Donald Trump zajistil, že Republikánská strana nepřislíbí Ukrajině zbraně

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Volební kampaň Donalda Trumpa minulý týden zajistila v kuloárech, že nová platforma Republikánské strany nebude požadovat, aby Spojené státy poskytly Ukrajině zbraně pro boj proti ruským a povstaleckým jednotkám na východě této země. Je to v rozporu s názory téměř všech odborníků Republikánské strany na zahraniční politiku.

Během své předvolební kampaně odmítal Trump apely na podporu ukrajinské vlády, která bojuje proti pokračující ruské vojenské intervenci. Předseda volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort pracoval pro Rusy podporovaného bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče déle než deset let.

Během jednání výboru Republikánské strany pro národní bezpečnost, které se konalo minulý týden v Clevelandu, Trumpovi stoupenci zajistili, aby Republikánská strana neposkytla příslib dát Ukrajině zbraně, o něž žádá od Spojených států. Zbraně Ukrajině odmítl poskytnout i prezident Obama, poskytl jen neletální pomoc.

Donald Trump zastává daleko vstřícnější postoj vůči Vladimíru Putinovi než většina Republikánů. Uvedl, že by s Putinem "vycházel velmi dobře" a když ho Putin pochválil, označil to za "velkou čest". Trump v Rusku podniká a cestuje tam už od roku 1987. Když loni v září navštívil Ukrajinu, vyjádřil se, že ukrajinská vláda "je ve skutečnosti jen problém, který se týká Evropy daleko víc, než se týká nás."

Pro Trumpa není největší hrozbou pro Evropu Rusko. Spojené státy by měly podle něho Evropě pomáhat v boji proti islamistickému terorismu a proti otevřeným hranicím, nikoliv chovat se konfrontačně vůči Putinovi. Trump požaduje snížení amerického financování pro NATO. Nepovažuje Rusko za hrozbu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6631

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016