New York Times: Útok psychotického samotáře v Nice výrazně posiluje rasismus a ultrapravici v Evropě

16. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Masakr, spáchaný psychotickým samotářem z Tuniska v jihofrancouzském městě Nice přišel jako na zavolanou pro protiuprchlická, protimuslimská ultrapravicová hnutí v Evropě, která začínají být hrozbou pro mainstreamové politické strany, varuje americký deník New York Times, a to přesto, že pachatel ani nechodil do mešity.

Útoku v Nice zneužívají ultrapravicová hnutí v Evropě jako "důkazu", že islám zosobňuje smrtelné nebezpečí pro evropské společnosti. Proto je nutno zastavit imigraci.

"Toto je válka," tvrdil holandský ultrapravičák Geert Wilders, jehož popularita v Holandsku roste. "Neskončí to, dokud neuzavřeme islámu své hranice a dokud neodislamizujeme své společnosti. Už žádný teror. Už žádný islám!"

Ve Francii před prezidentskými volbami čelí francouzský prezident Hollande kritice Marine Le Penové. Ta tvrdí, že Hollande "neučinil naprosto nic", aby ochránil Francii před islamistickým terorismem.

I v Německu a v Rakousku nadcházejí volby, které budou zkouškou síly protiimigrantských stran. Ultrapravicoví populisté také sílí ve středovýchodní Evropě,

Z průzkumu Pew Research Center vyplývá, že mnoho Evropanů si v mysli spojuje uprchlickou krizi s hrozbou terorismu. Nejvíce se to děje v Maďarsku a v Polsku.

Polský ministr vnitra z kontroverzní strany Právo a spravedlnost Mariusz Blaszczak obvinil z útoku v Nice "desítky let multikulturní politiky". Británie zápolí s nutností zachovat si přístup na evropský trh, ale zároveň mnozí Britové odmítají imigraci, jak se ukázalo při hlasování o brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6088

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016