Signál mírového soužití:

Na podzim se otevře v Berlíně soukromá hudební vysoká škola

13. 7. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


V září má začít studijní provoz na Akademii Barenboim-Said v Berlíně. Mladí hudebníci z Blízkého východu tam budou procházet vedle hudebního vzdělávání také humanitním a společenskovědním studijním plánem. S nápadem založit vysokou školu jako projekt smíření přišel světoznámý klavírista, dirigent a hudební ředitel Berlínské Státní opery Daniel Barenboim.


Skoro 20 let po založení hudebního blízkovýchodního mírového projektu West-Eastern Divan Orchestra půjde v Berlíně na start Akademie Barenboim-Said. Oznámil to její zakládající ředitel a bývalý státní ministr kultury Michael Naumann (SPD) v pátek v Berlíně. Sídlo akademie se nachází v bývalé budově skladu Státní opery hned vedle katedrály svaté Hedviky.

Barenboim založil jako předběžný projekt v roce 1999 ve Výmaru společně s americko-palestinským literárním vědcem Edwardem Saidem (zemřel v roce 2003) „West-Eastern Divan Orchestra“ (viz sbírka básní J.W. Goetha Západovýchodní díván, pozn. F.Ř.). Orchestr sestává z poloviny mladých izraelských a poloviny arabských hudebníků, kteří svým společným muzicírováním dávají osobní příklad mírového soužití. Otevřením akademie se dostává úspěšná myšlenka původního projektu na novou, vyšší úroveň.

V pátek představili Barenboim a Naumann také hrubou stavbu koncertního sálu akademie, který navrhl prominentní americký architekt Frank Gehry. Komorní koncertní sál s 622 místy se bude jmenovat po slavném francouzském dirigentovi a skladateli Pierre Boulezovi (1925-2016) a bude otevřen i pro veřejné koncerty. Slavnostní otevření se chystá na 3. března 2017.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6597

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016