty do senátních voleb, ale zároveň chtějí spolupracovat s ODS nebo lidovci podle toho, jak to bude ve kterém okrsku výhodné. Tato "emancipace" ukazuje, že se hnutí nechce vázat na TOP 09, pravděpodobně v očekávání politické deklinace. 

To zároveň staví TOP 09 do velmi prekérní situace. S malou základnou členů i voličů a s perspektivou více méně parlamentní strany bez opory v regionech jde pravděpodobně o začátek cesty do bezvýznamnosti.

Z tzv. pravicových stran je tu pak už jen spolek okolo neohroženého bojovníka s větrnými mlýny EU Petra Macha. Svou ochotou připojit se k rasistickým manipulacím, kterými se podařilo přesvědčit méně vzdělanou část Angličanů, že EU je potápějící se loď pleněná muslimskými hordami, si strana vysoutěžila extremistický status. Je volitelná pouze pro ty, kdo volí naprostou izolaci ČR od zbytku světa. Podle volebního modelu CVVM naštěstí takových lidí moc není.

Je patrné, že situace na pravici je přímo zralá k tomu, aby vznikl nějaký politický projekt. Projekt je to správné slovo, protože kdyby měla vzniknout strana, trvalo by to dlouho a musela by se k tomu sebrat nějaká občanská aktivita, již by bylo možné nějak detekovat. Nic takového se neděje. Velmi pravděpodobně se bude opakovat scénář vzniku Věcí veřejných, Ano, Úsvitu a dalších podnikatelsko - politických "start-upů". Tentokrát se bude tvářit jako obroda ve zdecimovaných řadách pravicové politiky, nezatížená relikty minulých skandálů. Velmi pravděpodobně nenabídne žádnou politickou inovaci, je skutečně velmi těžké vymyslet něco jiného než nižší daně a důraz na individuální svobody. 

Pokud se "to" ale stane a pokud bude dost peněz na billboardy a uplácení Parlamentních listů nebo podobných manipulátorů veřejného mínění, velmi podstatně to může proměnit celou českou politickou scénu. Nová pravicová strana může sice oslovit nerozhodnuté, zároveň ale nutně rozředí i tábor rozhodnutých, a to zejména těch napravo. Je tak docela možné, že pokud bude mít projekt dobrý politický marketing, pohřbí ODS a možná i TOP 09, jejichž odolnost je pravděpodobně mnohem menší než "hodnotově" založených lidovců a pro které by 4 roky mimo sněmovnu pravděpodobně znamenaly rozpad či spíše transformaci v nový subjekt, případně fúzi.

Jdou Prahou spekulace, že se něco takového připravuje. Je možné, že se brzy začnou objevovat pokusné balónky. Už podle toho se bude dát odhadnout, jestli jde o těžkou váhu nebo nějaký žalostný pokus s příliš velkýma očima.

0
Vytisknout
9709

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016