Turecko: Erdoğan obnovil svou vládu

16. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


- Prezident Recep Tayyip Erdoğan obnovil svou vládu, nechal zatknout tisíce lidí z armády a ze soudnictví a požaduje, aby Barack Obama zatkl či deportoval jeho politického oponenta.

- V pátek v noci se určitá frakce turecké armády pokusila o neúspěšný puč proti Erdoğanovi. Její tanky, vrtulníky a vojáci se střetli v ulicích Istanbulu a Ankary s policií a s demonstranty.

- Během násilí přišlo o život 265 lidí. Premiér Binali Yildirim v sobotu uvedl, že bylo usmrceno 161 "mučedníků", včetně civilistů a policistů, a že nejméně 1440 osob bylo zraněno. Umit Dundar, generál, který působí jako šéf armádních štábů, sdělil během dne, že při bojích bylo usmrceno 104 "spiklenců".

- Loajalisté zatkli 2839 členů armády a nařídili zatčení 2745 soudců a prokurátorů. Erdoğanova vláda začala provádět čistky osob, podezřívaných ze sympatií k pučistům.

- Erdoğan požaduje, aby Barack Obama zatkl nebo deportoval duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu v Pennsylvánii. Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že Amerika bude uvažovat o deportaci, ale požaduje důkazy, že duchovní udělal něco špatného.

- Gülen obvinění z podílu na puči odmítl a naznačil, že Erdoğan mohl puč zinscenovat sám.

- Yildirim uvedl, že Turecko bude uvažovat o obnovení trestu smrti pro organizátory puče. Erdoğan se zapřísáhl, že "očistí" armádu a vládu od nepřátel.

- V ulicích Istanbulu a Ankary demonstrovali občané proti pokusu o vojenský puč. Zranění lidé stále ještě v největší nemocnici v Ankaře čekali na ošetření.

- Všechny turecké politické strany vehementně puč odsoudily.

- Dva turečtí majoři, kapitán a pět obyčejných vojáků požádali o azyl v Řecku, kam odletěli vojenským vrtulníkem. Řecký ministr obrany uvedl, že muži byli zatčeni za nelegální vstup do země.

- Pentagon ztratil přístup do tureckého vzdušného prostoru a nemohl používat leteckou základnu Incirlik pro americká vojenská letadla a jejich operace proti islámskému státu. Turecký ministr zahraničí vysvětlil, že na základně byli zatčeni spiklenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE .

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016