Turecko po neúspěšném pokusu o puč vyhodilo všechny vedoucí kateder na univerzitách

20. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


Turecká Rada pro vysokoškolské vzdělávání nařídila všem vedoucím kateder rezignovat. K rezignaci byli vyzváni také lidé z ministerstva školství a úřadu premiéra.


Turecká televize TRT informovala o nařízení, které se týká všech 1 577 vedoucích kateder na soukromých i státních univerzitách. Tyto čistky navazují na vyhození 15 200 osob z ministerstva školství.

Vládní představitelé informují, že začalo vyšetřování vůči příslušníkům městských i venkovských vzdělávacích establishmentů podezřelých z toho, že jsou napojeni na náboženské hnutí obviňované z pokusu o svržení vlády, k němuž došlo v pátek. Neúspěšný pokus o puč z sebou zanechal 232 mrtvých a tisíce zraněných.

Více než 250 osob pracujících pro premiéra Binaliho Yildirima bylo také odvoláno, informuje státní agentura Anadolu. Masové propouštění následuje po podobných čistkách na několika ministerstvech, k nimž došlo v pondělí.

V úterý také Národní zpravodajská organizace odvolala stovku osob, informoval vysoký turecký představitel. Většina vyhozených nepatřila k aktivním agentům. Také hlavní vojenský asistent tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Erkan Kivrak byl zatčen, informuje Anadolu.

Tisíce dalších lidí z řad armády, policie , justice a dalších odvětví vlády byly v minulých čtyřech dnech buď dočasně odvolány, nebo zatčeny. Mnozí z nich čelí vyšetřování.

Erdogan obviňuje z puče zcela jasně kazatele Fethullaha Gülena usazeného v USA. V úterý úřad udělující vysílací licence zrušil povolení pro všechny rádiové a televizní stanice spojené s Gülenovým náboženským hnutím.

Washington prohlásil, že bude uvažovat o extradici jedině v případě, že Ankara dokáže podložit tvrzení o jeho podílu na puči jasnými důkazy. Turecko poslalo do USA spis obsahující to, co označuje za detaily týkající se aktivit pětasedmdesátiletého kazatele.

Spolu s Gülenem byli z organizace puče obviněni také někteří vysocí představitelé vlády a ozbrojených sil.

Ve snaze očistit svůj obraz armáda v úterý vydala prohlášení ujišťující veřejnost, že rozhodující většina jejího personálu není spojena s pokusem o vzpouru. Turecká armáda má tabulkově 640 000 osob. (Takzvaného puče se fakticky zúčastnilo maximálně tisíc osob z řad druhé nejsilnější armády a vůbec nejpočetnějších pozemních sil NATO - KD.)

OSN se přidala ke sboru světových lídrů vyjadřujících znepokojení nad povahou probíhajících čistek. Vyzvala k uměřené reakci turecké vlády na události minulých dnů.

Komisař OSN pro lidská práva Zajd Ráad Al-Husajn také varoval, že by Turecko porušilo mezinárodní právo, kdyby obnovilo trest smrti, což během víkendu opakovaně naznačoval prezident.

Turecko v úterý také snížilo klíčovou úrokovou sazbu, aby pomohlo uklidnit ekonomiku po znepokojení trhů kvůli neúspěšnému puči.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7851

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016