Britský ministr pro brexit: "Od určitého data nedovolíme občanům EU získat v Británii trvalý pobyt"

18. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Euroskeptik David Davis, jehož jmenovala nová britská konzervativní premiérka Theresa Mayová "ministrem pro brexit", se vyjádřil, že je pravděpodobné, že příchozím z Evropské unie do Británie po určitém datu Británie nepovolí v zemi dlouhodobý pobyt. Labouristická strana na tyto výroky nijak nereagovala, skotští nacionalisté je označili za ostudné.

Davis také tvrdil, že Skotsko nebude moci zabránit brexitu a odmítl návrh skotské premiérky Nicoly Sturegonové, která chce zajistit, aby Skotsko zůstalo v EU bez ohledu na to, že Anglie z EU odejde. "Už teď budeme mít problém s hranicí mezi severním a jižním Irskem a v Británii nebudeme vytvářet další vnitřní hranice."

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová však v neděli uvedla v televizi, že připravuje nové referendum o nezávislosti Skotska pro první polovinu roku 2017 pro případ, že by Skotsko nebylo spokojeno s přístupem Anglie vůči brexitu. Zatímco nová britská premiérka Theresa Mayová během páteční schůzky se Sturgeonovou přislíbila, že Británie nebude aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU, dokud "nebude dohodnut celobritský přístup", který zohlední zájmy Skotska, podle Sturgeonové Mayová během páteční schůzky neřekla, že by blokovala nové referendum o skotské nezávislosti.

Šéf opoziční severoirské strany Fianna Fáil Micheál Martin však poukázal na to, že brexit přivede Severní Irsko a Irskou republiku blíže k sjednocení. Micheál Martin požaduje, aby se v obou částech irského ostrova konalo referendum o sjednocení Irska, pokud bude zjevné, že drtivá většina Irů odmítá znovuzavedení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou v důsledku odchodu Británie z EU. Tato hranice byla těžce militarizována v době severoirského terorismu, avšak od jeho ukončení a v důsledku integračního procesu v Evropské unii hranice téměř úplně přestala existovat. Nyní hrozí, že bude obnovena, což je u místních lidí silně nepopulární.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016