Šéf francouzských zpravodajců se obává bombových útoků

13. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Součástí dalšího stádia strategie IS mohou být vozidlové bomby a další výbušniny, tvrdí Patrick Calvar, šéf vnitřní rozvědky DGSI. Ten prohlásil, že je "přesvědčen" o změně taktiky IS ve Francii a jejím "posílení".


Calvar se zejména obává vozidlových bomb a výbušných zařízení, prostředků, které teroristům umožňují útočit bez toho aby riskovali vlastní životy.

Prognózy vyslovil Calvar 24. května na soukromém slyšení věnovaném boji s terorismem, jehož přepis byl zveřejněn včera.

"Velmi dobře víme, že užijí těchto procedur; viděli už účinky masivní operace. To se stalo v Belgii v důsledku faktu, že když byli zatčeni, nemohli se zapojit do vícenásobných útoků," citují Calvara francouzská média.

"Ale jakmile v naší zemi rozmístí pyrotechniku, mohou se vyhnout obětování svých bojovníků, zatímco způsobí maximální škodu."

Použití tohoto typu výbušniny může znamenat, že skupina bude schopna připravit ještě smrtonosnější útoky než ty, k nimž došlo vloni v listopadu na koncertě v klubu Bataclan a na terasách pařížských restaurací. Tehdy útočníci použili kombinaci automatických zbraní a sebevražedných opasků, zabili 130 lidí a stovky dalších zranili.

Více než dvě třetiny kapacit DGSI je nyní zapojeno do boje s terorismem. Calvar tvrdí, že "největší hrozba přichází od lidí, kteří bojovali a byli vycvičeni v Sýrii a Iráku, tak jako ti, kdo zaútočili na Bataclan."

A dodal, že bojovníků tohoto typu je ve Francii 400 - 500.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7113

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016